Deze kaasbroodjes, pão de queijo [paa-oow djie kei-zjoe] in het Portugees, zijn één van meest iconische gerechten uit de Braziliaanse keuken. Over de oorsprong van de broodjes is weinig bekend. Bronnen vermelden dat ze reeds in de achttiende eeuw bij de koffie geserveerd werden aan de plantagemeesters in de staat Minas Gerais. Waarschijnlijk zijn ze tapiocameel gaan gebruiken omdat de kwaliteit van het tarwemeel in Brazilië destijds erg slecht was. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben de broodjes hun weg naar de populaire eetcultuur gevonden en zijn ze in Brazilië letterlijk op elke straathoek verkrijgbaar.
Over de kaas die gebruikt wordt zijn er veel discussies in Brazilië. De oorspronkelijke kaas is een ambachtelijke gerijpte kaas uit de staat Minas Gerais, maar deze is niet bij ons verkrijgbaar. Ik raad aan om een belegen Goudse kaas of een belegen cheddar te gebruiken. Zelf gebruikte ik de vegetarisch gestremde cheddar van het Belgisch merk La Vache Bleue. Ik heb verschillende soorten kaas geprobeerd en deze beviel me zeer goed. Minder aan te raden zijn kazen zoals emmentaler, gruyère of Leerdammer. Dan gaan de kaasbroodjes flauw smaken. Verder raad ik aan om een blok kaas te kopen en hem zelf zeer fijn te raspen. Fijngeraspte kaas is gemakkelijker in het deeg te verwerken.
De kaasbroodjes passen verrassend goed bij een stevige kop koffie. Ze zijn dus ideaal als vieruurtje of zelfs als ontbijt. Natuurlijk passen ze ook bij de borrel. Je kunt ze ook opensnijden en beleggen met bijvoorbeeld mozzarella en gedroogde tomaat of met brie, walnoten en honing.
Omdat tapiocameel van nature glutenvrij is, zijn deze kaasbroodjes geschikt voor mensen met glutenintolerantie.
Voor ongeveer 30 stuks
1,5 dl olie
3 dl melk
500 g tapiocameel (toko of Aziatische supermarkt)
½ tl zout
2 eieren
200 g geraspte kaas
- Meng de olie en de melk in een pannetje en breng het geheel aan de kook.
- Doe het tapiocameel en het zout in een kom en giet hierover het kokende olie-en-melk-mengsel. Roer alles eerst met een houten lepel en meng nadien nog met een kneedhaak of kneed het deeg met de hand. Doe dit wel voorzichtig, want het deeg kan nog heet zijn. Laat het deeg nu even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Wanneer het deeg is afgekoeld, meng je er eerst de eieren en daarna de geraspte kaas door.
- Kneed het deeg tot een homogeen geheel en maak er daarna balletjes van van ongeveer drie tot vier centimeter doorsnede. In totaal had ik dertig stuks. Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze zo'n twintig minuten.
- Haal de kaasbroodjes uit de oven en serveer ze warm.
- Wanneer je de verse kaasbroodjes openbreekt, merk je dat het deeg nog elastisch is van binnen. Dit hoort zo. Wanneer ze afgekoeld zijn, wordt de binnenkant sponsachtig.
Tip:
De kaasbroodjes kun je gemakkelijk invriezen en daarna even opwarmen in de oven of zelfs in de magnetron.
Meer kaas!
- Aardappelbrood met kaas en ui
- Crème van Parmezaanse kaas en Mascarpone
- Gevulde tomaten met lente-ui en kaas
- Kaas en peer
- Khachapuri (Georgisch kaasbrood)
- Koolrolletjes gevuld met kaas
- Mac and cheese minitaartjes
- Panir: zelf Indiase kaas maken
- Vegetarische barbecue: pakketjes van halloumi
- Wat is vegetarische kaas?