Open menu

gierst met broccoli kleinGierst is een graan dat niet zoveel mensen kennen, maar dat wel heel lekker is. Het leek me leuk het te bereiden als een risotto, waarbij de gierst de smaken van de groenten tijdens het koken opneemt. Vandaag dus een recept voor een frisse, groente, lente-‘risotto’ met gierst, doperwten, selderij  en geroosterde broccoli, geserveerd met hazelnoten, limoen en munt. De munt komt in de lente en (na)zomer van eigen balkon of tuin: deze woekeraar heeft het daar heerlijk naar zijn zin. Ik kan me trouwens voorstellen dat in het voorjaar gegrilde groene asperges ook een lekker alternatief kan zijn voor de broccoli.  

Voor 4 personen 

1 stronk broccoli 
1 middelgrote ui 
8 stengels bleekselderij 
300 g gierst 
200 g doperwten (uit de diepvries of vers) 
olijfolie 
zout en peper

Voor het serveren 

1 limoen 
2 el olijfolie 
2 takjes verse munt 
100 g ongezouten, geroosterde hazelnoten 

  • Verhit de oven voor op 200 graden. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in grove stukken. Verdeel over een bakplaat, besprenkel met olijfolie en rooster in de oven ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn. Halverwege de baktijd even keren.  
  • Zet de waterkoker aan. Pel en snipper de ui en snijd de bleekselderij fijn. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan of braadpan met deksel, en voeg de ui en bleekselderij toe. Bak ongeveer 5 minuten, tot ze beginnen te garen en de uien glazig zijn.
  • Voeg de gierst toe, bak even mee. Voeg dan kokend water toe, tot de gierst onder staat. Laat met de deksel op de pan rustig inkoken gedurende ongeveer 15 minuten. Let goed op! Roer af en toe, voeg extra water toe indien nodig. De gierst moet de consistentie krijgen van bulgur, dus nét gaar zijn. Als het te lang of met teveel water kookt wordt hij papperig.  
  • Voeg voor de laatste 5 minuten kooktijd de doperwten toe en maak indien gewenst op smaak met zout en peper.  
  • Klop een dressing van de limoensap en olijfolie. Snijd de munt fijn.  
  • Schep de gierst op de borden, met daarover de broccoli en hazelnoten. Besprenkel met de dressing en de munt en serveer.  

gierst met broccoli


Meer recepten van Emma!

 

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama