Open menu

welshcakesthumbDeze welsh cakes leerde ik een paar maanden geleden kennen op de gezellige overdekte markt in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Ze werden er verkocht in alle mogelijke variaties, en zeker niet alleen aan toeristen. Gelukkig hoef je niet naar Wales te gaan om van de cakejes te kunnen genieten. Ze zijn gemakkelijk te maken en je hebt er niet eens een oven voor nodig. Dus ook een handig recept als je op kamers zit.

Welsh cakes zijn populair sinds het einde van de negentiende eeuw. Ze zijn een zoete en langer houdbare variant van een traditioneel plat brood dat op een hete plaat gebakken werd. Ze lijken op scones maar worden, in tegenstelling tot scones, meestal zonder jam of andere toevoeging gegeten. Toch willen we zeker niet zeggen dat ze niet extra lekker kunnen zijn met wat huisgemaakte jam.

Voor ongeveer acht stuks, afhankelijk van de grootte en de dikte.

250 g bloem + extra om te bestuiven
60 g suiker
1 tl bakpoeder
1/2 tl kaneel
1/4 tl kardemom
een snuifje zout
110 g koude boter
1 ei
80-100 g rozijnen
30 ml melk
olie om in te vetten

Ook nodig: deegroller en uitsteekvorm van ca. 7 cm doorsnede

  • Doe de bloem in een ruime kom en meng er de suiker, het bakpoeder, de kaneel, de kardemom en het zout door.
  • Snij de koude boter in blokjes en voeg deze samen met het ei bij het bloemmengsel. Kneed het geheel tot een deeg. Dit lukt nog het best met je handen. Wanneer het deeg een geheel begint te vormen, kneed je er ook de rozijnen en de melk onder.
  • Bestuif het werkblad van je keuken met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een dikte van één tot anderhalve centimeter. Dunner mag ook (maar niet minder dan een halve centimeter), afhankelijk van je voorkeur. Maak nu ronde koekjes met behulp van een uitsteekvorm van zo'n zeven centimeter doorsnede.
  • Vet een anti-aanbakpan in met wat olie met behulp van keukenpapier of een borstel. Dit is enkel tegen het eventuele aanbakken. Aangezien er al genoeg boter in het deeg zit heb je niet veel nodig.
  • Bak de welsh cakes op een middel-laag vuur in ongeveer vier minuten aan elke kant goudbruin. Dunnere koekjes hebben een kortere baktijd.
  • Serveer ze warm of koud met poedersuiker, jam of gewoon zonder iets. De Welsh cakes kun je een week bewaren in een afgesloten koekjestrommel. 

Mwynhewch eich bwyd! Smakelijk!

Tips:

  • Vervang de rozijnen door andere gedroogde bessen.
  • Voeg geraspte citroenschil toe voor een frissere smaak.
  • Vervang de kaneel en de kardemom door foelie. Dit is eigenlijk het originele recept.

 Meer Britse zoetigheden!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama