Open menu

Weense aardappelsalade kleinPastasalade en aardappelsalade zijn de ideale zomergerechten. Je eet ze koud en daarom kun je ze ook ruim van tevoren klaarmaken. Dit maakt deze salades uiterst geschikt voor bij een barbecue of op een picknick. Ze kunnen ook zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht worden geserveerd. Waar je wel op moeten letten is dat de salade een geheel vormt en niet te droog of net te nat is. Lukraak dingen bij elkaar smijten en een halve pot mayonaise als lijm gebruiken is doorgaans geen goed idee. Gebruik ook zeker geen uitgedroogde aardappels of pasta, maak alles vers klaar. Om jullie wat inspiratie te geven, tonen we hier een aantal lekkere voorbeelden van klassieke en minder klassieke pastasalades en aardappelsalades. Daarnaast geven we een paar recepten voor tabouleh en rijstsalade.

Pastasalade

Een pastasalade is handig voor het verwerken van restjes. Zorg natuurlijk wel dat alles een beetje bij elkaar past. Erg simpel is bijvoorbeeld gegrilde paprika, kokommer, olijven en een balsamicovinaigrette. Ook lekker met feta erbij. Een andere mogelijkheid is pastasalade met groene pesto en zongedroogde tomaat. Plantaardige pesto kan je trouwens goedkoop zelf maken. Iets minder klassiek is een pastasalade met courgette, paprika, munt en walnoten, die je zowel warm als koud kan eten. 

chille orzosalade

Orzo heeft de laatste jaren bij ons een opmars gemaakt. Deze kleine pastasoort is uitermate geschikt voor in salades. Denk bijvoorbeeld aan deze op en top zomerse 'chille' pastasalade met orzo. Iets aardser van smaak is dan deze orzosalade met aubergine. Die kan trouwens zowel lauwwarm als koud gegeten worden.

Orzosalade

Aardappelsalade

Aardappelsalade is een andere klassieker. Helaas kopen we deze te vaak gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Dat kan handig zijn, maar zelfgemaakt is toch veel lekkerder. De standaardversie bij ons is een aardappelsalade met mayonaise. Eelco deelde recept voor Noord-Duitse aardappelsalade met augurk. In het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk zweren ze dan weer bij een aardappelsalade met een emulsiesaus. Wanneer je groentebouillon gebruikt is deze dan ook volledig plantaardig.

noordduitse aardappelsalade

Je kan natuurlijk variaties maken op aardappelsalade. Deze aardappelsalade met roquefort en walnoten past op elk moment, ook op de koudere dag. Eenvoudig maar verrassend zijn patatas aliñadas, Spaanse krieltjes met een dressing met olijfolie en sherry-azijn. Traditioneel worden deze als tapas geserveerd. Wil je een keer helemaal iets anders, maak dan papa a la Huancaína, een Peruaans (voor)gerecht van aardappels met een pittige kazige saus.

papa a la Huancaina 2x

Rijst en bulgur

In principe kan je met elke graansoort een maaltijdsalade maken. De meest bekende is rijstsalade. Gebruik dan wel goede rijst en geen uitgedroogde langkorrelrijst. Op website Wat eet je dan wel vinden we een leuk recept voor fusion vegan rijstsalade met cashewnoten en babyspinazie. Libelle Lekker geeft dan weer een recept voor little gem met Thaise rijstsalade.

rijstsalade 1

Foto: Wat eet je dan wel

Vergeet zeker bulgur niet. De bekendste bulgursalade is zonder twijfel tabouleh, hier in een versie van BE VeganKısır is een Turkse variant hierop met rode biet. De i zonder puntje spreek je trouwens uit als een doffe e, zoals in het. Wil je helemaal hip doen, dan maak je een tabouleh van rode quinoa. Een versie met boekweitkorrels is mijns inziens ook het proberen waard.

recept tabouleh

Foto: BE Vegan

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama