Open menu

pesto thbEigenlijk is pesto alla genovese een beschermd product gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Italiaanse harde kaas en olijfolie, maar de pesto in supermarktpotjes heeft daar vaak niets mee te maken. Naast de vrijwel onvermijdelijke cashewnoten zit er vaak ook aardappelpuree in en zelfs natuurlijke aroma's. En toch betaal je er al snel een behoorlijke prijs voor. Mijn pesto alla genovese mag strikt genomen ook niet zo heten, maar is wel plantaardig, vers en bijzonder smakelijk.

Voor plantaardige pesto kun je, in plaats van Italiaanse harde kaas, een paar vlokken edelgist gebruiken voor de umami-smaak. Dat smaakt prima, maar onlangs kwam ik er achter dat ik het veel lekkerder en frisser vind om in plaats daarvan citroensap en -rasp te gebruiken. Daarnaast vervang ik de pijnboompitten gewoonweg door zonnebloempitten. Pijnboompitten zijn best lekker, maar ik vind ze ook redelijk prijzig, eerlijk gezegd proef ik de hoge prijs er niet van af. Ik vind zonnebloempitten minstens zo lekker en gebruik die graag als armeluizen-pijnboompitten.

En nu ik toch probeer een 'vrekkenpesto' in elkaar te draaien, gebruik ik ook meteen het hele basilicumplantje, inclusief de stelen. Dat is ook nog eens lekker milieubewust, want die stelen zijn prima eetbaar en dus zonde om weg te gooien. Bovendien is het een stuk makkelijker om de basilicumplant volledig af te knippen dan de blaadjes één voor één te plukken.

Normaal gesproken maak ik de pesto uit de losse pols. Dit keer heb ik alles afgewogen en voor de grap de kosten berekend. Naast het plantje van EUR 1.60 kosten de zonnebloempitten zo'n vijftig cent, de (huismerk) olijfolie en de halve citroen elk zo'n 35 cent, en nog wat centen voor het teentje knoflook en de peperkorrels. Voor een potje van 250 gram heb ik dus zo'n EUR 2.90 betaald. In de supermarkt betaal je dat voor ongeveer de helft daarvan - en de mijne smaakt, naar mijn bescheiden mening, véél lekkerder.

pesto potje

Voor een potje met ca. 250 g pesto

pot basilicum (oogst inclusief stelen: 75 g)
100 g zonnebloempitten
75 ml olijfolie extra vierge
½ biologische citroen (rasp en sap)
teentje knoflook
ca. 20-30 peperkorrels
½ tl zout

  • Snij of knip de basilicum net boven de aarde af, gebruik de hele plant. Indien nodig, spoel de basilicum af en maak droog (slacentrifuge)
  • Rooster de zonnebloempitten in een droog pannetje, totdat ze bruin kleuren.
  • Stop alle ingrediënten in de keukenmachine of mengbeker voor staafmixer. Tip: eindig met wat basilicumblaadjes en de olijfolie, zodat je geen last krijgt van rondvliegende zonnebloempitten.
  • Pureer alles goed tot een smeuïge pesto. Voeg eventueel extra olijfolie toe.

Ik gebruik doorgaans een gebruikt, gewassen jampotje om de pesto te bewaren - net zoals voor allerlei andere zelfgemaakte smeersels, je kunt nooit te veel potjes hebben. Dat is duurzaam en meteen ook lekker goedkoop, eigenlijk gewoon gratis zelfs. De pesto blijft lekker smeuïg als je na gebruik telkens een dun laagje olijfolie er op drupt.

 pesto ingredienten 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama