Open menu

bhindi masala kleinDeze week reizen we van Griekenland naar India, met vele tussenstops. We volgen een route van oude, grote beschavingen die elkaar beïnvloed hebben, ook culinair gezien. De rode draad van het weekmenu is dan ook de wederzijdse beïnvloeding. Onze eerste gerecht is Griekse orzo met tomatensaus, gevolgd door kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en tomaat. Op woensdag eten we shakshuka op de wijze van Karin Luiten en op donderdag Perzische kruidenrijst. Op vrijdag maken we samosa, een snack met een rijke geschiedenis. Daarna komen we aan in Afghanistan voor gefrituurde aubergine met een tomatensaus en knoflookyoghurt. Eindigen doen we in India met een kruidige okracurry.

Maandag

Hoewel orzo oorspronkelijk uit het noordoosten van Italië komt, is deze kleine pastasoort niet meer weg te denken uit de Griekse keuken. In Turkije is orzo trouwens ook volledig ingeburgerd. Mocht je de pasta niet vinden in jouw buurtsuper, stap dan deze binnen bij een Turkse winkel. Vandaag eten we kritharaki, Griekse orzo in tomatensaus. Serveer met gebakken of gegrilde groente naar keuze.

Kritharaki

Dinsdag

Kibbeh is een Arabisch gerecht dat heel bekend is in het Midden-Oosten en bij uitbreiding zelfs in de Braziliaanse stad São Paulo, waar veel mensen van Libanese afkomst wonen. De naam 'kibbeh' is afgeleid van het woord 'kubbah' wat 'balletje' betekent. Zelf gaan we voor een moderne vegetarische kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en tomaat in taartvorm. Serveer met een salade naar keuze.

large sweet potato kibbeh600

Woensdag

Shakshuka is een ander gerecht dat bekend is in het hele Midden-Oosten en daarbuiten. De oorsprong ervan staat zelfs niet vast. In algemeen wordt verondersteld dat shakshuka uit Tunesië komt maar volgens anderen zou het dan weer komen uit Ottomaans Turkije of zelfs uit Jemen. Shaksuka is oorspronkelijk een ontbijtgerecht, maar kan ook als lunch of zelfs als avondeten. We maken een vegetarische shakshuka volgens een recept van Karin Luiten.

ShakshukaKokenMetKinderen

Donderdag

Rijst is een belangrijk onderdeel van de Perzische keuken. De rijstkorrels moeten droog zijn en mogen niet aan elkaar kleven. Een Iraniër trekt dan ook rare ogen wanneer je hem een bord risotto serveert (maar ze vinden risotto dan wel lekker). Een lekker rijstgerecht is sabzi polow, Perzische kruidenrijst. Serveer met de salade van radijs, komkommer & rode ui met een munt-oranjebloesemdressing die je op dezelfde pagina vindt.

Perzische rijst Persiana

Vrijdag

Samosa's kennen we hier vooral als een Indiaas gerecht. Oorspronkelijk komt de samosa echter uit Perzië en werd hij via de Mogolheerser in India bekend. Vandaag is de samosa trouwens in heel wat landen terug te vinden, waar ze hem telkens op hun eigen manier bereiden. De oorspronkelijke versie werd gemaakt met gehakt en daarom maken we vanavond een puur plantaardige variant van deze oorspronkelijke niet-vegetarische versie volgens een recept van de Vegetarische Slager, met een lekkere raita-dip.

Zaterdag

Afghanistan is een fascinerend land met een rijke geschiedenis. In het noorden had je het Perzische Rijk en in het zuiden Pakistan en India. Deze invloed kom je ook tegen in de rijke Afghaanse keuken. Op het eerste gezicht lijkt ze erg Perzisch, maar ze heeft duidelijk haar eigen accenten en typische gerechten. Als kennismaking maken we nu borani banjan, gefrituurde aubergine met een tomatensaus en een knoflook-yoghurtsaus. Serveer met platbrood en/of rijst.

Borani banjan

Zondag

Eindigen doen we in India met Bhindi masala, okracurry. Deze groente komt oorspronkelijk uit het Afrikaanse continent en wordt intussen gebruikt in heel veel verschillende keukens waaronder de Griekse en de Indiase. In veel bereidingen zijn uiteindelijk vooral de kruiden verschillend. maar het gaan we toch voor Indiaas. Serveer met rijst.

bhindi masala

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama