Open menu

Kritharaki kleinDe zogenaamde Griekse pasta, orzo met tomatensaus, kende ik al een tijdje van diverse Griekse eetplekken, hoewel ik hem nog nooit zelf had klaargemaakt. Onlangs zocht en vond ik een recept op het internet, maar ik was eigenlijk niet tevreden met het resultaat. Te flauw van smaak. Daarom ben ik zelf maar beginnen te experimenteren om het recept te verbeteren, met het idee van risotto in het achterhoofd. Op aanraden van een vriend verving ik ook de passata door een blik tomatenblokjes. Dit was een goeie tip. Na al mijn pogingen, deel ik het uiteindelijke recept natuurlijk met jullie.

Voor 3-4 personen als bijgerecht.

220 g orzo
1 ui
2 tenen knoflook
70 g tomatenpuree (een klein blikje)
1 dl witte wijn
1 blik tomatenblokjes (400 g)
5 dl water
1 laurierblad
1 tl tijm of Provençaalse kruiden
peper en zout
olijfolie om te bakken
honing of suiker (optioneel)
feta of andere 'witte kaas' voor de afwerking

  • Snipper de ui fijn en bak ze glazig in wat olijfolie in een ruime kookpan. Snij de knoflook fijn, voeg toe en bak even mee. Roer er nu de tomatenpuree door, bak kort mee en voeg dan de witte wijn toe. Roer er de orzo door en voeg dan het blik tomatenblokjes, het water en het laurierblad toe. 
  • Breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Roer regelmatig met een houten lepel of spatel op de bodem van de pan om aanbakken te verkomen. Wanneer je na een minuut of 10 merkt dat de pasta het vocht begint op te nemen, zet je het vuur uit, voeg je de tijm of of de Provençaalse kruiden toe en zet je de pan opzij met het deksel erop. Laat een kwartier staan op totdat het vocht opgenomen is.
  • Verwijder het laurierblad. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat honing of suiker indien je het wat te zuur vindt.

Serveer met verkruimelde of geraspte feta. De vegetarisch gestremde 'witte kaas' van Albert Heijn vind ik trouwens een goed alternatief hier. Lekker met gegrilde groente.

Kritharaki


Meer Griekse gerechten!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama