Open menu

burek thumbDeze week reizen we in gedachten naar Turkije. We maken de hele week gerechten uit de Turkse keuken, vooral dan gerechten waar we al vaak enigszins vertrouwd mee zijn, maar zonder helemaal in clichés te vallen. Op maandag starten we met een kruidige soep van rode linzen en daarna gaan we verder met veggie kebab met komkommer-muntslaatje en tahinyoghurt, gevolgd door Turkse pilav en kruidige gebakken groenten met kikkererwten. Op donderdag eten we kumpir, gevulde gepofte aardappels. Op vrijdag mag het lekker snackerig en daarom geven we kaasburek met shopska. De klassieker imam bayilda staat gepland voor zaterdag en tot slot bakken we op zondag baklava met walnoten en pistache voor bij de koffie. Afiyet olsun! Eet smakelijk!

Maandag

Niets is zo lekker als een kop warme soep op een regenachtige dag. Turkse linzensoep is het ultieme comfortfood om lekker warm mee te worden. Door de linzen en de aardappelen vult de soep goed. De komijn geeft deze linzensoep een Turks tintje en samen met het pepertje zorgt het voor een heerlijke kruidige, warme smaak. Hier kun je wel weer even op vooruit. En wat ook heel fijn is: deze soep vries je makkelijk in. Altijd handig om wat achter de hand te hebben. Serveer met Turks brood of simit, een ringvorming broodje met sesam dat je bij elke Turkse bakker vindt.

turkse linzensoep

Dinsdag

Het grootste cliché van de Turkse keuken is zonder twijfel döner kebab. Het ironische is dat deze zijn wortels heeft in de Turkse gemeenschap van Berlijn. Natuurlijk bestaan er tegenwoordig ook tal van vegetarische versies. Wij maken een veggie kebab met komkommer-muntslaatje en tahinyoghurt volgens een recept van de Belgische supermarktketen Culruyt. Plantaardige kebabreepjes vind je in bijna elke supermarkt. Als alternatief kan je ook sojabrokjes bereiden en deze opbakken in wat olie met kebabkruiden.

Woensdag

Pilav, ook wel pilaf, is een rijstgerecht dat heel veel variaties kent en dat ook in heel wat landen traditioneel gegeten wordt. Een klassieke Turkse pilav is rijst met vermicelli of orzo. Hiervoor gebruiken we een recept van Wessalicious. Bij Ozlem's Turkish Table vinden we een prima groentegerecht voor hierbij: kruidige gebakken groenten met kikkererwten.

Turkse pilav 4

Foto: Wessalicious

Donderdag

Kumpir, gevulde gepofte aardappels, zijn een erg populair straateten in Turkije. Tegenwoordig kun je ook bij ons in vele grotere steden een restaurant vinden dat dit aanbiedt. Natuurijk kun je deze ook thuis zelf bereiden. Een hele tijd geleden maakte Tertia al een kumpir-inspiratiemenu, met tal van mogelijkheden voor vullingen en sauzen. 

Vrijdag

Het Ottomaanse Rijks was veel groter dan het huidige Turkije. Onder meer Griekenland, Bulgarije, Albanië en (een deel van) Servië maakten hier ook deel van uit. Dit heeft culturele en vooral culinaire sporen achtergelaten. Veel gerechten vind je vandaag nog terug in het hele gebied, al dan niet in een aangepaste vorm. Een van deze gerechten is kaasburek, ofwel burek sa sirom in het Servisch en sirnica in het Bosnisch. De vorm kan verschillen, maar het idee van yufkadeeg en kaas blijft gelijk. Heerlijk als snack of als maaltijd met een shopska-salade.

burek1

Zaterdag

Vandaag maken we een andere klassieker uit de Ottomaanse keuken: imam bayildi. Dit is een gerecht van aubergine met tomaat en feta. Hierop bestaan talrijke varianten - vaak vegetarisch, maar niet altijd. In deze versie van Frederike serveren we er ook nog een hummus-wortelsalade en pilavrijst bij.

auberginepilav

Zondag

We sluiten af met hét klassieke Turkse gebak, baklava. Dit is vaak ook het enige dessert dat ze in pitaplekken verkopen. De porties zijn klein, maar baklava is dan ook erg machtig. Op de uitstekende website Rutger Bakt vinden we een duidelijk uitgelegd recept voor baklava met walnoten en pistache. Serveer met een kopje koffie.

 ervolgens metbaklava recept

Foto: Rutger Bakt

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama