Niets is zo lekker als een kop warme soep op een regenachtige dag. Deze Turkse linzensoep is voor mij het ultieme comfortfood om lekker warm mee te worden. Door de linzen en de aardappelen vult de soep goed. De komijn geeft deze linzensoep een Turks tintje en samen met het pepertje zorgt het voor een heerlijke kruidige, warme smaak. Hier kun je wel weer even op vooruit. En wat ook heel fijn is: deze soep vries je makkelijk in. Altijd handig om wat achter de hand te hebben.
voor 4 personen
1 grote ui, gesnipperd
½ rood pepertje, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesneden
2 of 3 kleine (zoete) aardappels
2-3 groente- of kruidenbouillonblokjes
3 tl paprikapoeder (+ wat extra ter garnering)
250 g rode linzen (gedroogd)
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 klontje ghee (alternatief: boter)
3 tl gemalen komijnzaad
2 el tomatenpuree
1½ liter water
zout en peper
voor de topping: 4 partjes citroen, yoghurt of zelfgemaakte chili-paprikaolie
- Snipper de ui en de knoflook. Hak het pepertje fijn,schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
- Bak de gesnipperde ui in een grote soeppan met een scheutje neutrale olie totdat deze glazig wordt. Doe het pepertje en de knoflook erbij en bak een minuutje mee. Voeg dan de paprikapoeder, de linzen en de aardappelblokjes toe.
- Doe de 1½ liter water en de bouillonblokjes erbij. Als het kookt kun je het laurierblaadje en het takje tijm toevoegen. Laat een halfuur tot drie kwartier zachtjes doorkoken.
- Smelt in de laatste minuten in een apart pannetje de ghee en bak hierin het gemalen komijnzaad totdat het begint te ruiken. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed door. Laat dit zachtjes een paar minuutjes pruttelen. Voeg het daarna bij de soep.
- Verwijder het laurierblaadje en takje tijm en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
Lekker met een stukje stokbrood en hummus.
Voor de topping zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt een partje citroen uitknijpen boven je soep of wat extra paprikapoeder toevoegen. Ook een paar lepels yoghurt voor de frisheid doen het vaak goed, of een beetje zelfgemaakte chili-paprikaolie. Probeer ook eens gebakken vegetarische kipstukjes op smaak gebracht met paprikapoeder en chilivlokken!
Zo maak je de chili-paprikaolie: meng een theelepel paprikapoeder met een theelepel chilipoeder en een scheut olijfolie. Knijp een partje citroen erboven uit en meng door elkaar. Breng eventueel op smaak met een beetje zout. Verdeel dit over de soep.