Open menu

boerenkoolstamppot thbMijn moeder was geen keukenprinses, ze hield meer van poetsen dan van koken. Dat bleek onder andere uit een blinkend huis en een weinig fantasievol menu. Ik wist meestal al ruim van tevoren wat we zouden eten, het weekmenu varieerde voornamelijk op basis van de seizoenen. Hoewel mijn moeder kookte omdat het moest, heb ik altijd genoten van wat er op tafel kwam. We aten de meeste maaltijden met het hele gezin compleet, dat gold lange tijd zelfs voor de lunch: mijn vader at tussen de middag thuis en van overblijven op school was nog geen sprake. Geïnspireerd op mijn goede herinneringen aan al die gezamenlijke maaltijden maakte ik dit op mijn jeugd gebaseerde weekmenu.

Maandag

Op maandag aten we snel en simpel: het was wasdag, bedden werden verschoond en kamers gelucht en er was minder tijd voor de keuken. In de winter betekende dat, dat maandag een uitgelezen dag was voor stamppot.

Tegenwoordig zijn stamppotten allang niet meer per definitie simpel, je kan ze zo uitgebreid en speciaal maken als je wilt. Eelco schreef er een artikel over met aandacht voor de extra’s die van een eenvoudige maaltijd een feest kunnen maken, laat je inspireren! 

Dinsdag

Omdat ik al snel verlangde naar meer afwisseling, ging ik zelf op zoek naar nieuwe groenten.

Toen ik pompoen leerde kennen was dit nog heel alternatief. De ontdekking vond plaats in het restaurant bij een macrobiotische winkel die allang niet meer bestaat. Ik was gelijk verkocht en nog steeds ben ik dol op pompoen. Ik geniet ervan dat het tegenwoordig in ruime mate en veel soorten verkocht wordt. Elke winterse dinsdag wordt stukken vrolijker met deze zonnige pompoenkorma.  Eet er basmatirijst bij of deze kruidige rijst  of (naan)brood.

Woensdag

’s Woensdags aten we ‘exotisch’: nasi, bami of macaroni; sterk verhollandste versies van de oorspronkelijke gerechten maar op hun eigen manier lekker. Ik heb de macaroni van mijn moeder nooit als een Italiaans gerecht gezien maar het was een welkome afwisseling op de dagelijkse groenten en aardappelen. In plaats van de Hollandse macaroni met tomatensaus uit mijn jeugd eten we vandaag de vegetarische variant op pasta Bolognese van Eelco.

fusilli bolognese

Donderdag

Rode bieten werden bijna wekelijks gegeten in de winter, traditioneel klaargemaakt met ui, suiker en azijn, ik vind dat nog steeds erg lekker. Maar met de aardse zoetheid van bieten is nog veel meer mogelijk, zoals bijvoorbeeld deze feestelijke taartjes van chioggiabiet, brie en walnoten uit het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn.

bietentaartje

Vrijdag

Op vrijdag werden de overgebleven aardappelen van de dagen ervoor opgebakken, in de winter sloten we af met een stevige pap.

Ik heb zelden overgebleven aardappelen, maar ik hou wel van gebakken aardappelen, bij voorkeur uit de oven. Deze traybake met pastinaak, wortel en aardappel bijvoorbeeld. Dit is bedoeld als bijgerecht, om er een maaltijd van te maken verdubbel ik de hoeveelheid pastinaak en ui en verkruimel ik er zo’n 100 gram feta overheen.

Toe past een niet te dikke, warme havermoutpap met een paar in stukjes gesneden, gedroogde abrikoosjes er door.

Zaterdag

Op zaterdag aten we vaak een maaltijdsoep met (rogge)brood. Soep koken kon mijn moeder juist weer heel goed, nergens was erwten- of bruine bonensoep zo lekker als die van haar. In de bruine bonensoep deed ze altijd vermicelli, voor de extra binding, het was dan ook écht een stevige soep. Ik doe dat nog steeds, ik vind vermicelli zowel voor de binding als de smaak een verrijking. Voeg bij dit recept voor bruinebonensoep een handje vermicelli toe en laat ongeveer een gelijke hoeveelheid aardappel weg.

Zondag

Als kind hield ik niet van spruitjes. Jammer, want ze kwamen in de winter wekelijks op tafel. Als puber leerde ik ze eten en al gauw hoorden spruitjes tot mijn favoriete groenten. Ik heb ondertussen ook tal van uitheemse bereidingswijzen leren kennen voor deze in mijn beleving toch heel Nederlandse groente. Op z’n Japans bijvoorbeeld, naar een recept van Tertia.

Stoofpeertjes heb ik altijd een goede tegenhanger van spruitjes gevonden, vandaar dat ik er deze maaltijd mee afsluit. Meta maakte heel toepasselijk dit recept voor stoofpeertjes met bloedsinaasappel en masala voor Zoete Zondag.

StoofpeertjesMasalaMeta

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

the Kitchenary

horecarama