Open menu

shakshuka aardpeer radijsloof introEindredacteuren Eelco, Sven en Karl zijn al aan de beurt geweest om een voor hen typisch weekmenu samen te stellen. Deze week laat ik, Meta, zien wat er bij ons zoal op tafel komt. Mijn vriend en ik koken ongeveer evenveel, al zal hij niet vaak langer dan een half uur in de keuken bezig zijn. Ik sta echter geregeld een uurtje te koken, omdat het zo fijn ontspant. Maandag eten we simpele rijst met groenten en pinda's, dinsdag pasta met tomatensaus. Woensdag hou ik het ook simpel met kerrieaardappels, bloemkool en ei met wraps. Donderdag ga ik op de Chinese toer en maak ik mie met broccoli en hoisintofu. Vrijdag is het snackdag en eten we falafel in pitabroodjes. Zaterdag is er tijd om een hartige taart met broccoli te maken en als slot maak ik op zondag bloemkoolcurry met paneer.

Elke dag eet ik ook groenten bij de lunch, die ik de dag ervoor alvast klaarmaak. Vaak is het een simpele salade, maar soms ook een soepje of iets uitgebreids als shakshuka.

Maandag

Mijn week begint altijd met een avonddienst. Omdat ik pas in de middag hoef te beginnen, heb ik bij de lunch een eitje met radijsloof en lente-ui gemaakt. Voor corona maakte ik ook vaak alvast eten voor de avond. Mijn vriend at het dan thuis op, mijn avonddienstbuddy en ik op het werk. Nu er thuisgewerkt wordt, kookt mijn vriend voor ons tweeën.

Mijn vriend houdt ook van veel groenten en kon een joekel van een bloemkool niet in de winkel laten liggen. Hier eten we dan ook meerdere keren van. Hij bakt wat paprika, bloemkool en prei aan in een zware pan, waarna hij er wat sap van een blik ananas, wat sambal en ketjap bij doet. Als kruiden voegt hij wat kurkuma, gerookt paprikapoeder, versgemalen peper en Italiaanse kruiden bij. Terwijl dit aan het sudderen is, wordt de rijst in de magnetron klaargemaakt. Die wordt daarna door de groenten geschept, met een handje pinda's en stukjes ananas. 

Dinsdag

Als lunch een salade van wortel, bleekselderij en kokos, die alleen maar lekkerder is geworden door het nachtje in de koelkast.

Ook vandaag kookt mijn vriend 's avonds. Hij bakt een fijngesneden ui, met stukken courgette, prei en paprika in een pan. Daarbij gaat een blik gehakte tomaten, veel Italiaanse kruiden en versgemalen peper. In plaats van vegetarisch gehakt gaat er een fijngehakte vegaburger door. Deze saus eten wij graag met 'gedraaide' pasta, zoals trottole of fusilli. 

Woensdag

Gisteravond had ik bloemkoolstronksoep met de bladeren van de bloemkool gemaakt, die ik vandaag en morgen bij de lunch eet.

Voor het avondeten ben ik aan de beurt en maak ik "smokkelroti". Dit zijn volkoren wraps met pittige kerrieaardappels, bloemkool en een hardgekookt eitje. Met een schepje mangochutney erbij. 

Donderdag 

Sinds ik een paar fijne oosterse kookboeken heb mogen recenseren, ben ik helemaal op de Chinese en Japanse tour. Deze mie met broccoli en hoisintofu maak je met ingrediënten die je in een gewone supermarkt wel zou moeten kunnen vinden. Het liefst ga ik ervoor naar een grote Aziatische supermarkt, om met allerlei spannende flesjes en potjes terug te komen. Ze hebben daar ook allerlei soorten tofu. Ik ben zo'n gek iemand die rauwe tofu zit te snoepen tijdens het koken. Ik moet mijzelf dan ook erg inhouden bij dit recept.

Als lunch voor morgen maak ik een simpele salade met bleekselderij, komkommer en tomaat. Met lekkere olijfolie, azijn en wat basilicum.   

mie met broccoli en hoisintofu

Vrijdag

Aan het einde van de werkweek wordt er nog gezellig (virtueel) geborreld na het werk. Hierdoor wordt er vaak wat later gegeten. Terwijl ik nog aan het babbelen ben, hakt mijn vriend alvast wat rauwkost fijn, waaronder nog wat bloemkool, en mengt het door een zak gemengde sla. Het eten is snel klaar, want verder hoeven alleen de volkoren pita's en de kant-en-klare falafel opgewarmd te worden. Erbij lekker veel knoflooksaus. Wil je zelf falafel maken, dan kan dat natuurlijk ook.

Zaterdag 

Eindelijk tijd om uitgebreider te koken. Ik wordt altijd blij van soepjes als lunch, en helemaal als het om Misosoep met udonnoedels en shiitakes gaat. Je kan ook instant misosoep gebruiken en dit opleuken met lente-ui en lekkere noedels. 

Een van mijn favorieten voor het weekend is hartige taart. Deze taart kost meer tijd, omdat er geen bladerdeeg maar brooddeeg wordt gebruikt, en dat moet rijzen. Deze keer niet met bietjes, maar met broccoli, prei en lente-ui, die ik eerst in een koekenpan met een beetje water gaarstoof. In plaats van feta gaan er plakjes brie op.  

Zondag 

Vandaag wordt de kruidenlade weer rijkelijk gebruikt. Als lunch maak ik shakshuka, met wat er maar in de koelkast of op de groentenschaal ligt. Dus ik bakte bleekselderij, radijsloof en een paar trostomaatjes. Erbij de overgebleven pita van vrijdag, om in de dooier te dippen.

's Avonds nog meer kruidig eten, want het is tijd voor een bloemkoolcurry met paneer en saffraanrijst. Een curry hoeft helemaal niet heel pittig te zijn, hierdoor proef je juist de ingrediënten beter. In plaats van safraanrijst kan je er ook naan bij serveren. 

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama