Open menu

Koffie als koele zomerdrank is bij ons nog niet zo populair als in Amerika, maar geloof ons: dat gaat niet lang meer duren. Probeer 't zelf maar eens. Cold brew maken is een koud kunstje. Jan en Mister Macchiato doen het voor.

Ken je dat verhaal van die vrouw in Amerika die Starbucks voor de rechter sleept?

Mister Macchiato kijkt op van z'n iPhone. "Haha, is zeker weer een van je flauwe grappen? Net als die mop van de timmerman die nergens op sloeg?" Nee nee, echt niet, dit is serieuze business, roep ik verontwaardigd. Die vrouw wil vijf miljoen dollar van Starbucks omdat er te veel ijs in haar iced coffee zat. Veel bevroren water en weinig koffie voor de prijs van véél koffie, daar komt haar klacht op neer.

"Te veel ijs in je iced coffee... Haar bigmacs zijn waarschijnlijk ook te groot en d'r zoute drop te zout? Blijft amusant, die Amerikaanse claimcultuur. Maarre... toch heeft die mevrouw wel een puntje, hoor. Je betaalt je scheel voor een plastic bekertje met iets wat zich nog het best laat omschrijven als waterige koffieslurrie."

Kunnen wij dat beter?
"Dat kunnen wij beter! We gaan coldbrewen!"
Leggen we dan eerst uit dat er in de wereld van de gekoelde koffie twee geloofsrichtingen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan?
"Ach wel ja, als jij dat graag wilt: grijp je kans."

Nou: aan de ene kant heb je dus de flash-chillers die hete koffie over ijs gieten. Espresso meestal. Ze zijn van mening dat een korte extractie met heet water de beste manier is om smaakstoffen aan de koffieboon te onttrekken. En aan de andere kant heb je de coldbrewers: die vinden dat je een betere smaak tevoorschijn haalt door de temperatuur laag te houden en dat te compenseren door het extractieproces te verlengen (tot wel achttien uur zelfs). Dat geeft een minder bittere, ronde...
"Genoeg theorie voor vandaag, we gaan brouwen!"

Wat hebben we nodig?

  • Een grote French press is handig. Maar met een willekeurige kan gaat het ook. Of een grote plastic melkcontainer.
  • Als je geen French press gebruikt, heb je ook nog een filterhouder met papieren filter nodig. Een zeef met een kaasdoek erin zou ook nog kunnen.
  • Kan om gefilterde koffie in te bewaren
  • 75 gram koffie, grof gemalen (zoals broodkruim ongeveer)
  • 0,5 liter water, kamertemperatuur of lager
  • Zo maak je je cold brew: doe de koffie in de French press/kan/container. Giet er voorzichtig het water op en roer daarna met een lepel om ervoor te zorgen dat alle koffie in contact komt met water. Doe het duwfilter erop, maar duw nog niet naar beneden. Als je een kan of container gebruikt: plaats een deksel of dop
  • Laat dan twaalf tot dertien uur staan bij kamertemperatuur. Na de twaalf of dertien uur duw je voorzichtig het filter naar beneden en schenk je de koffie over in een kan. Of je giet de koffie door het papieren filter of kaasdoek in de kan.
  • Koel de koffie vervolgens in de koelkast en serveer daarna met ijsklontjes. Tip: maak ijsklontjes van koffie in plaats van water, dan wordt je cold brew niet waterig.
  • Voeg eventueel melk naar smaak toe.

Let op: je gebruikt relatief gezien meer koffie dan bij koffiezetten met heet water (verhouding koffie/water is circa 1:7, ongeveer het dubbele van normale zetmethoden) en daardoor is cold brew nogal een cafeïnebom. Maar sterk of bitter, zoals je misschien zou verwachten, is het zeker niet. Integendeel: coldbrew smaakt erg zacht, chocoladeachtig vaak, en drinkt soepel weg.

Cold brew is trouwens ook goed te gebruiken in cocktails. Onze favoriet: CG&T, oftewel coffee-gin-tonic. Vul een glas met ijs, schenk er 25 ml gin op, 25 ml cold brew en top af met 75 ml tonic. Cheers!


Meer koffie volgens Jan en Mister Macchiato!

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama