Open menu

pannenkoeksjabloon_thb_2011Vette Dinsdag, Mardi Gras, Shrove Tuesday, Fat Tuesday, Pancake Day. Allemaal benamingen voor de laatste dag van het carnavalsfeest, de dag voor de vastenperiode. En om ondanks alle alcohol die laatste dag nog hossend mee te kunnen maken, moet je goed eten. Met... een pannenkoekentaart!

Om middernacht begint de vastenperiode. Veertig dagen lang is het eten van vet, suiker en eieren dan not done, volgens de paus tenminste. Op die laatste dag mag nog even flink gebuffeld worden met vet, calorierijk eten. Vandaar de naam Vette Dinsdag of Fat Tuesday. Oorspronkelijk werden de laatste restjes boter en suiker op deze dinsdag weggewerkt, zodat het niet kon bederven. Of om te voorkomen dat men in de verleiding kwam.
Over de hele wereld wordt deze dag gevierd, vaak met zoete gebakjes.


Mardi Gras

In New Orleans (VS) is het geen Mardi Gras zonder de koningstaart. Verkrijgbaar in vele versies, is de bekendste een ronde ring van brioche-achtig deeg. Deze wordt versierd met suikerglazuur in dé kleuren van Mardi Gras: paars, groen en goud. Die symboliseren de giften van de 3 koningen (de ietwat hysterische kleurencombinatie doet ook wel aan De 3 Toppers denken) aan het baby'tje Jezus. Een plastikken versie van die laatste wordt nog wel eens meegebakken in de taart; de gelukkige die er in bijt, moet voor de volgende King's Cake zorgen. Een soortgelijke taart kennen wij weer van Driekoningen.

Duitse humor

pancakesDe Berliner bol kennen wij van kermissen en Oud en Nieuw, maar onze Oosterburen eten de met jam gevulde deegbal ook tijdens Carnaval. In plaats van het kindje Jezus gebruiken ze een andere verrassing: in één van de bollen wordt mosterd in plaats van jam gedaan. Surprise!

Zweden

Semla eten ze vandaag, tijdens Fettisdagen, in Zweden. Eigenlijk eten ze de zoete bollen met amandelspijs en slagroom al sinds januari, want ze vinden ze te lekker om het nuttigen ervan te beperken tot één dag. Hier speurt het AD het land af voor de beste oliebol, in Zweden zoeken de kranten naar de beste Semla. Deze moet een optimale balans hebben tussen de room, het broodje en de amandelspijs.
Na morgen zijn de andere Zweedse zoetigheden weer aan de beurt tijdens de fika, het dagelijkse moment waarbij je in een cafeetje ontspannen een kopje koffie drinkt met wat lekkers erbij.


Maslenitsa

Russen doen niet aan carnaval, maar aan maslenitsa oftewel het Boterfeest. Voor de Orthodoxe christenen is vlees tijdens deze periode al verboden, maar mogen zuivel en eieren nog wel gegeten worden. Blini's, de kleine pannenkoekjes, bevatten eieren, melk en boter en zijn dus het ultieme maslenitsa-eten voor de laatste dag voor de vastenperiode.

Pancake Tuesday

In Engeland en Ierland gaan ze ook aan de pannenkoeken, om dezelfde reden als de Russen: suiker, melk en eieren mogen nu nog. Mocht je vandaag een Brit tegenkomen die heel hard met een koekenpan met daarin een pannenkoek rondrent, dan doet hij of zij (hopelijk) mee aan een pannenkoekenrace. In Engeland bestaan deze al eeuwenlang. Vrouwen, of mannen in vrouwenkleding, moesten proberen als eerste over de finishlijn te komen, terwijl ze al hollende de pannenkoeken moeten omgooien in de pan.

Vette Dinsdag

En in Nederland kennen we Vette Dinsdag. De laatste dag van het carnaval, de laatste dag om zonder gene in bizarre kledij dronken over de straten te zwalken.
Om niet van de alcohol om te vallen, moet je goed eten. Pannenkoeken zijn dan ideaal. Ze zijn snel klaar, vullend en de ingrediënten zijn overal te koop. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare pannenkoeken kopen. In plaats van ze per stuk op te eten, kun je ze ook stapelen tot taart!


Pannenkoekentaart

pannenkoekenstapelEen pannenkoekentaart kun je zowel zoet als hartig maken. Het idee is heel simpel: flensjes met daartussen alles wat je lekker vindt! Dat kan dus slagroom met warme kersen zijn, maar ook spinazie met kaas. Eén grote taart is leuk (het heeft wat weg van een spekkoek), maar ben je met meerdere mensen, dan kan met mini-pannenkoekjes iedereen zijn of haar taart naar eigen smaak samenstellen. Het basisbeslag van bloem, eieren, melk en zout kan nog verrijkt worden met suiker, cacao of sinaasappelsap, of met kruiden voor een hartige versie. De pannenkoeken kun je warm laten, maar met vullingen met ijs of room moet het taartje dan wel meteen opgegeten worden.

Hieronder kun je wat inspiratie opdoen voor de vullingen.

Zoet:

  • mascarpone + slagroom + aardbeien (sla de slagroom stijf met suiker, spatel het door de mascarpone, besmeer de pannenkoeken hiermee en leg er plakjes aardbei op)
  • monchou + kersen
  • slagroom + jam (1 pannenkoek met jam, 1 met slagroom)
  • chocoladepasta + banaan (+ wat druppels Bailey's, Amaretto of pepermuntlikeur)
  • plakken chocolade of kokosbrood (of allebei samen?)
  • gekarameliseerde of in boter gebakken plakjes appel + kaneel (en misschien wat rum?)
  • ijs (bijvoorbeeld 3 soorten: koffie + chocolade + karamel)
  • banketbakkersroom + plakjes vers fruit (zoals aardbei, abrikoos, druiven)
  • honing + abrikozen
  • gegrilde vijgen + ricotta
  • noten in honing

Hartig:

  • geroerbakte spinazie + gruyère
  • kidneybonen + avocado + tomatensalsa
  • kruidenroomkaas + zoete pepertjes
  • ratatouille + mozzarella
  • bolognesesaus van vegetarisch gehakt
  • brie + honing + geroosterde en fijngehakte hazelnoten


Je kunt de taartjes heel basic houden, maar wat dacht je van wat meer kookkunstige versies als blini's met rode-bietenkaviaar en zachte geitenkaas of een Hongaarse Palacsinkentaart, met abrikozenjam en een meringuetopping?

 

Dit artikel verscheen eerder op 8 maart 2011

 


altMeer!

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

the Kitchenary

horecarama