Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om geen vlees meer te eten. Je mag jezelf nu een vegetariër noemen! Dat is iets om trots op te zijn (vinden wij), maar vindt je omgeving dat ook? De kans is groot dat je heel wat 'vragen' over je keuze moet beantwoorden. Wij helpen je alvast met deze handleiding.
Ouders en familie
Ouders zijn vaak niet zo blij als hun kind besluit om geen vlees en vis meer te eten. Ze denken dat het ongezond is en dat het maar een fase is, vleesvervangers vinden ze te duur en iedere dag apart koken voor de vegetariër vinden ze ook maar een hoop gedoe. Als je volhoudt en doorzet, zie je meestal dat ze op den duur er aan wennen en vaak zie je dat het hele gezin wat vaker vegetarisch gaat eten.
Kom niet plompverloren met de mededeling dat je geen vlees meer blieft net op het moment dat je moeder 3 dagen in de keuken heeft staan ploeteren op het vlezige kerstdiner, maar heb het er eens rustig over met je ouders. Zo kunnen zij er ook een beetje aan wennen.
Blijven je ouders moeilijk doen? Laat zien dat je vegetarisch eten serieus neemt en dat het geen bevlieging is. Leg ze (nogmaals) duidelijk en rustig uit waarom je geen vlees en vis wil en lees je heel goed in over gezond vegetarisch eten.
De meeste ouders zijn tegen vegetarisch eten omdat ze denken dat hun vegetarische zoon of dochter tekorten op zal lopen. Hoe meer je weet over B12, ijzer en eiwitten, hoe beter je een weerwoord kan geven. Vraag voor jullie informatiefolders aan bij bijvoorbeeld het Voedingscentrum, dat wordt ook door ouders als een betrouwbare bron gezien.
Kom je uit een aardappels-vlees-groentengezin en vinden je ouders vleesvervangers te duur, vraag dan of je in plaats van vlees enkele gekookte of gebakken (biologische) eieren mag hebben of een flinke plak kaas. Tofu is relatief goedkoop en een goede eiwitbron, dus dat zou je zelf nog kunnen bakken in een eigen pan. Tot slot is een bijbaantje nog een optie, waarmee je geld verdient voor bijvoorbeeld vleesvervangers (en leuke kleren en gadgets).
Vinden je ouders apart koken teveel werk, bied dan aan enkele keren per week voor jezelf te koken. Vind je koken leuk, dan zou je iets aparts kunnen maken zodat je ouders inzien dat vegetarisch eten niet saai en smakeloos hoeft te zijn. Maak meteen een extra portie om in te vriezen of om de dag erna op te eten.
Nu is geen vlees en vis eten een duidelijk afgebakend veld, maar wat te doen met vleesjus, soep getrokken van vleesbouillon en toetjes waarin gelatine verwerkt is? Sommigen zullen hier minder moeite mee hebben en zijn allang blij dat pa en ma hun keus om geen vlees en vis meer te eten hebben geaccepteerd, anderen willen ook dit niet meer eten (het is uiteindelijk ook niet vegetarisch).
Soms willen ouders van geen wijken weten en zul je weinig keus hebben, zolang je nog onder hun dak woont. Compromissen sluiten is dan nog een optie: je eet een paar keer per week vlees en een paar keer per week vegetarisch.
Vervelende opmerkingen van tantes en opa’s
Al tien jaar vegetariër en er wordt je nog steeds een plak leverworst voorgezet op verjaardagen? Je bent niet de enige die het overkomt, schijnbaar is het een moeilijk te onthouden feit. De meeste mensen doen het niet expres, dus maak er geen big issue van. Onthoud dat je ze toch maar alleen op verjaardagen ziet.
Helaas is er op die verjaardagen ook altijd wel een vervelende oom of en overbezorgde tante die nog even fijntjes moeten melden dat dieren gemaakt zijn om te eten of dat je zo witjes ziet. Hoe beter je ingelezen bent over vegetarisme en de effecten van veeteelt op het milieu, hoe beter je dit soort opmerkingen kan pareren. Soms is het gewoon beter om maar even flauw te glimlachen en er niet op in te gaan of er een grap over te maken.
Handleiding voor jezelf
Probeer om, in al je enthousiasme, niet het vegetarisme te gaan prediken aan iedereen die het wel of niet wil horen. Je maakt je niet geliefd bij anderen en je sterkt er het vooroordeel mee dat vegetariërs zichzelf zien als betere mensen dan het vleesetende ‘gepeupel’. Kom ook niet aan met horrorverhalen over het slachthuis bij het aanzien van het vlees van je tafelgenoten. Je duwt mensen in de verdediging en bij het volgende etentje laten ze niet het vlees weg, maar jou.
Vervelende opmerkingen van medescholieren en collega's
"Mensen eten van nature vlees" en "in de natuur eten dieren elkaar ook op" zullen opmerkingen zijn die je ongetwijfeld een keer voorgelegd krijgt. Hoe sla je het beste verbaal terug? Lees het in Hoe om te gaan met vervelende collega’s en andere carnivoren.
De Vegatopia Vraagbaak
Dit artikel is onderdeel van onze Vraagbaak, waarin we veelgestelde vragen over vegetarisch eten beantwoorden en handige tips geven. Hier vind je onder andere onze lijst vegetarisch gestremde kazen, rake antwoorden op flauwe opmerkingen, buffettechnieken voor op recepties, en tips om gevarieerd en lekker vegetarisch te eten.