Bij Pasen hoort voor veel mensen een ei, van chocolade of van een kip. Uiteraard neemt men liever geen legbatterij-ei, maar welk ei is het meest kipvriendelijk?
Legbatterij
In Nederlandse supermarkten mogen geen legbatterij-eieren (ook wel kooieieren) meer verkocht worden, maar helaas is 44% van de leghennen in Nederland nog altijd een legbatterijkip. Ze zitten met hun vieren in een kooi van draadgaas en hebben per kip de beschikking over een ruimte van maar liefst (ahum) 1 A4tje. Hun eieren worden verkocht op de markt, gaan naar het buitenland of (en dat geldt voor een kwart van deze eieren) verdwijnen in kant-en-klare producten, zoals koekjes, gebak, ijs, mayonaise, etc.
Scharrelen
Geen legbatterij-eieren dus. Scharreleieren dan maar? Die naam is nogal bedrieglijk. Het doet denken aan vrolijk tokkende kipjes in de buitenlucht, maar dat beeld klopt absoluut niet. De scharrelhennen zitten met negen hennen per vierkante meter in grote schuren, waar vaak 50.000 kippen in verblijven. Ze kunnen weliswaar een beetje rondlopen, maar mogen niet naar buiten.
Vrije uitloop
Voor het supermarktschap staande slaan we dus de scharreleieren ook maar over, op naar wat wel ok is. Het op één na kipvriendelijkste ei is die van vrije uitloopkippen. Zij delen hun binnenruimte ook met hun negenen per vierkante meter, maar hebben daarnaast nog de beschikking over minimaal 4 vierkante meter buitenruimte per kip. 13% van de Nederlandse hennen leeft op deze manier.
Biologisch en biologisch-dynamisch
Dan zijn we eindelijk aangekomen bij het kipvriendelijkste ei! Dat is het biologische ei. Biokippetjes hebben minimaal 1 vierkante meter binnenruimte per 6 kippen en 4 vierkante meter buitenruimte per kip, waar ze minimaal 8 uur per dag in mogen. Ook moeten ze minimaal 8 uur onafgebroken nachtrust krijgen en mogen hun snavels niet ingekort worden Ze eten voer dat zonder kunstmest en gif geteeld is en worden niet preventief met antibiotica behandeld. Deze eieren zijn te herkennen aan de code en aan het EKO-keurmerklogo op het doosje. Helaas is nog maar 3% van de Nederlandse leghennen een biologische kip. Biologische eieren zijn wat duurder, maar voor dat extra geld krijgen de hennen duidelijk een beter leven.
Biologisch-dynamische hennen leven ook biologisch verantwoord, maar de welzijnseisen zijn strenger. Zo lopen er hanen bij de hennen om hen een veilig gevoel te geven. Deze eieren zijn te herkennen aan het woord Demeter dat op het ei gestempeld wordt en ook aan de 0-code (zie hieronder).
Kleur
De kleur van het ei zegt niets over het welzijn van de kip. Bruine eieren zijn niet perse biologisch, ze zijn simpelweg bruin omdat het soort hen dat ze legt nu eenmaal bruine eieren legt. Andere rassen leggen weer witte eieren. Nederlanders eten liever bruine eieren, Duitsers weer witte.
Codes
Hoe weet je nu zeker dat je ei een biologisch ei is? Ieder ei wordt op het bedrijf van herkomst gestempeld met een eicode die bestaat uit een cijfer (0, 1, 2 of 3), een landcode en een boerderijcode:
Code 3: Legbatterij
Code 2: Scharrelei
Code 1: Vrije uitloop
Code 0: Biologisch
Een ei uit het doosje biologische eieren dat ik hier voor me heb, heeft de code 0-BE1109.De 0 geeft aan dat het een biologisch ei is, BE betekent dat het uit België komt en 1109 is de code van de boerderij waar het ei gelegd is
Een ander ei uit datzelfde doosje heeft de code 0-NL-4205701. De 0 staat weer voor biologisch en NL voor Nederland. 42057 staat voor de boerderij en 01 staat voor de stal. Grote boerderijen hebben meerdere stallen met hennen.
Er zijn nog meer keurmerken in omloop die het vertrouwen uitstralen dat de leghennen een goed leven hebben, dus let op de eicodes en kies alleen eieren waarvan de codes beginnen met 0 of 1.
(Bronnen: Intermediair, Wakker Dier, MilieuCentraal)