Open menu

vlielandVlieland is een prachtig eiland, geliefd bij natuur-, water-  én muziekliefhebbers. Dat laatste vooral in de laatste week van augustus, wanneer het festival ‘Into the Great Wide Open’ er plaats vindt. Voor mij is dat festival een hele goede reden om jaarlijks naar Vlieland af te varen. En het bijzondere is dat ik geen ander muziekfestival ken, waar je als vegetariër zo goed kunt eten! Maar hoe zit dat met de rest van Vlieland? Oftewel: hoe vega is Vlie?

Als je op Vlieland een menukaart openslaat valt als eerste op: Vlieland is duur. Een hoofdgerecht  onder de €15,- kom je zelden tegen. Daarnaast staat er vooral vlees en vis op het menu, al hebben bijna alle restaurants de laatste jaren inmiddels toch wel minstens één vegetarische optie. En als laatste valt op dat ieder eethuis wel iets met cranberries doet. In de thee, saus, jam, crumble, taart of hartige gerechten: je komt Vlielands rode goud overal tegen. Ook in de wilde natuur uiteraard, waar je de besjes van september tot eind oktober zelf kunt plukken. Leuk vegafeitje hierbij is dat er in cranberries zoveel pectine zit, dat er geen gelatine nodig is om er jam van te maken. Cranberry-jam is dus geheel vegetarisch.

Iets anders waar Vlieland bekend om staat, zijn de woordgrappen.  Dit zie je terug aan de namen op huizen, winkels en restaurants, maar ook aan de namen van hun streekproducten. Zo drink je op het eiland een ‘Vliekeurtje’ of ‘Wadka’, of een eventueel een ‘Rampzalig zeewierbiertje’. Al zou ik zelf eerder gewoon het Vlielander juttersbitter aanraden.

Wat verder opvalt aan het eiland, is dat de meeste horeca geconcentreerd is rond Oost-Vlieland, op enkele strandtenten en ‘t Posthuys na. De reden hiervoor is dat 38,6 km2 van de totale 39 km2 die Vlieland groot is, natuurgebied is.

duinhuisjes

Vlieland is rustgevend. En het feit dat je niet de hele tijd hoeft te denken naar welke hippe hotspots je absoluut nog toe moet, draagt daar aan bij. Die hippe hotspots zijn er namelijk niet. Of nou ja, nauwelijks. Alhoewel: Vlieland telt dit jaar voor het eerst drie noteringen in de Lekker500, iets wat behoorlijk uniek is voor zo’n kleine gemeente. De drie noteringen zijn voor restaurant ‘Het Armhuis’, restaurant ‘Zuiver’ en ‘Bravoure - Badhotel Bruin’.

We noemen in dit artikel een aantal plekken waar je als vegetariër goed kunt toeven.

Gestrand

Als je van de veerboot stapt, is Gestrand heel toepasselijk het eerste eethuis dat je tegenkomt. Gestrand is een strandpaviljoen aan het wad. Dat maakt het een prima plek om te stranden, want vanaf het terras kijk je kilometers ver over de Waddenzee. Binnen doet het eethuis aan als een strandpaviljoen, ingericht met veel sloophout en lampen die ook dienst zouden kunnen doen als visfuiken.

Bij Gestrand kun je terecht van ontbijt tot en met diner. Als stevig tussendoortje is de ‘eilander trek’ een aanrader, waarbij je in de vegetarische variant een plateau met soep van de dag, stevig desembrood met een vegetarische kroket en geitenkaas voorgeschoteld krijgt. De gerechten zijn zoals het hoort bij een eetcafé: niet teveel poespas, maar genoeg keuze met drie vegetarische hoofdgerechten op de kaart. Ook bij het kindermenu is een vegetarische optie mogelijk.

Opvallend is de uiterst vriendelijke bediening. Al lijken horecamedewerkers op Vlieland sowieso steevast een prima humeur te hebben! 

Havenweg 3, Oost-Vlieland
www.gestrandvlieland.nl/

gestrand

Leut koffiebar

Vanaf Gestrand loop je de Dorpsstraat van Vlieland-Oost in, het enige dorp op Vlieland. Hier vind je veel pittoreske oude huisjes, eethuisjes, winkels, diverse fietsverhuurzaken, twee supermarkten, een bakker en een kerk.  De meest hippe foodhotspot op Vlieland is waarschijnlijk koffiebar Leut, een fijne plek met gezellig terras, middenin de Dorpsstraat. Je kunt hier terecht voor ontbijt, koffie, lunch en borrel.

Bij Leut serveren ze vers gebrande koffie van Dutch Beans, desgewenst met soja- of havermelk en een stuk heerlijke, huisgemaakte taart voor erbij. Of maak een keuze uit de vele soorten verse of losse gedroogde thee, waar nog hele stukken fruit en specerijen in terug te vinden zijn. Bij Leut wordt Earth Water geserveerd, waarmee waterprojecten worden gefinancieerd voor landen waar schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is. Daarnaast zijn de granen biologisch en het fruit en groenten van het seizoen. De hapjes zijn ook nog eens zo lokaal mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Vlielander zeewierkaas uit de Kaasbunker met een Texels speciaalbiertje.

Je eet er heerlijke vega of vegan broodjes met bietenhumus en avocado of je start je dag met een ontbijtplank voor twee, een ‘healthy havermout’ of een ‘smoothie bowl’. Superlekker is bijvoorbeeld een smoothie bowl met Vlielandse cranberries, framboos, banaan, munt, amandelmelk, chiazaad, kokos en amandelschaafsel. Naar wens kun je dit nog aftoppen met extra superfoods, om de dag maar meteen bloeddruk- en cholesterolverlagend  te beginnen  (walnoten) en/of gewrichten en geheugen te versterken (hennepzaad). Je zou een beetje jeuk kunnen krijgen van deze orthorexia-achtige adviezen op de menukaart, maar gelukkig staan ze in behapbare dosering vermeld en is de beschrijving veilig en kloppend, zonder gouden bergen of zwerige zwammerij. En het belangrijkste: alle gerechten zijn gewoon superlekker en vers bereid! Zelfs de koekjes van havermout en cranberries bij de koffie zijn zo lekker, dat ze deze inmiddels ook in zakjes verkopen om mee naar huis te nemen

Dorpsstraat 118, Oost-Vlieland
www.leutvlieland.nl/

leut

De Bolder

Op kampeerterrein Stortemelk vind je De Bolder, een grandcafé met ruim terras, dat zeker niet alleen voor kampeerders bedoeld is. De Bolder is de enige plek op Vlieland met maaltijden onder de €15,- . Het eten is eenvoudig maar goed. Op een enorm krijtbord staan alle gerechten uit de Bolderkeuken beschreven. Vegetarische opties zijn bijvoorbeeld een vegetarische Thaise wokschotel, diverse pizza’s en maaltijdsalades. Tussen tien uur en half vijf kun je tevens een vegetarisch ‘12-uurtje’ bestellen: een lekker gevulde linzensoep met groentekroket en gebakken ei met kaas op brood. Genoeg proteïnen om weer lekker met tegenwind door de duinen te fietsen.

In de concertzaal van De Bolder kun je trouwens regelmatig bandjes luisteren. Oók grote Nederlandse namen, zoals Tim Knol en de band Johan.

Kampweg 1, Oost-Vlieland
www.stortemelk.nl/nl/de-bolder

debolder

Posthuys

Na een fikse fietstocht door bos en duin is het prettig uitpuffen op het ruime terras van het Posthuys. Hier kun je terecht voor broodjes met belegen kaas en gember-appelstroop of geitenkaas met warme cranberrysaus en pijnboom- en zonnebloempitjes. Of een pannenkoek. Voor de kleinere trek snack je geitenkaaskroketjes, (uiteraard) geserveerd met cranberrysaus.

Dineren kun je ook bij Posthuys. Dagelijks is er een wisselend vegetarisch gerecht en de menukaart biedt nog drie andere vegetarische opties. Daarnaast vind je op de kaart fijne Vliese nuchterheid, want ondanks dat er op korte termijn een speciaal lunchkaartje komt voor voedsel-intolerante gasten, wordt duidelijk aangegeven dat het niet mogelijk is om rekening te houden met ‘elke trend in zelfdiagnose’.

Het Posthuys ligt aan het begin van de Vliehors: met 25 vierkante kilometer de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa.  Alleen in het weekend kun je op eigen gelegenheid dit gebied verkennen; doordeweeks wordt het gebruikt als militair oefenterrein van de luchtmacht. Voor de ultieme ‘Sahara-ervaring’ boek je een rit naar het einde van deze indrukwekkende zandplaat met de Vliehors Expres, een omgebouwde legertruck.

Postweg 4, Oost-Vlieland
www.posthuysvlieland.nl

posthuys

Strandpaviljoen ‘t Badhuys

Aan het Noordzeestrand vind je al sinds 1995 ’t Badhuys, destijds het eerste strandpaviljoen in Nederland dat permanent mocht blijven staan. In 2017 is het strandpaviljoen geheel vernieuwd, waarbij ook de kaart flink is gemoderniseerd. In hetzelfde jaar nog werd ’t Badhuys daarna uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Doorslaggevende punten hierbij waren onder andere het duurzame karakter, de aandacht voor een schone omgeving, het mooie interieur en de goede service.

Met een grandioos uitzicht over de Noordzee, geniet je hier bijvoorbeeld van zeewierravioli, een heerlijke maaltijdsalade of een vegetarische saté van de Vegetarische Slager, die zowel als lunch als dinergerecht te bestellen zijn.

Behalve nippend aan allerlei hippe drankjes, kun je hier ook prima alcoholvrij vertoeven. Er  wordt Earth-water geschonken en in de menukrant staat duidelijk aangegeven welke drankjes zonder toegevoegde suiker zijn. Ook zijn er verrassende soorten verse fruit- en groentesappen, zoals sap van wortel, paprika, knolselderij en gember, of van paprika, tomaat, wortel, pastinaak en rode biet.

Badweg 6, Oost-Vlieland
www.badhuys.com

badhuys

De Dining

Verheugd fietsten we naar Havenpaviljoen De Dining, dat, zoals de naam al doet vermoeden,  gelegen is aan de haven. Niet zozeer verheugden we ons op deze plek, al heb je er leuk uitzicht over de jachthaven, maar vooral over het feit dat er pulled jackfruit op het menu staat!

We startten met wat plukbrood, waarbij we voor de zekerheid maar even navroegen of de bijbehorende dips vega waren. Daarop werd de garnalenboter ingewisseld voor dukkah, een crunchy notenmensel uit de Arabische keuken, dat inmiddels vast op de kaart staat.

Daarna natuurlijk pulled jackfruit, geserveerd op een naanbrood en met kikkererwten en pickles van bloemkool. De jackfruit was lekker op smaak, het brood knapperig en het geheel een smakelijke combinatie van pittig, zoet en zuur. Mijn tafelgenoot koos voor de Javaanse bumbu van vegetarische kip, boontjes, shiitake, seroendeng en gele rijst. Dit bleek een weinig bijzonder gerecht en bovendien kreeg zijn spijsvertering het flink te stellen met de (naar het leek) nogal ongare rijst. Kortom: ga naar De Dining voor pulled jackfruit.

Wil je trouwens zelf een keer pulled jackfruit maken? Lees dan dit artikel even terug.

Havenweg 70, Oost-Vlieland
www.dedining.nl

dining

Zuiver

Restaurant Zuiver is altijd gesloten tijdens de week van ‘Into the Great Wide Open, waardoor ik helaas niet uit eigen ervaring kan putten. En dat is extra spijtig, omdat het volgens bevriende, vegetarisch etende eilandbewoners echt het allerbeste restaurant op Vlieland is.

Bij Zuiver wordt dagelijks een vijfgangen-verrassingsmenu geserveerd. Meestal zijn twee tot drie van de gangen sowieso al vegetarisch, maar een geheel vegetarisch menu is uiteraard geen probleem. Waar sommige restaurants vegetarische aanpassingen zien als ‘iets weg laten’, wordt er bij Zuiver juist gezocht naar vervangers die ook echt iets toevoegen.

De gerechten zijn hierdoor allesbehalve standaard en ze worden extra spannend door het gebruik van bijvoorbeeld kruiden en specerijen uit het Midden Oosten of Azië of bijzondere bereidingen van groenten zoals branden of rauw schaven. Laat je verrassen!

Willem de Vlaminghweg 2, Oost-Vlieland
www.zuiver-vlieland.nl

zuiver zuiver2

Foto's: Zuiver

Het Armhuis

In 1632 begonnen als een huis voor de armen, nu een plek voor de levensgenieter. Bij Het Armhuis stap je een prachtig Vlielands monument binnen, waar ‘Frans-klassiek’ gekookt wordt volgens een vast menu. Eten wat de pot schaft dus, maar gelukkig wel met de mogelijkheid dit aan te passen naar vegetarisch. Het aantal gangen kan tot gaan tot vijf, waarbij je gegarandeerd bent van een avondvullend programma.

Het Armhuis heeft koks van formaat in de keuken en een notering in de Michelin-gids. Ondanks dit gegeven zijn de gerechten voor vegetariërs hier wat minder spannend. Het Armhuis is wat formeel, al is de bediening en uitbundige begroeting die je standaard van de eigenaresse ontvangt bij binnenkomst allerhartelijkst.

Kerkplein 6, Oost-Vlieland
www.armhuis.com/restaurant

armhuis

Min 12

Nog plek over voor een ijsje? Ga dan even langs bij Min 12, íjskoud de lekkerste ijssalon van Vlieland. Je vindt hier bijzondere smaken als Fryske sûkerbôle, Harlingen Boeit, Sneker Poëzie, of, minder streekgebonden maar zeker smaakpapil strelend, pure chocolade met roze peper. Ook bij Min 12 kun je weer met al je allergieën terecht, want online kun je alvast je ijsje filteren op allergenen. Uiteraard is al het ijs vegetarisch en zijn er ook vegan soorten verkrijgbaar.

Dat de ijssoorten ronddraaien in een soort grote filmrol is geen toeval. De ijssalon hoort bij Podium Vlieland, het enige filmhuis van het eiland. Dus naderhand pak je nog even een filmpje achter in de zaak.

Dorpsstraat 82, Oost-Vlieland
www.min12.nl/vlieland

min12

dorpsstraat

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

the Kitchenary

horecarama