Open menu

Behalve de man die weende om jonge sla, heb ik geen weemoediger kerel gekend dan mijn vriend Laurens De Keyzer. Deze Gentse journalist en schrijver - zelf noemde hij zich "veredelde letterzetter" - was een deskundige in Afscheid nemen en in het vinden van Geluk. De troost die vriendschap, en soms ook wel een goed glas bier, hem bood, verzoende hem met de vergankelijkheid. Dat glas bier dronk ik graag met hem na één van onze lange wandelingen door het Meetjesland of door een vertrouwde stad. Als voedsel verkoos hij één van de Vlaamse streekgerechten die, op asperges à la flamande na, niet vegetarisch zijn. Toch liet hij zich graag door mij meetronen naar Komkommertijd of Lekker Gec, waar hij zich de vegetarische overvloed goed liet smaken.Terugdenkend aan hem maakte ik een versie van Gentse waterzooi met de groenten die er klassiek in horen.

voor 4 personen

300 g wortelen
500 g vastkokende aardappelen
3 preien
3 stengels selder
olijfolie
1 dl droog blond bier
1,5 l groentebouillon, van een blokje of zelfgemaakt
20 cl room
1/2 citroen
optioneel: selderzout, nootmuskaat
halve bos peterselie of kervel
een pak Kipstuckjes van de Vegetarische Slager
peper en zout
(verse) dragon naar smaak

  • Snij de wortel in schijfjes, verdeel de aardappelen in vieren, en ontdoe de preien en selder van hun groen (gebruik dat bijvoorbeeld voor de bouillon) en hak ze in schijven.
  • Stoof de wortelschijfjes en aardappelblokjes een vijftal minuten in twee eetlepels olijfolie. Blus met het bier, dat je wat laat uitdampen. Wil je het helemaal Gents houden, dan zoek je Gentse Strop of Gentse Gruut blond, maar elk droog, blond, smaakvol bier is goed, als het maar voller is dan een pilsje.
  • Voeg nu de warme groentebouillon toe.
  • Na vijf minuten pruttelen mogen ook de selder en de preien in de bouillon. Je laat dat alles nog een vijftiental minuten zachtjes koken.
  • Vijf minuten voor het einde voeg je de room en het sap van een halve citroen toe en breng je het zo nodig verder op smaak met een snuifje selderzout, nootmuskaat en zwarte peper.
  • Helemaal op het einde mag er overvloedig fijngehakte peterselie bij. Voor de afwisseling kun je hier ook kervel gebruiken.
  • Tien minuten voor de waterzooi klaar gaat zijn, bak je in wat olijfolie de Kipstuckjes die je kruidt met zout, peper en vooral veel gehakte dragon. Je kan de stukjes apart opdienen of voegen bij de rest.
  • Dien het gerecht op in soepborden. Lekker met een glas droog blond bier of een glas droge witte wijn.


Meer Belgische gerechten!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

the Kitchenary

horecarama