Open menu

Gastredacteur Marleen en haar collega's ontvingen als dank een doos vol lekkers van de groenteboer. In deze doos zat onder andere daslook. Wat is het en wat kun je ermee?


In ons werk als fysiotherapeut worden mijn collega’s en ik regelmatig door tevreden klanten getrakteerd op iets lekkers. Een doosje chocolade, een zak koffiebroodjes of een zelfgebakken appeltaart. Superlief en ontzettend lekker, maar al dat gesnoep is natuurlijk niet zo gezond. Deze week werden we verrast met een gezonde traktatie: een doos vol lekkers van de groenteboer! Gretig bekeken we de buit. Appels, bananen, een doosje aardbeien, tomaatjes, radijzen...en... "Daslook!", riep ik blij. "Wat kunnen we daar nou mee?", vroegen mijn collega’s me. Nou, veel!

Daslook is een kruid dat op de vochtige bosgronden in voornamelijk Zuid-Limburg groeit. Het is een beschermde plant, dus zelf plukken is helaas verboden. In België en Duitsland groeit het ook en daar is het wildplukken van deze plant wel toegestaan. Let echter op: het plantje lijkt nogal op een lelietje-van-dalen, dat behoorlijk giftig is. Dus als je zeker wilt zijn, kun je beter even naar de groenteboer fietsen, waar het meestal in het vroege voorjaar te verkrijgen is.

Daslook is familie van de ui en heeft een milde knoflooksmaak. De plant is in alle stadia van bloei te gebruiken, en zowel de blaadjes, de stelen, de bloemen als de zaadjes zijn eetbaar. Rauw is het heerlijk, maar ook stoven of koken is mogelijk. Dan wel altijd maar heel kort, anders blijft er van de smaak weinig over.

Jonnie Boer, van de Librije, uit in wildplukgids annex kookboek 'Lekker Landschap' van Michiel Bussink ook zijn enthousiasme over daslook: "Zoiets moois, dat de natuur dat brengt. De bloemetjes, het jonge blad, super."

De naam daslook is waarschijnlijk ontstaan omdat dassen na hun winterslaap het liefst op zoek gaan naar een vers bosje daslook. Beren schijnen dat ook te doen, want in het Engels heet het 'bear’s garlic' en in het Duits 'Bärlauch'.

Hier een paar ideetjes voor wie nu ook helemaal zin heeft gekregen om aan de slag te gaan met daslook!

Daslook-peterseliepesto

35 g verse daslook
20 g verse peterselie
40 g walnoten
25 g Parmezaanse kaas
flinke scheut olijfolie
peper en zout

  • Hak de verse kruiden grof en rooster de walnoten in een droge koekenpan.
  • Rasp de kaas.
  • Maal alle ingrediënten fijn in een keukenmachine met een scheut olijfolie om de boel smeuïg te maken.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Als je, zoals ik, alleen het kleine maalbakje van een staafmixer hebt, verdeel je alles in porties en dan lukt het ook prima. De pesto is - afgesloten en in de koelkast - een dag of vier prima te bewaren en is heerlijk op een boterham met kaas, als dip bij stokbrood, door de pasta of als smaakmaker in saladedressings.

Daslooksalade

1 kropje Little Gem sla
1 bosje daslook
flinke hand verse spinazieblaadjes
radijsjes
kerstomaatjes in verschillende kleuren
pijnboompitjes

  • Pluk de blaadjes van de Little Gem sla los. Verwijder de stelen van de daslook (gebruik die voor de pesto van hierboven).
  • Was daslook, spinazie, sla, radijzen en tomaatjes in koud water. Schud alles goed droog.
  • Snij de tomaatjes doormidden, schaaf plakjes van de radijzen met een dunschiller en rooster de pijnboompitten.
  • Hussel alles door elkaar.
  • Lekker met een eenvoudige honing-mosterd dressing, of met wat citroensap, olijfolie en peper en zout.

Daslookazijn

Kruidenazijn is niet zo moeilijk om zelf te maken en heerlijk om te gebruiken in dressings.
Wat je nodig hebt is een brandschone glazen fles, die goed af te sluiten is, een paar blaadjes goed gewassen daslook en genoeg wittewijnazijn om de blaadjes helemaal onder te laten staan. Sluit de fles goed af en laat hem op een koele, donkere plek (maar niet in de koelkast) een week of twee trekken.


  Meer met daslook!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama