Open menu

De zomervakantie staat weer voor de deur. En wat is er fijner dan lekker eten in de zon? Vegatopia vindt dat het tijd is voor een pizza-special! Degenen die weleens naar Italië zijn geweest weten dat je daar de lekkerste pizza's eet. Veel mensen houden van pizza, maar weinig mensen maken het zelf. Met een goede oven en wat basistrucjes kan het echter prima thuis!

Van Napels naar Domino’s
De eerste pizza zoals we die vandaag nog eten is in Napels geboren. De pizza-stamboom bestaat echter uit een hoop soortgenoten, die verspreid over het hele Middellandse Zeegebied werden en worden gegeten. Denk aan ongegist broodwaar, zoals pita’s en Libanees brood.
In Napels werd de pizza aanvankelijk als streetfood verkocht aan voorbijgangers. Nu kun je in Italië ook nog op straat nog pizzapunten kopen, in marktkraampjes bijvoorbeeld, maar het meest wordt pizza thuis of in restaurants gegeten. Een pizza in een pizzeria in Italië kost tegenwoordig haast net zo veel als een pizza in ons eigen land.
In Nederland heb je verschillende pizzatenten waar je een puntje kan afhalen, zoals De Pizzahut. Daarnaast heb je ook nog bezorgtoko’s voor pizza’s, zoals Domino’s. Deze pizza’s hebben vaak een dikke bodem en niet dun en knapperig, zoals die hoort. Of ze zijn smakeloos en bovendien ook nog relatief duur. Voor de betere pizza’s kun je maar beter in een pizzeria gaan zitten. De kwaliteit kan echter nogal per restaurant verschillen. Het is de moeite waard om uit te vinden bij welke pizzeria in jouw stad je het lekkerst kan eten. Sommige pizzeria's bezorgen ook thuis.

De Basis
Het liefst wil je natuurlijk ook thuis lekkere pizza’s kunnen eten. De oven die je thuis hebt kan nu niet zo heet als de oven in een pizzeria, maar toch heb je na 15 minuten bakken een net zo lekkere pizza.
De basis bestaat natuurlijk uit het deeg. Hieronder staat een recept voor 1 bakplaat:

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel gedroogde gist of 10 gram verse gist, opgelost in een beetje warm water
  • 2 theelepels zeezout
  • lauw water

Meng de bloem in een keukenmachine met de gist en het zout. Voeg dan net zoveel water toe tot je een mooie deegbal krijgt die niet plakt. Laat het deeg bij voorkeur even rusten, zodat het iets kan rijzen. Mocht je snel een pizza willen maken, gebruik dan het deeg direct.
Vet een bakplaat royaal in met een neutrale of lekkere olijfolie, gebruik net iets meer dan je logisch vindt, want daar wordt het deeg lekker knapperig van. Verwarm de oven voor op de heetste stand., of dat nu 240 of 300 is; des te heter, des te beter!
Rol met een deegroller of fles je deegje op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een dunne, maar nog wel op te pakken bodem. Pak de bodem dan ook daadwerkelijk op en leg deze op de ingevette bakplaat.

Wat doe je erop?
Nu je bodem gezellig ligt te wachten tot jij er iets op komt leggen, kun je jezelf natuurlijk een glas wijn inschenken en nadenken over waarmee je de pizza gaat beleggen. De enige regel is: alles mag! Als het maar niet te nat en te veel is…
De basis bestaat, met uitzondering van een pizza Marinara die uit slechts tomaat, knoflook en oregano bestaat, vrijwel altijd uit tomaat en kaas. Bij een zogenoemde pizza Bianca ('witte' pizza) is dit altijd alleen mozzarella. Maar de meeste pizza’s zijn belegd met tomatenblokjes en mozzarella of ‘gewone’ kaas (kleine blokjes, zodat het snel kan smelten). Onze tip is om passata te gebruiken, ofwel gezeefde tomatensaus uit een karton. Dit is namelijk niet zo nat en dan blijft je bodem knapperig. Je kunt ook verse tomaat of tomatenblokjes uit blik gebruiken, maar deze moet je dan goed laten uitlekken. Van passata en tomatenblokjes uit blik kun je het beste een goed merk nemen, want de goedkope varianten zijn vaak zuur.
Als je van milde smaken houdt dan kun je het beste mozzarella of jong-belegen kaas nemen. Wil je liever een pittige pizza, neem dan belegen of oud. Voor een kazenpizza kun je de kazen erop leggen die je lekker vindt, maar zorg voor balans; dus niet alleen maar hele zachte milde kazen of juist alleen maar zoute kazen.

Naast de kaas en tomaat kun je eindeloos variëren. Je kunt echter je pizza beter niet te vol beleggen, want dan komt er vaak te veel vocht vrij, waardoor de bodem zacht wordt en dat is zonde. Ook af te raden zijn te natte ingrediënten; dus geen spinazie of teveel champignons. Teer bladgroen, zoals basilicum en rucola kun je sowieso beter toevoegen als de pizza uit de oven is. Groenten die niet binnen 15 minuten gaar kunnen worden in de oven, zoals broccoli en courgette kun je beter achterwege laten. Sowieso zijn deze groenten niet echt geschikt op een pizza; bewaar deze voor een pastasaus. Champignons, paprika en bijvoorbeeld ui moeten dun gesneden worden.
Smaakmakers die in principe haast op elke pizza mogen zijn knoflook (uitgeperst vermengen in wat fruitige olijfolie, anders verbrandt het mogelijk), gedroogde oregano en versgemalen zwarte peper.

We geven je enkele suggesties ter inspiratie:

  • Passata, belegen kaas, plakjes champignons, halve uienringen, knoflook in olijfolie, groene olijven, oregano en peper
  • Klein beetje frisse olijfolie, plakjes mozzarella, plakjes verse vijg en peper
  • Een Franse pizza met zachte geitenkaas, pistou, en kleine zwarte olijfjes
  • Mozzarella, peterselie, knoflook en rode peper
  • Jonge kaas, smaakvolle tomaten, artisjok, verse basilicum en een royale draai van de pepermolen


De belangrijkste tips op een rijtje
- Vet de ovenplaat royaal in met een neutrale of frisse olijfolie
- Niet teveel vulling en niet te nat
- Goede kwaliteit ingrediënten gebruiken
- Smaken in balans houden
- De oven zo heet mogelijk zetten en goed voorverwarmen

Eet smakelijk!

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama