Op een lenteochtend in het midden van de vorige eeuw maakte een verliefde man zijn jonge vrouw wakker met het blijde nieuws dat ze, op uitnodiging van kennissen, een weekend naar Parijs konden vertrekken. Reizen was toen nog een avontuur en Parijs een magische stad van boulevards, baguettes, bohemiens en oh la la.
Het paar koos als zijn geliefde eetplek de intussen verdwenen Rôtisserie de la Reine Pédauque, genoemd naar een boek van Anatole France. Het restaurant kwam later in het nieuws met de moord op oud-minister Prins Jean de Broglie, van wie het overlijden de overnemers van de zaak financieel begunstigde. Maar rond de jaren vijftig leek Parijs enkel vrolijkheid en levensgenot. Ook van de menukaart lees je af dat calorieën en matig drinken nog onbekende begrippen waren.
Enkel de vegetariër kwam nog niet aan zijn trekken en moest de honger stillen met amuse-gueules als champignons à la Grecque, tomaten, komkommer en artisjok. Voor de anderen was het wel likkebaardend grasduinen in het keuzemenu van vier gangen, waaruit het jonge paar als hoofdschotel misschien de "jambon à la crème comme à Saulieu" koos. Als eerbetoon aan de Franse keuken en aan de liefde maakte ik er een vegetarische versie van.
voor 2 personen
200 g champignons
30 g boter
2 sjalotten
10 cl witte bourgogne
2 tomaten
20 cl (culinaire) room
zout
peper
150 g vegetarische hamreepjes
50 g Parmezaanse kaas
Serveer dit gerecht met pilav-rijst en gestoofde spinazie met een scheutje room, peper en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de champignons in schijven en bak ze in een dikke klomp boter gedurende een tiental minuten.
- Hak de sjalotten fijn. Stoof ze in de rest van de boter. Voeg er de wijn bij en laat dit gedurende een vijftal minuten inkoken.
- Concasseer de tomaten en voeg de tomatenstukjes met de room bij de gereduceerde wijn.
- Kruid met wat zout en peper en laat gedurende een vijftal minuten zachtjes inkoken, tot de gewenste dikte is bereikt.
- Leg de nog niet opgewarmde vegetarische reepjes en de gebakken champignons in een ingevette ovenschotel. Overgiet met de saus, bestrooi met Parmezaanse kaas en plaats de schotel een twintigtal minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven.
Met een glas bourgogne proost ik op de nagedachtenis aan mijn ouders, die hun herinneringen aan La Reine Pédauque met me deelden en me het goede leven leerden.
Foto: Robert Doisneau - 'Le baiser de l'hôtel de ville' (1950)
Meer uit de Franse keuken!
- Franse touch (compleet menu)
- Franse aardappeltaart
- Vegetarische cassoulet
- Franse spinazie
- De kunst van het koken