Van gastredacteur Jennifer kregen we maar liefst drie recepten voor een heerlijke Arabische maaltijd: een Palestijnse freekehsoep, een salade met oranje paprika, rode kool en groene pepers, en hartige spinazieflapjes die op smaak zijn gebracht met sumak, granaatappelmelasse en rode peperpasta.
Wil je er een uitgebreide en feestelijke-zaterdagmaaltijd van maken? Combineer onderstaande gerechten dan met batata harra (pittige aardappeltjes), majadara (gekruide rijst met linzen) of koshari (rijst met linzen en macaroni). Gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt of tuinbonenfalafel past er ook erg goed bij, net als salades en dips met aubergine.
Soep met freekeh
voor 4 personen
Freekeh is hip en gezond. Het wordt gemaakt door tarwe in het voorjaar te oogsten, te drogen en te branden in een groot vuur. Hierdoor krijgt de tarwe een rokerige smaak en behoudt hij tegelijkertijd alle voedingsstoffen, zoals ijzer en vezels. Freekeh wordt traditioneel gebruikt in Syrië, Libanon en Palestina.
Moderne varianten waarbij freekeh in een salade verdwijnt zijn natuurlijk heel lekker, maar freekeh is oorspronkelijk een ingrediënt voor in de soep. Deze vegetarische variant komt zo dicht mogelijk bij de originele Palestijnse recepten, die vrijwel altijd met vleesbouillon bereid worden.
2 laurierbladeren
1 kaneelstokje
4 pimentkorrels
3-4 kardemompeulen
5-6 zwarte peperkorrels
2 kruidnagels
1 takje rozemarijn
1 klein stukje nootmuskaat
150 g freekeh
1 kleine ui
1 wortel
1 tomaat
3 el olijfolie + 2 el voor de garnering
1 l water
sap van 1/2 citroen
1 el gehakte peterselie
- Doe de specerijen en kruiden in een thee-ei of theegaasje, zodat je ze later makkelijk uit de soep kunt halen.
- Spoel de freekeh af onder een zeef.
- Hak de ui, wortel en de tomaat in stukjes.
- Fruit de ui en wortel in de olijfolie totdat de uien doorzichtig zijn. Voeg de freekeh toe en roer twee minuten.
- Voeg de tomaat en een liter water toe en breng het aan de kook.
- Laat de soep 15 tot 20 minuten koken, totdat de freekeh opgezwollen is.
- Haal de soep van het vuur en voeg het citroensap en de gehakte peterselie toe. Roer nog eens goed door en serveer warm.
Salata Khadra Mafruma (gehakte salade)
voor 6-8 personen (bewaar wat je overhoudt voor het ontbijt de volgende dag, samen met wat flapjes)
Deze variant op de gehakte Arabische salade onderscheidt zich door het gebruik van oranje paprika, rode kool en groene pepers. De Arabische vrouw toont haar toewijding aan de gasten door de groentes voor de salade zo fijn mogelijk te snijden.
Deze salade is ook lekker bij rijstgerechten (zoals deze rijst met dadels en amandelen) of stoofschotels. Ik serveerde hem bij een groentegerecht met gedroogde pruimen. Veel van de ingrediënten haalde ik bij de Turkse of Iraanse winkel, omdat kruiden, kleine komkommers en olijfolie daar een stuk goedkoper zijn dan in de supermarkt.
3 grote, smaakvolle tomaten
4 Libanese (kleine) komkommers
3 lente-uitjes
1 oranje of gele paprika
150 gram rode kool
50 gram platte peterselie
50 gram munt
1 groene chilipeper
1 teentje knoflook
rasp van 1 citroen
½ tl zout
¼ tl zwarte peper
2 el olijfolie
sap van twee citroenen
- Snij alle groente en kruiden in ongeveer even grote stukken en meng ze in een komt. Snij de groene peper zo klein mogelijk en doe deze ook in de kom.
- Pers de knoflook en meng deze met de citroenrasp en het zout. Doe dit mengsel bij de salade. Na deze stap kun je de salade een paar uur in de koelkast bewaren.
- Meng vlak voor het serveren de zout, peper, olijfolie en het citroensap door de salade.
Fatayer Sabanikh (hartige spinazieflapjes)
voor 10 flapjes
Dit is een lekkere snack voor ieder moment van de dag. Ik eet de flapjes ’s avonds bij de freekehsoep en de salade, maar ook de volgende dag als ontbijt of lunch. De spinazie wordt op smaak gebracht met sumak, granaatappelmelasse en rode peperpasta.
1 pakje deeg voor hartige taart uit de diepvries
500 g spinazie
zout
1 ui
¼ tl zwarte peper
¼ tl piment
2 el gemalen sumak
4 el olijfolie
½ tl citroenrasp
sap van ½ citroen
1 el harissa of andere rode peperpasta
1 el granaatappelmelasse (als je het niet kunt vinden, laat je het weg)
1 ei, geklopt
- Ontdooi het deeg voor hartige taart.
- Hak ondertussen de spinazie fijn en was deze goed. Besprenkel de spinazie met een theelepel zout en laat deze tien à vijftien minuten uitlekken in een zeef. Een slacentrifuge is een ideaal middel om de spinazie zo droog mogelijk te krijgen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Roerbak de spinazie (zonder olie) in een grote wok of hapjespan, totdat deze begint de slinken. Dat duurt ongeveer een minuut, schep ondertussen wel goed om. Haal van het vuur en laat de spinazie weer uitlekken in een zeef. Druk met de bolle kant van een lepel alle vocht uit de spinazie. Deze stap is erg belangrijk, omdat anders het deeg zompig wordt.
- Hak de ui fijn en meng deze met een theelepel zout, peper en de piment.
- Meng de ui goed met de spinazie, olijfolie, sumak, citroensap en rasp, harissa en granaatappelmelasse. Proef de spinazie, het mengsel moet erg scherp smaken. Voeg eventueel nog een eetlepel sumak en granaatappelmelasse toe.
- Vul het deeg voor hartige taart voor de helft met het spinaziemengsel en vouw deze dubbel in een driehoekje. Bestrijk de bovenkant en de randen van het deeg met het geklopte ei.
- Bak de pasteitjes 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.