Bij dit recept is mijn zoektocht naar zelfgemaakte repen voor onderweg geëindigd. Ze vullen goed, bevatten veel gezonde ingrediënten en zijn ontzettend lekker. Natuurlijk zit er ook zoet en vet in, de boel moet immers wel aan elkaar blijven plakken. De gedroogde kersen en pistachenoten maken de mueslirepen net wat anders dan anders.
De meeste ingrediënten vind je bij de natuurvoedingswinkel. Behalve gedroogde kersen, daarvoor moet je naar de notenwinkel of notenkraam op de markt. Gedopte pistachenoten verkopen ze daarentegen bijvoorbeeld weer bij de Albert Heijn.
Als je wilt, kun je de noten, vruchten en vlokken gemakkelijk vervangen door andere ingrediënten: ik vervang bijvoorbeeld graag een deel van de havermout (30 gram ofzo) door pompoenpitten.
Het recept komt uit Muesli, ontbijt om van te smullen van Rachel Khoo.
Voor 12 repen
2 el lichtbruine basterdsuiker
120 g golden Syrup, esdoornsiroop of agavesiroop
80 ml plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
350 g havervlokken
100 g gedroogde kersen
50 g gedopte pistachenoten
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed een rechthoekige of vierkante ovenvorm van ± 20x25 cm met bakpapier.
- Halveer de kersen en de pistachenoten.
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime schaal.
- Smelt in een pan op matig vuur de basterdsuiker met de siroop en de olie. Meng dit goed door de droge ingrediënten en verdeel het over de bakvorm. Druk het mengsel goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Bak het mengsel ± 25 minuten in de oven. Het mengsel moet aan de bovenkant goudbruin zijn. Het kan gemakkelijk verbranden dus kijk na 20 minuten voor de zekerheid of alles goed gaat.
- Laat de bakvorm 15 minuten afkoelen buiten de oven en snijd het mengsel dan in 12 repen. Misschien denk je dan dat dit nooit wat kan worden omdat het half uit elkaar valt. Geen zorgen, druk de boel weer een beetje aan en laat het rustig afkoelen tot het helemaal koud is. Tegen die tijd plakt alles mooi aan elkaar en heb je echte repen.
De mueslirepen blijven ongeveer een week lekker in een luchtdicht afgesloten bak of trommel, met bakpapier ertussen tegen het plakken. Invriezen kan ook, daar worden ze hooguit een heel klein beetje taai van. Wil je uitdelen? Verpak elke reep dan in een stukje bakpapier omwikkeld en dichtgeknoopt met wat kleurig keukentouw (te koop bij kookwinkels of Dille & Kamille). Oehs en aahs verzekerd, en iedereen vraagt om het recept.
Recept & foto's: Jolanda