Open menu

zuurdesem thbEr gaat niets boven zelfgebakken brood - en al helemaal niets boven zelfgebakken zuurdesembrood.met een stevige smaak en een knapperige korst. Over een paar dagen gaan we een freestyle zuurdesembrood bakken. De basis voor zuurdesembrood is een zuurdesemstarter, gefermenteerd roggemeel. Hier heb je maar een paar ingrediënten voor nodig, en een beetje tijd. Als je vandaag een potje vult met roggemeel en water, kun je zondag met ons meebakken.

Omdat je op zaterdagavond het voordeeg moet maken, komt het broodrecept zaterdag in de loop van de dag al online. Hier is het recept voor 'freestyle' zuurdesembrood.

Ingrediënten

Voor zuurdesem heb je niet veel nodig: roggemeel, water, tijd en een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius. De spontane vergisting gebeurt dan vanzelf. Bij normale kamertemperatuur is bijvoorbeeld de bovenste kast in de keuken een lekker warme plek. Je hebt 4 tot 6 dagen nodig om zuurdezem te 'kweken'.

Roggemeel
Water

Verder nodig:
Een eetlepel
Brandschoon jampotje met deksel
Tijd

Dag 1

Vermeng in het jampotje 1 eetlepel roggemeel met 2 el lauwwarm water. Leg het deksel erop en laat het op een warm plekje staan.

zuurdesem

Dag 2

Er valt niets te doen. Je kunt aan de starter ruiken. Meestal ruikt hij in dit statium zoet, een beetje als honing.

Dag 3

Voeg 2 eetlepels roggemeel en 2 el lauwwarm water toe en vermeng het geheel. Laat nog 8-12 uur rijpen. Er moeten bubbels ontstaan. Als er nog geen bubbels zijn ontstaan, laat dan nog een keer 12 uren rijpen.

Dag 4

De zuurdesemstarter ruikt een beetje zurig en is klaar om mee te bakken. Als je niet meteen gaat bakken, zet dan de desem in de koelkast en ververs hem regelmatig als hieronder beschreven.

zuurdesem bubbels

Verversen

Als je niet bakt, is het verstandig de zuurdesemstarter één keer per week te verversen: giet de helft van de zuurdesemstarter weg, voeg 2 eetlepels roggemeel en 2 el lauwwarm water toe en laat ongeveer 12 uren staan. Als je niet meteen ermee gaat bakken, zet het glas dan in de koelkast.

zuurdesem meel toevoegen zuurdesem water toevoegen

Mogelijke problemen

  • Als het meel te oud is, vindt mogelijk geen vergisting plaats. Probeer dan nog een keer met vers meel.
  • Gooi de zuurdesemstarter niet weg als hij heel sterk ruikt of stinkt, maar ververs hem dan een of meerdere keren.
Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama