Open menu

pellkartoffeln thbBij de groenteboer liggen weer kleine, nieuwe aardappeltjes. En dat betekent: Pellkartoffeln! Kleine, in de schil gekookte aardappeltjes die iedereen zelf mag pellen. Althans, dat betekent het voor mij en mijn Duitse man, want in Nederland is deze in Duitsland alomtegenwoordige, boerse manier van aardappels serveren nagenoeg onbekend. En dat is jammer, want het is ontzettend lekker in zijn eenvoud - en ook gezellig frutselen aan tafel. Traditionele smaakmakers zijn boter of lijnzaadolie met peper en zout, maar er wordt ook vaak kwark of kruidenkwark bij geserveerd. Voorwaarde voor succes is natuurlijk wel dat je nieuwe, vastkokende aardappeltjes van goede kwaliteit gebruikt.

Na een mooie zomerdag is het lekker makkelijk om gewoon een pan aardappeltjes op het vuur te zetten, onder het koken een snelle salade in elkaar te draaien en dit dan buiten op het terras te serveren. Dat is dus precies wat wij in de zomer zeer regelmatig doen. Mijn man kent Pellkartoffeln van huis uit: bijkomend voordeel voor zijn moeder was dat zij het schilwerk niet zelf hoefde te doen. In Noord-Duitsland worden Pellkartoffeln doorgaans met een klontje boter, peper en zout geserveerd. In het oosten van Duitsland serveert men er graag kwark of zelfs kruidenkwark bij, wat ook lekker is, maar de smaak van de aardappel gaat dan wel wat verloren.

Als je Pellkartoffeln slechts met boter of lijnzaadolie, peper en zout serveert, dan wil je wel goede, lekkere aardappeltjes hebben. Hiervoor moet je doorgaans toch naar de groenteboer of de markt toe - ik vind het altijd een goed teken als het ras bekend is. Kies voor vastkokende aardappeltjes, ik vind persoonlijk Nicola perfect voor Pellkartoffeln.

De handigste manier om de hete aardappeltjes te pellen, is ze op een klein vorkje te prikken en vervolgens de schil er met een mes af te halen. Ideaal hiervoor is een aardappelvorkje, die heeft drie tanden in een driehoekje. Maar een gebakvorkje kan natuurlijk ook.

pellkartoffeln schillen

Van mijn man moest ik nog vertellen dat het de bedoeling is dat je de aardappel in blokjes snijdt, en het blokje op de vork voorziet van een klontje boter of scheutje lijnzaadolie, peper en zout. Ik vind dat te veel gedoe en snijd de aardappeltjes in plakjes, die ik vervolgens op het bordje op smaak breng en dan naar binnen werk. Oftewel: laat iedereen gewoon gezellig knoeien zoals hij of zij wil.

Nu hoop ik dus dat heel Nederland de Pellkartoffeln ontdekt. Voor de volledigheid vind je hieronder een minireceptje, al had je de stappen vast ook zelf kunnen bedenken.

per persoon:
ca. 250-300 gram kleine, vastkokende aardappeltjes (5 à 6 kleintjes)

serveer met, naar keuze:
boter
lijnzaadolie
kwark
kruidenkwark
peper en zout

  • Spoel en/of schrob de aarde van de aardappeltjes. Je proeft het namelijk terug als er nog aarde op de schil zit.
  • Breng de aardappeltjes in ruim water met voldoende zout aan de kook, met deksel op de pan om energie te besparen. Kook ze in ca. 20-30 minuten gaar (je moet er zonder moeite met een klein vorkje doorheen kunnen prikken).
  • Giet het water af en serveer de aardappeltjes in de pan, zodat ze warm blijven.

Blijven er aardappeltjes over? Niet weggooien, ze zijn de perfecte basis voor Noord-Duitse of Zuid-Duitse aardappelsalade.

pellkartoffeln eten

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama