Open menu

vegan moussaka thbDeze week eten we onder meer Italiaans, Grieks, Duits, Frans en retro-Hollands. We hebben weer een breed scala aan verschillende vegetarische en vegan gerechten. Beginnen doen we met tortellini of gnocchi met een simpele tomaten-roomsaus. Daarna gaan we verder met een Hollandse pilaf met verse tomaten en nectarines. Op woensdag eten we een frisse koolsalade met druiven en op donderdag vegan moussaka. Burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu staan op het menu voor vrijdag en op zaterdag snacken we met Duitse aardappelpannenkoekjes op traditionele wijze. Tot slot bakken we op zondag clafoutis met kersen.

Maandag

We houden het supersimpel vandaag. We nemen tortellini of gnocchi uit de supermarkt en bereiden deze volgens de aanwijziging op de verpakking. Voor de saus bakken we een fijngehakt uitje glazig in wat olijfolie. Voeg een of twee teentjes fijngehakte knoflook toe. Giet er een pak tomatenpassata bij en eventueel wat extra water waarmee je het pak uitspoelt. Voeg Italiaanse kruiden en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Voeg wat room of mascarpone toe en eventueel wat suiker. Kruid af met peper en zout. Bestrooi met kaas en serveer eventueel met een salade.

Dinsdag

Een pilav is eigenlijk een Midden-Oosters gerecht van rijst dat met bouillon, kruiden, specerijen of groente wordt gekookt. De dertigers (of inmiddels eerder de veertigers) onder ons echter denken bij pilaf - met een f - vooral aan een studentenmaaltijd van tomaten en perziken uit blik. In het kader van nostalgie-eten maken we een oerhollandse pilaf met verse tomaten en nectarines.

pilaf

Woensdag

We maken een frisse koolsalade met druiven. Dit is een licht en lekker gerecht waarbij de eigenlijke hoofdrol is weggelegd voor de mosterd. Serveer met brood als lunch of met gebakken aardappels en gestoomde broccoli als avondmaaltijd.

frisse koolsalade

Donderdag

Ovenschotels kosten vaak wat voorbereidingstijd, zoals deze vegan moussaka van Helen. Maar wanneer ze eenmaal in de oven staan, heb je alle tijd om andere dingen te doen. Maak ook best dubbele porties: één om meteen te eten en één voor in de vriezer. Een enkele portie is toch ongeveer evenveel werk als twee.

vegan moussaka

Vrijdag

Burrito's zijn van oorsprong Mexicaans, maar ze zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden en hierdoor kom je natuurlijk alle mogelijke variaties tegen. Wij geven er nu een Japanse twist aan en maken burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu. Lekker handig om uit het vuistje te eten. Vervang de pompoen gezien de tijd van het jaar eventueel door zoete aardappel.

Zaterdag

Aardappelpannenkoekjes hebben verschillende namen in het Duits, afhankelijk van de regio. In Zwitserland, en ook bij ons, heten ze rösti, in de buurt van Keulen reibekuchen, terwijl kartoffelpuffer een meer algemene naam is. Als snackerige maaltijd serveren we de aardappelpannenkoekjes vandaag traditioneel in niet al te groot formaat met appelmoes en/of kruiden-kwarkdip.

roesti

Zondag

Clafoutis is een Franse desserttaart afkomstig uit de Limousinstreek, gemaakt van verse kersen. Sommigen gebruiken ook andere vruchten, zoals blauwe bessen of frambozen. Ook lekker, maar dan is het eigenlijk geen échte clafoutis meer. Hedwig maakte op haar blog, Hedwigs Recepten, een eigen versie van de clafoutis, mét kersen natuurlijk, maar ook met onder andere speltmeel en amandelmelk. Je kunt hem eten als dessert, voor bij de koffie of thee of op een feestelijke zondag gewoon als ontbijt met een schepje Griekse yoghurt.

Hedwig kersenclafoutis

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama