Het is april, maar zeker nog niet hoogzomer. Daarom maken we deze week verwarmende gerechten die niet seizoensgebonden zijn. Door eventueel een bijgerecht toe te voegen of het recept zelf aan te passen, kun je nog alle kanten op. We beginnen met Italiaanse pasta met witte bonen en gaan verder met hartige maïsbeignets met Italiaanse kruiden en harde Italiaanse kaas. Op woensdag zoeken we het barbecuegevoel op met paksoi en tempeh van de grill. Op dondag eten we een aardappelgoulash en op vrijdag tortilla met zwarte bonen en maïssalsa. Op zaterdag maken we een lasagne met bloemkool en blauwe kaas. Tot slot bakken we sinaasappelmadeleines met kardemomroom voor bij de koffie.
Maandag
De Italiaanse keuken staat bekend om haar uitgebreide aanbod aan traditionele gerechten. Een van de redenen hiervoor is dat traditioneel groente en vlees afzonderlijk gegeten worden. Eerst krijg je de primo piatto, een groentegerecht dat vaak vegetarisch is en daarna krijg je de secondo piatto, een vlees- of visgerecht. Vandaag zijn de porties in restaurants groot genoeg om genoeg te hebben aan ofwel een primo ofwel een secondo. Vandaag maken we een typisch groentegerecht, pasta e fagioli bianchi, pasta met witte bonen. Indien gewenst, mag nog een kleine simpele salade met olijven vooraf bij wijze van antipasto.
Dinsdag
Corn fritters zijn een bekend bijgerecht in de Verenigde Staten. We maken onze eigen hartige maïsbeignets met Italiaanse kruiden en harde Italiaanse kaas. Deze zijn erg veelzijdig. We serveren ze nu met spinaziestamppot maar ze kunnen eveneens tussen een hamburgerbroodje of als voorafje met salsa en guacamole. Maak in het laatste geval wel een neutralere versie zonder de Italiaanse kruiden.
Woensdag
Voor de barbecue is het nog wat vroeg, maar deze paksoi en gemarineerde tempeh van de grill kun je ook prima bereiden in de grillpan zonder aan smaak in te boeten. Serveer met kleefrijst.
Donderdag
Goulash is het nationale gerecht van Hongarije en houdt het midden tussen een stoofpot en soep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. Een leuke, traditionele variant van goulash is aardappelgoulash, waarin - je raadt het al - niet het vlees maar de aardappel de hoofdrol speelt. Serveer de aardappelgoulash met een dot zure room. Geef er brood en een (kool)salade bij.
Vrijdag
Op website van AH vinden we een recept voor tortilla met zwarte bonen en maissalsa. Dit is hartig maar toch ook zonnig en heel simpel om te maken. Het recept spreekt over gordita's terwijl ze op de foto gewone tortilla's tonen. Gebruik dus rustig gewone tortilla's. Nog meer, volgens AH ga je van deze salsa spontaan de salsa dansen. Wel, het gerecht is Mexicaans van oorsprong, terwijl de dans Cubaanse en Colombiaanse wortels heeft... Gelukkig kunnen we de praatjes van de grootgrutter terzijde schuiven: het gerecht zelf is wel erg lekker.
Zaterdag
Eigenlijk ligt deze combinatie erg voor de hand. Bloemkool met een kaassausje is lekker, een lasagne met blauwe kaas is lekker, en bij elkaar is het nog lekkerder. Stiekem is dit gewoon een sjieke versie van mac 'n cheese. Maar door de bloemkool in de saus wordt het geheel wat lichter en sappiger, terwijl de champignons toch nog een beetje bite geven. Deze lasagne met bloemkool en blauwe kaas is makkelijk op een zonnige dag, waarbij de temperatuur nog niet zo zomers is en je nog wel wat warmte kan gebruiken.
Zondag
Voor bij de koffie geven we sinaasappelmadeleines met kardemomroom. Dit klassiek Franse luchtige cakeje krijgt in dit dessert een frisse twist door het toevoegen van sinaasappel. We serveren ze met slagroom, op smaak gemaakt met kardemom. Waar we in de Scandinavische keuken deze specerij vaak proeven in zoetigheden, wordt ze in de Arabische keuken wel toegevoegd aan de koffie. De overgebleven madeleines kun je in een goed afgesloten doos of blik nog een dag of 2 bewaren.