Open menu

alt

Spicy zonder dat je in vuur en vlam staat

Ik weet niet zo goed meer wanneer ik pul biber ontdekte. Ik weet nog wel waar het was: in de Turkse supermarkt tegenover mijn toenmalige huis. Waarschijnlijk in de tijd dat ik nog ongebreideld specerijen kocht en er in mijn kruidenkast ook obscure zakjes met amchoor, uienpoeder en wit maandzaad te vinden waren. Maar pul biber, de chilivlokken die veelvuldig in de Turkse en Midden-Oosterse keuken worden gebruikt, bleek een blijvertje.

Pas tijdens mijn kleine onderzoek voor dit artikel ontdekte ik dat pul biber gemaakt wordt van aleppo-peper. De zaadjes worden niet meegemalen in het grove pul bibermengsel. Een prettige eigenschap van de aleppo-peper is dat hij niet loeiheet is, pul biber geeft een prettig, pittige maar zeker niet idioot scherpe smaak aan gerechten. Dat is niet alleen handig voor wie al vlug een gerecht te pittig vindt, maar het is ook gunstig voor gerechten waar al veel smaakmakers in zitten. Een beetje pit erbij is dan wel lekker, maar het moet niet te heet worden omdat dan alle andere smaken van het gerecht niet meer te proeven zijn. Denk aan een Midden-Oosterse stoofpot met meirapen en courgette waar ook kaneel, saffraan en venkelzaad in gaan. Het is wel fijn als je die smaken ook terugproeft en niet alleen je tong in brand staat.

Nu kun je in plaats van pul biber ook gewoon niet te veel cayennepeper toevoegen aan gerechten en dan wordt je maaltijd ook niet te scherp. Maar een ander voordeel van pul biber is dat het grof gemalen is. Het is niet zoals cayennepeper een fijn poeder. Je voorziet je gerecht daardoor niet alleen van leuke rode spikkels, maar de lichtscherpe smaak duikt dan op sommige plekken op en op andere niet, hij verspreidt zich niet door het hele gerecht. Een salade met watermeloen, feta en munt is ook lekker met wat pul biber eroverheen gestrooid. Ook aan wortelsoepen en pompoensoepen voeg ik graag pul biber toe.

Je vindt pul biber in Turkse supermarkten in potjes en zakjes. Het blijft lang goed, is niet duur en is zeker een aanwinst in je kruidenrek.


altMeer ingrediënten

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama