De kleine keten Rozey heeft een uniek concept: voor een vaste prijs eet je er volledig vegetarisch en veganistisch. In de uitgebreide kaart vindt ieder wat wils: je bestelt telkens twee gerechtjes en eventueel bijgerecht per bestelde gang. En dat in een levendige sfeer in een aantrekkelijk design-interieur. Met drie succesvolle vestigingen - Rotterdam, Amersfoort en Den Haag - vragen we ons af of er meer op komst zijn en vooral ook wie de bedenker is van deze formule. Roos Rutjes, de vrouw achter Rozey, was zo vriendelijk onze vragen te beantwoorden.
Rozey heeft nu drie vestigingen sinds 2019, het jaar van oprichting: Rotterdam, Amersfoort en recent Den Haag. In een artikel lezen we dat je dertig vestigingen in Nederland ambieert. Blijf je dat haalbaar lijken en wat is daarbij de grootste uitdaging?
Dat is zeker haalbaar, de grootste uitdaging hierin is het vinden van geschikte franchisenemers.
Bestaan er momenteel al concrete plannen voor andere vestigingen? Wil je ook naar België komen met Rozey?
We zijn met nieuwe vestigingen bezig. Ook Belgie lijkt ons een hele leuke uitdaging.
Foto: Rozey Den Haag
Wat is jouw visie op de evolutie van de restaurantsector? Ons lijkt het dat er vele fine dining-restaurants komen met plantaardig en duurzaam als basis en vis en vlees als bijkomend te betalen optie. Het aantal vegetariërs schijnt niet spectaculair te stijgen, dus is het voor de voedseltransitie misschien aangewezen om in te spelen op het groeiend aantal flexitariërs?
Bij Rozey geloven wij in veggie en vegan eten en drinken en we zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van een avond gezellig en goed uit eten.
Vele vegetarische voedselverstrekkers merken een zekere, zelfs groeiende, weerstand tegen het woord vegetarisch. Ze noemen de gerechten dan ook liever bij naam zonder veel nadruk op het vegetarische. Het komt ons voor dat ook Rozey kiest voor deze strategie, waarin vooral goed en betaalbaar de consument overtuigen, eerder dan het ideologische?
Rozey staat inderdaad voor goed en betaalbaar eten en drinken. Tevens staan wij zeker ook voor de ideologie!
Voor de uitwerking van de franchise Rozey werk je samen met Club Culinair, dat verder geen veggie imago heeft. Hoe verliep en verloopt de samenwerking en wat is jouw rol erin?
Dat klopt, binnen Club Culinair is Rozey de duurzame formule. De samenwerking verloopt goed, we ondersteunen elkaar waar nodig. Mijn rol is hoofdverantwoorlijke binnen Rozey.
Foto: Rozey
Een heikel punt bij franchise lijkt ons de rendabiliteit voor de uitbaters. In de all inclusive-formule van Rozey zijn vele dranken inbegrepen en andere tegen een beperkte meerprijs verkrijgbaar. Dat waar de meeste zaken juist uit drank een groot stuk van hun winst halen. Toch is volgens jou de franchise-formule van Rozey rendabel genoeg?
Rozey is een succesvolle formule en dat komt mede doordat de franchisenemers zelf aanwezig zijn in de restaurants. Daarnaast hebben wij een grote community die sinds het begin groeiende is en Rozey echt support. Wij zijn hier heel dankbaar voor.
Wie bepaalt de menukaart van Rozey? Werk je zelf actief aan nieuwe gerechtjes?
De menukaart wordt ontwikkeld door experts. Wij zijn altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechtjes.
Heb je zelf, naast Rozey, één of meerdere favoriete eetadressen?
Niet per se favoriete adressen, wel was ik laatst in Londen op Spitalfield Market, daar heb ik heerlijk veggie gegeten.
We kijken uit naar nieuwe Rozey's en wensen jou en de franchisenemers veel succes en werkplezier met de ontwikkeling van dit bijzondere project.