Nu zowel in België als in Nederland de restaurants weer opengingen na een lange sluitingstijd, leek een doorloop van onze restaurantgids aan de orde. Moeten we zaken schrappen die helaas gesneuveld zijn? Wat brengt de toekomst? In dit artikel geven we een overzicht van de opmerkelijkste sluitingen en nieuwe wendingen, en blikken in de gastronomische toekomst, die steeds plantaardiger lijkt te worden. Tenslotte een oproep aan onze lezers: tip de Restaurantgids als je een écht origineel, creatief, sympathiek vegetarisch restaurant ontdekt dat we nog niet in de gids hebben opgenomen.
Sluitingen
De lange crisis bracht de voorspelde sluitingen mee. Zo verdween in het Friese Workum helaas het gastronomische It Pottebakkershus. In Nijmegen ging, om pensioenredenen, het mediterraan geïnspireerde Eetlokaal Koks dicht. Ook het heerlijke, glutenvrije tapasrestaurant De Ontmoeting moest er sluiten omdat het te klein was om nog rendabel uit te baten.
De voorspelling van De Koninklijke Horeca Nederland dat de kleinere ondernemers het eerst zouden omvallen, werd hier jammer genoeg bewaarheid. Toch houden we ook ons hart vast wat de grotere, arbeidsintensieve zaken met dikwijls hoge huurkosten betreft, voor wie de financiële tegemoetkomingen mogelijk te laag waren. Zo ging de Aziatische keten Lucy Chang ook recent failliet.
In Brussel zullen we niet meer in het vegetarische AMI kunnen eten en het sympathieke, Tibetaans geïnspireerde, vegetarische DOLMA zoekt een overnemer van het handelsfonds. In Leuven verdween The Loving Hut en in Gent zoekt, door de hoge huurkosten, het sinds lang bestaande en gewaardeerde buffetrestaurant Komkommertijd een andere locatie.
We hopen dat velen hun herwonnen vrijheid ook op restaurant gaan vieren, zodat dit lijstje niet veel langer wordt.
Nieuwe wendingen
In Eindhoven kondigde de passievolle groentekok Manfred van Bij Albrecht verrassend aan dat hij zich vooral op de coaching van andere chefs wil toeleggen, om ook bij hen de groentekeuken op de kaart te zetten. Bij Albrecht blijft nog wel beschikbaar voor private dining van 6 tot 40 personen.
In Antwerpen gaat Rosenobel, gelegen tegen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, samenwerken met een kunstgalerij en zal nog slechts op vier avonden, uitsluitend op reservatie, zijn uitbundig en smakelijk vegetarisch buffet openen. Ook in Antwerpen ging het Midden-Oosterse Chickpea een samenwerking aan met een muziekcafé op de hippe Marnixplaats op het Zuid.
Groot nieuws was dat Seppe Nobels zijn groenterestaurant Graanmarkt 13 verlaat om zich op nieuwe projecten te gooien. Zo gaat hij de keuken van een landgoed in de Waalse Condroz begeleiden, en er op vrijdagavond zelf koken, natuurlijk met oog voor plaatselijke, zij het niet allemaal plantaardige, producten.
Toekomstperspectieven
Het is afwachten hoe de restaurants zullen reageren op de nasleep van de lange, opgelegde sluiting. Velen zijn financieel maar daarom niet mentaal uitgeput, en gaan er met vernieuwde energie tegenaan.
Men kan zich afvragen of na de Covid-ervaring grote, "all you can eat"-buffetrestaurants nog wel wenselijk zijn. Tenzij ook zij zich heruitvinden en je, zoals in het recent geopende Anders in Kasterlee, je bestellingen op een tablet bestelt en de bediening aan tafel gebeurt.
De thuisbezorging of afhaling ging dikwijls gepaard met een beperktere kaart en men kan vermoeden dat sommigen de voordelen hiervan meenemen. Is een kaart met tientallen uiteenlopende gerechten nog wel van deze tijd? Een dikwijls wisselend, uniek menu dat versheid en originaliteit garandeert zal bij sommige restaurants een te omvangrijke kaart vervangen.
Ook is het plezierig om vast te stellen dat hier en daar nog radicaler voor een plantaardige keuken werd gekozen. Dat deed bijvoorbeeld het gastronomische Morris & Bella in Amsterdam. In Antwerpen kun je bij Spritz van een volledig plantaardige Italiaanse keuken genieten en in het trendy uitgaanscafé Palma, ten zuiden van de stad, is de wereldkeuken ook volledig plantaardig. Toch een teken van een niet terug te draaien, gezonde kentering?
We verheugen ons verder over de opmars van de dikwijls plantaardige keuken uit het Midden-Oosten, met Ottolenghi als voorloper of inspirator. De komst op het hippe Antwerpse Zurenborg van foodbar Yalla Yalla, dat ook al in Gent is gevestigd, is er een voorbeeld van.
Oproep: tip de Restaurantgids!
Ruim twintig jaar geleden was Vegatopia een vegetarische gemeenschap waarin restaurants getipt werden die minstens twee vegetarische gerechten op de kaart hadden staan. In de afgelopen twintig jaar kregen meer en meer zaken oog voor de vegetarische of flexitarische klant. Een evolutie waaraan we hopen een steentje te hebben bijgedragen.
Dus besloten we een poosje geleden nog enkel die zaken op te nemen die veel meer dan de doorsneezaak verschillende, creatieve vegetarische gerechten aanbieden, want op den duur zie je door het bos de bomen niet meer: wie op Tripadvisor als optie "vegetarisch" aanklikt ervaart dit en ziet een onoverzichtelijk aanbod.
Door selectiever te zijn denken we nu een verschil te maken en zo de restaurantbezoeker die een bijzondere vegetarische keuken zoekt te helpen. Toch werd onze opsomming voor sommige provincies zo wel heel mager. Zijn er in Zeeland echt maar twee restaurants te vinden die iets boeiend met alleen maar groenten doen? In Overijssel schijnt de vegetariër vooral Indiaas uit eten te moeten gaan? Of missen we heel wat?
Daarom, beste lezende vegetariër of flexitariër die graag uit eten gaat, laat ons je ontdekkingen van écht originele, creatieve, sympathieke vegetarische restaurants weten via , zodat we onze gids weer kunnen aanvullen.