Nogal wat restaurants worden getransformeerd tot bistro of eetcafé. De invoering van de 'witte kassa' en een wijzigende smaak van de consument zijn oorzaken. In de multiculturele, levendige Kerkstraat, op wandelafstand van het Antwerpse Centraal Station, kreeg stadsrestaurant Duval een nieuwe naam. We waren er nieuwsgierig naar hoe Brutal zou ogen en smaken.
Aan een tafeltje tegen het raam, met uitzicht op het terras en het drukke buitengebeuren, stelden we vast dat vele goede dingen, zoals het lichte en open interieur, bewaard bleven. Er is ook nog de beperkte, en dus versheid garanderende, seizoenskaart met vier voorgerechten en zes hoofdgerechten, waarbij telkens twee vegetarische.
Ongewone creatie
Uitbater Johan Peeters laat nooit na om de indeling van zijn kaart uit te leggen en een ongewone creatie nader te omschrijven. Bij de voorgerechten gaf hij die uitleg bij een compositie van selder, die avontuurlijk klonk en ook zo smaakte. Het was een kommetje van knolseldermousse, stukjes selder en rabarber, gefrituurde salie, pesto van salie en crumble van hazelnoten (7 euro). Een voorbeeld van hoe eenvoudige, betaalbare ingrediënten tot een culinaire creatie met contrasterende smaken en structuren worden getoverd.
Henegouws saison-bier
We dronken er de rest van ons aperitief bij: een sprankelende, zurige oude geuze van Boon voor mijn tafelgenote en een hoppige, bloemige Saison de Dottignies, met alle frisheid die een aperitief nodig heeft, voor mezelf. Ik blijf het Henegouwse saison-bier, in oorsprong gemaakt voor de hardwerkende landarbeiders, een verrukkelijk-eenvoudig en spannend bier vinden. Als je het in een horecazaak vindt kan je vrijwel zeker zijn dat ook de rest van de kaart zal verrassen.
Ook over de keuze van het hoofdgerecht waren we eensgezind. De asperges op zijn Vlaams hadden we deze lente al enkele keren geproefd, dus gingen we voor de tempeh, hummus en gegrilde groenten (15 euro). Hierbij dronk mijn aangenaam gezelschap een Gageleer, een volmondig bio-bier dat zijn kruidige smaak ontleent aan gagel. Johan Peeters raadde me een bruine Abbaye des Rocs aan om tegen het geweld van het gekozen gerecht stand te houden. En inderdaad bleek dit een bitter-fruitig, krachtig brouwsel dat perfect harmonieerde met de pikante, smeuïge hummus, de krokante, hartige tempeh-schijfjes en de gegrilde worteltjes en raapjes. Ook van dit gerecht genoten we tot de laatste hapjes.
Fantasierijke gerechten
We praatten even met de eigenaar, die gedrevenheid paart aan professionalisme. De komst van de witte kassa en de nijpende personeelsuitgaven hadden hem tot de bewuste keuze voor een laagdrempeliger eetcafé geleid. Door het terugdringen van de arbeidskosten en het kiezen voor minder dure producten, waardoor ook de prijzen binnen de perken blijven, hoopt hij Brutal rendabel te houden. Ook de mogelijkheid van afhaal moet daarbij helpen.
Tegelijk blijven hij en zijn chef zoeken naar smakelijke, fantasierijke gerechten voor hun geregeld wisselende kaart. In de toekomst eet u er dus iets anders dan wij, maar de belofte van een betaalbare gastronomische ervaring in een no nonsense-omgeving staat vast. We betaalden voor ons beiden, met koffie en thee na, 65 euro en gingen tevreden buiten.
Kerkstraat 72 - 2060 Antwerpen
geopend van wo-zo van 16.30 tot 22.30 uur
Tel 03 235 91 14
www.restaurantbrutal.be
(De foto's bij dit artikel zijn afkomstig van de website van Brutal)
Meer restaurantrecensies!
- Foodtruck The Vexican
- Graanmarkt 13, the flavour of happiness (Antwerpen)
- Worst Wijncafé (Amsterdam)
- Vega Pop-up (Rotterdam)
- De Lachende Gans (Dordrecht)
- Kattencafé Le Chat Touille (Brussel)
- Huiskamerrestaurant Resto Jardin (Antwerpen)