Groentekok Frank Fol plaatst in de groene Gault & Millau een aantal groenterestaurants voor het voetlicht. Zijn grote verdienste, naast het uitvinden van de légumaise, is dat hij al sinds vijfentwintig jaar groenten als hoofdbestanddeel van een creatief gerecht beschouwt. Daarbij worden dan proteïnen gebracht, die dikwijls niet vegetarisch zijn. Daardoor blijft de vegetariër die in Fols groenterestaurants het walhallla vermoedt soms op zijn honger. Niet zo in 't Vlierhof, in het Belgisch-Limburgse Bilzen.
Het seizoensmenu van 35 euro heeft een schitterende prijs-kwaliteitsverhouding voor de geboden gastronomische verwennerij en werd dan ook met een Bib Gourmand bekroond. Bij de drie keuzegerechten vinden we zowel bij de voorgerechten als bij de hoofdgerechten een volledig vegetarisch gerecht. Gelukkig, geen meldingen vooraf nodig of geen onderhandelingen ter plaatse.
Bij goed weer is het rustig aperitieven op het terras met een glas witte wijn met vlierbloesemsiroop en met voor het merendeel groente-amuses. Zo wordt onze appetijt gescherpt door courgette met kerrie, gele wortelschijfjes en een komkommersoepje. Ook niet-vegetarische producten hebben hier meestal een biologisch verantwoorde oorsprong.
Voor het diner in het klein, gezellige, eigentijdse restaurant bewonderen we de grote moestuin met honderden groenten, kruiden en fruitsoorten. Alles wordt beheerd volgens de principes van de biologische landbouw. Niet enkel "vergeten" en intussen weer alom herinnerde groenten zoals pastinaak, snijbiet en wortelpeterselie bloeien er. Ook bijzondere groenten uit alle windstreken, zoals kolen uit Japan of tomatillo's uit Mexico krijgen er een plek. Aroma's van bekende en minder bekende kruiden stijgen op. Een salade ervan (33 soorten volgens de kaart, we geloven chef Dominique Vreven hier op zijn woord) begeleidt een keuze aan originele tomatenvariëteiten uit de tuin. Fris en zomers is dit, puur natuur. Het lekkere tijmbrood is zelfgebakken.
Het hoofdgerecht "groentenassortiment verse oogst uit onze moestuin" schittert met eenzelfde eerlijkheid en versheid. Naast de smakelijke, dagverse groenten zoals tomaat, courgette, wortelen, tuinbonen liggen kleine verrassingen zoals een vederlichte filo met aardappel-en peterselievulling en met quinoa en gierst gevuld snijbietblad. Bij dit alles drinken we een volle, frisse Pouilly-Fumé uit de mooie wijnkaart, waarop ook vele nieuwe wereldwijnen staan. Maar ook een boeiend streekbiertje kan.
Ook voor niet-vegetariërs zijn groenten zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, paarse bloemkool of muskaatcourget belangrijke componenten op het bord.
Het dessert is een met citroenverbena op smaak gebrachte amandelrol, rode bessen en een dieprode, frisse sorbet van Japanse wijnbes, het favoriete fruit van de chef. Wie wat hartigs wil, kan de streekkazen met perenstroop bestellen.
Bij de koffie krijgen we nog in de artisanale keuken bereide koekjes en Turks fruit.
We vinden dat alles klopte en drukken de attente vrouw des huizes Karine de hand, enkel betreurend dat Bilzen niet om de hoek ligt.
Verwacht u in 't Vlierhof niet precies de beschreven gerechten: uit de overvloed in zijn prachtige tuin kiest Dominique Vreven telkens weer andere, rijpe groenten en fruit om zijn lichte, smaakvolle bereidingen te componeren.