De Levensboom noemt zich natuurvoedings-restaurant: men vreest voor een gedempte sfeer en een blankhouten interieur waarin bleke groene jongens zich stillekens met granen en kiemen voeden. Maar op een zaterdagavond klinkt uit de keuken smakelijk gelach, dat we die avond meer zullen horen.
In de drie aansluitende kamers van het herenhuis aan de Hasseltse kleine ring heerst een gezellige, warme sfeer. Oude elementen zijn bewaard, eigentijds meubilair en enkele luchtige wanddecoraties lichten het interieur op.
De zeer vriendelijke, voorkomende heer des huizes brengt een aantrekkelijke handgeschreven menukaart en, altijd veelbelovend, een apart blad met dagsuggesties.
Er is hier een uitgebreid gamma aan aperitieven, waaronder vlierbloesemcava en andere cava-varianten. Wij vragen zelf meteen naar de witte huiswijn (15 euro voor een fles), die zoals alle hier een biowijn is. We drinken een eerste glas correcte Trebbiano d'Abruzzo bij de amuse, een spiesje met olijf, druif, mozzarella en tomaat. Een wijnkaart met biowijnen is in de maak, wordt beloofd.
Op de drankenkaart staan ook de in gelijkaardige restaurants meer voorkomende sympathieke bieren zoals die van het Hasseltse Jessenhofke of van de Henegouwse brouwerij Dupont met haar verfrissende, fruitige en hoppige Moinette. Voor wie geen alcohol belieft zijn er ook vele gezonde, kleurige fruitdrankjes.
Op de kaart staan een tiental voorgerechten, zeven pasta's, acht salades, zes visgerechten en een drietal andere vegetarische bereidingen. Sommige voorgerechten kunnen als hoofdgerecht besteld worden. Dat is het geval met de falafel (6 euro als voorgerecht), die eerst niet voorradig blijkt te zijn, maar dan toch à la minute voor me bereid wordt. Een vriendelijke tegemoetkoming. Ik krijg dan een zeer verse, niet zo kruidige bereiding, waarin kikkererwtenmeel, rijst en spelt zijn verwerkt. Iets wat bij falafelpuristen, die ook het zeer brosse korstje van de Libanese falafel zullen missen, misschien op wat onbegrip stuit. Toch is het gerecht, geserveerd met wat lichte currysaus en rauwkost, best lekker.
Mijn tafelgenote geniet intussen van een kruidige Indiase curry (6 euro) met sojascheuten, wortel en prei, vol warme smaken. Alles wordt mooi geserveerd op gepaste borden.
Als hoofdgerecht krijgt ze, zeer vlug na het afruimen van het voorgerecht, een hartige kruidensesampannenkoek (12 euro), wel met dezelfde vulling als de curry. Misschien is het beter even te melden dat dezelfde groenten in beide gerechten voorkomen, zodat je je keuze kunt aanpassen. Ook in mijn taartje ligt dezelfde, overigens verse en smakelijke, vulling. Daarnaast is er lichte tempura van bloemkool, broccoli en zoete aardappel, rijst en frisse rauwkost vol smaakcontrasten en met hummus als dressing. Wat pompoenpitten en kiemen vervolledigen het bord.
Nog een bijzondere thee uit het uitgebreide assortiment, een koffie en een dessert van chocoladetaart, enkele frambozen, room en wat ijs, een verrukkelijk zondige afsluiter.
Intussen zijn de zaaltjes volgelopen met koppels, vriendinnen en gezinnen met kinderen, dikwijls habitués van het huis en allen in een vrolijke stemming. Er is hier ook veel om vrolijk van te worden, niet in het minst de bescheiden rekening die voor al dit lekkers 65 euro bedraagt.
Vroeger waren biorestaurants ernstig, ethisch en wat saai. In Engeland en de Verenigde Staten worden ze hip, trendy en fris. Die transformatie schijnt ook hier aan de gang, zelfs al wordt de zaak niet tot Lollapalooza herdoopt.
Terugrijdend denk ik aan het engeltje tegen de muur dat me de raad gaf: "Don't drive faster than your angel can fly."
Wat mooie foto's van gerechten en de zaak zelf vind je hier.
De Levensboom
Leopoldplein 44
3500 Hasselt, België