Leopoldsburg, in de Belgische Kempen, bezit uitgestrekte oefenterreinen van het Belgisch leger. In 1835 werden ze aangelegd door Leopold I als verdediging tegen Nederland. Sindsdien verbleven er generaties dienstplichtigen en beroepsmilitairen, die er oorlogje speelden op de heide. Ik verwacht er bierkroegen en frietkoten. Maar "De Gastvrijheid" noemt zichzelf een vis- en vegetarisch restaurant en onze nieuwsgierigheid is geprikkeld.
Het Koningin Astridplein is weids en open, De Gastvrijheid intiem en gezellig. Het restaurant, dat een twintigtal gasten kan ontvangen, heeft een eigentijds interieur dat van goede smaak en oog voor detail getuigt. Een sfeer die culinaire verwachtingen oproept.
Bij onze prosecco serveert de lieve, attente gastvrouw een witlofblaadje met bloemkoolcouscous en rode biet als lichte, eetlustopwekkende amuse. De kaart heeft een vertrouwenwekkende formule: een menu van drie gangen (29 euro) of vijf gangen (39 euro), met dezelfde gerechten die à la carte kunnen besteld worden. Een iets duurder vismenu volgt dezelfde formule. De niet al te uitgebreide kaart garandeert versheid en een goede afwerking. Het menu verandert om de maand, prettig voor de geregelde bezoeker.
We kiezen als voorgerechten een duo paprikasoepje (vijf euro) en een courgettesalade met mangosausje (acht euro). Het eerste is een smakelijk en licht kommetje warme soep, waarin rood en geel er wonderlijk in slagen zich niet te vermengen. De salade is een bord met fijne courgettesliertjes temidden van twee gulle strepen mangosaus. Men zou klef zoet en flauw vrezen, maar de combinatie smaakt, door de gedurfde kruiding, pittig en hartig. Het eerlijke, zelfgebakken tijmbrood met kruidenboter kunnen we niet laten liggen.
We hebben de witte huiswijn gekozen, die een elegante, de nodige frisse zuren bevattende, Clomanet is. Een biowijn uit de Hérault die voor 75% uit chardonnay en voor 25% uit viognier bestaat, een gelukkige mengeling. Er staan nog andere boeiende wijnen op de kaart tegen zeer redelijke prijzen onder de 20 euro. Ook de biobieren van het Hasseltse Jessenhofke kunnen verleiden, onder andere een sympathiek blond en licht tafelbier.
Het hoofdgerecht (18 euro) is niet enkel een stoofpotje, maar veel meer. Het met koriander gekruide potje van kikkererwten, waarin vijgen voor een zoet accent zorgen, krijgt als begeleiding: een quiche van erwten en wortelen met erwtenpuree, een aubergine-courgette-tomaattorentje, wat broccoli, aardappeltjes met groene kruiden, een gevarieerd fris saladetorentje met appel en mango en als toemaatje twee op wentelteefjes lijkende kikkererwtenpannenkoekjes. Het oog wordt verblijd door de mooie compositie en daarna worden de smaakpapillen gestreeld door smaakcontrasten, kruiding en verschillende structuren.
Dit was een culinair genoegen en de totaalervaring was weldadig. Misschien kan de muziekkeuze nog wat gevarieerd worden en mag wereldmuziek ook wel eens door ontspannen jazz of klassieke kamermuziek vervangen worden.
Er is een kleine kaart met salades, pastagerechten en taarten voor overdag. Naast het restaurant wordt buiten het zomerseizoen ook "Chocolade & Dingens" uitgebaat, met zelfgemaakte pralines, taartjes en koekjes. Het Leopoldburgse motto "ontwapenend gastvrij" geven we ook graag aan deze nieuwe vegetarische ster.
De gastvrijheid in onze restaurantgids
www.degastvrijheid.com