Open menu

shirak kruidenWe proberen toch zeker wel eens per jaar een redactie-uitje te organiseren. Niet alleen goed voor de teamgeest, maar ook om weer eens de neuzen te richten. Omdat de redactieleden zo’n beetje uit alle windstreken komen, is het handig een locatie te zoeken die voor iedereen een beetje goed te bereizen is. We kwamen uit in Den Bosch, een stad die toeristisch én culinair heel wat te bieden heeft.

We verzamelden voor een lichte lunch bij het Armeens-vegetarische restaurant Shirak, waar de meeste van ons begonnen met een heerlijke thee met typisch Armeense kruiden. De naam Shirak heeft betrekking op de afkomst van de eigenaren: het is een provincie in het noordwesten van Armenië. Shirak is het enige restaurant in Nederland met een Armeense menukaart, maar dat niet alleen. Ze serveren zowel typisch Armeense als vegetarische gerechten. Omdat ze ook graag vegetariërs willen laten genieten van de Armeense keuken serveren ze zowel traditioneel Armeense gerechten met vlees en vis, als vegetarische gerechten, waarvan sommigen qua samenstelling voorbij de grenzen van Armenië gaan.

shirak platbrood

Onze kennismaking met de vegetarische keuken van Shirak bestond uit een driegangenlunch van Armeens gekruid platbrood met diverse dips, een fraai uitziende drie-kleurensalade van biet, wortel en aardappel, een goed gevulde groentesoep vergezeld van gerookte aubergine-puree, waarna een heerlijk dessert volgde waar Armeense abrikozenjam bij werd geserveerd. Allemaal erg smakelijk, alhoewel we het unaniem wel eens waren dat sommige gerechten wat aan de zoute kant waren. Volgens onze gastheer kwam dat door het gebruik van de vele verschillende kruiden,  waarna hij ons liet kennis maken met de diverse kruiden die erin worden gebruikt.

shirak salades shirak dessert

Van hieruit ging onze stadswandeling van start onder leiding van mijn man Willy, voor deze gelegenheid tot stadsgids gedoopt. Hier een kleine greep van de bezienswaardigheden die we aangingen. We begonnen bij de Drakenfontein, waar tegenover bakkerij Jan de Groot gevestigd is, bekend tot over de landsgrenzen vanwege zijn Bossche Bollen. Deze chocoladebollen worden volgens een geheim recept gemaakt. Niet de room en het deeg zijn geheim, maar het recept van de chocolade. Per dag worden er ruim 3000 bollen gemaakt. Lange rijen mensen staan dagelijks voor de deur te wachten om deze beroemde bollen te bestellen, alhoewel er in het bijbehorende restaurant meestal wel een plekje te vinden is om van een Bossche bol en kopje koffie te genieten.

Nabij de Bossche binnendieze staat het beeld van Zoete Lieve Gerritje. Over de oorsprong van dit ietwat rare lied is veel te doen geweest: algemeen wordt aangenomen dat het meisje model staat voor boerinnen die uit de omgeving met een haan in een kooi naar Den Bosch kwamen om deze te verkopen. In een andere versie wordt betwist dat Gerritje een vrouwspersoon was, omdat deze naam vroeger niet aan vrouwen werd gegeven. Als andere optie werd geopperd dat Gerritje een boef geweest zou kunnen zijn die naar Den Bosch werd gebracht om daar geëxecuteerd te worden; de 'brandewijn met suiker' uit het lied diende als galgenmaal diende voor deze boef Gerrit.

Tegenover Zoete Lieve Gerritje is het Keershuis, een van de oudste panden van de stad. De fundamenten dateren nog uit 1200. Rondom dit pand bevinden zich talloze leuke restaurantjes en cafeetjes in het gebied dat ook wel de Uilenburg wordt genoemd.

denbosch collage

Op de Hinthammerstraat vind je het Zwanenbroedershuis: in 1318 is dit broederschap opgericht door een groep geestelijken met als doel Maria te vereren. Leuk weetje is dat de naam ‘Zwanenbroeders’ refereert naar Graaf Frederik van Egmond, die ieder jaar twee zwanen ter beschikking stelde voor het kerstmenu. Het zwanenbroedershuis was overigens ook actief op het gebied van de armenzorg. Lid worden van het broederschap konden alleen mensen met aanzien, waaronder Willem van Oranje en Jeroen Bosch.

De oogappel van Den Bosch, de kathedraal Sint Jan, deed velen onder ons hun nek ver uitsteken. Het is dan ook een imposant gebouw. Op de plaats van de Sint Jan stond aanvankelijk een andere kerk, een parochiekerk. Rond 1370 is begonnen deze Romaanse kerk geleidelijk aan te vervangen door een nieuwe kerk in gotische stijl. Delen van de Romaanse toren bleven echter staan, dit uit geldgebrek. De Sint Jan is gevestigd aan de Parade, een beroemd uitgaansgebied met restaurants, cafeetjes en kroegjes.

We eindigden de middag op de Markt in café Jerominus, waar we onder het genot van een hapje en drankje nog gezellig hebben nagekletst, tot het tijd werd om met de trein of bus weer huiswaarts te keren.

jeronimus naborrelen

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama