Open menu

24veg thumbHet lijkt een hele uitdaging: vegetarisch eten in Moskou. Ten eerste omdat veel mensen denken dat Russen nog steeds beren schieten voor hun avondmaal, waarna ze dit berenvlees met zelfgestookte vodka wegspoelen. Verder zijn er nauwelijks reisgidsen over Moskou, laat staan met tips voor vegetarisch eten. Het is dus zaak de mogelijkheden ter plekke te ontdekken. Maar probeer dat maar eens met een menukaart in het cyrillisch ... Het vegetarisch aanbod blijkt gelukkig prima! Dit artikel staat daarom bomvol tips: uiteenlopend van een toprestaurant op grote hoogte tot een snelle hap op straat (om snel weer verder te kunnen om die prachtige stad te ontdekken!).

The White Rabbit 

The White Rabbit is een restaurant op hoog niveau. Niet alleen omdat het genoteerd staat op de 20e plaats van ’s werelds beste restaurants, maar ook omdat het gelegen is op de 16e verdieping van een groot winkelcentrum. Aan tafel worden dus niet alleen de smaakpapillen geprikkeld, maar geniet je ook van een adembenemend uitzicht over Moskou. Chef-kok Vladimir Muhkin werkt graag met lokale, seizoensgebonden ingrediënten Helaas bleek The White Rabbit behoorlijk vleesgericht te zijn. We moesten meerdere voor- en bijgerechten combineren om een uitgebreid menu voor te kunnen laten schoten. Als hoofdgerecht aten we een weinig creatieve risotto met lokale truffel. Gelukkig zaten er ook echte pareltjes tussen de gerechten, zoals de 'oester' van pompoen, truffel, ei en parmezaanmelk, geserveerd in een porseleinen oesterschelp. Deze was zo lekker dat we daar ook een tweede ronde van in onze keel hebben laten glijden. Omdat Rusland een echt theeland is, namen we als afsluiter een kop geurige thee, waar we een macaron van boridinsky, het typische Russische, zwarte brood, bij kozen. Heerlijk!

Van een wereldtopper hadden we meer keuze voor vegetariërs verwacht, maar qua roebels viel ons vegetarische menu alleszins mee. Voor vijf gangen betaalden we per persoon omgerekend zo’n 50 euro. Het glas Russische champagne (naast thee en vodka de derde meest geroemde drank in Rusland) en het glas Riesling van De Krim, verdubbelden wel dit eindtotaal.

oester zwartbrood macaron Moskou2

the White Rabbit
Smolenskaya square 3, 16e verdieping
www.whiterabbitmoscow.ru

Saperavi Café

In Moskou vind je veel Georgische restaurants, omdat Stalin (zelf een etnische Georgiër) dol was op het eten en drinken uit zijn geboorteland. Omdat er een belangrijke handelsroute door Georgië liep, is de keuken erg gevarieerd. Zeker als je het vergelijkt met de van oorsprong erg sobere Russische keuken. Op een Georgische menukaart vind je een grote verscheidenheid aan hapjes, waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van groenten, kruiden en specerijen.

Heerlijk waren de groentespreads van onder andere biet en kool en de auberginerolletjes, gevuld met een mengsel van groenten, noten en Georgische kaas.

Typisch Georgisch is Adjarian hachapur, een kaasbroodje dat eruit ziet als een soort pizza in de vorm van een bootje. Het broodje is gevuld met een mengsel van kaas en/of spinazie, met daar bovenop een nauwelijks gestold ei. Omdat de bediening geen Engels sprak,  kregen we de gebruiksaanwijzing helaas niet bij dit broodje geserveerd. Daarom geef ik hem je nu. Om te voorkomen dat het ei over de hele tafel uitloopt, breek je als eerste de puntjes van de bootjes af. Met deze stukjes brood roer je voorzichtig het ei om in de zachte kaasvulling, waarna je ze in het lekkere zachte eimengsel doopt. De rest van het broodje kun je hierna probleemloos opeten.

Voor drie heerlijke gangen en een kruikje (heerlijke!) Georgische wijn betaal je ongeveer 25 euro p.p. Wij vonden de prijs-kwaliteitverhouding zo goed, dat we ondanks onze schaamte over de knoeiboel met het ei, nog een tweede keer bij het Saperavi Café zijn gaan eten.

Adjarian hachapur

Saperavi Café
Tverskaya-Yamskaya 1
www.saperavicafe.com
 

24Veg  

De fastfoodrestaurants hebben ook hun plek veroverd in Moskou. Bij 24Veg kun je vegetarische en vegan fastfoodmaaltijden eten, in een mensa-achtige setting. Schuivend langs warmhoudbakken, kun je je dienblad vol laten laden met soepen, tofusnacks, salades (uiteraard een vegetarische huzarensalade),  diverse warme gerechten, verse smoothies, reinigende groentesapjes of vitaliserende vitaminewaters met chiazaad of tarwegras. Veel keuze en prima kwaliteit: voor nog geen 10 euro heb je een heel blad vol. Minpuntje was dat niet alle gerechten goed op temperatuur waren en dat het goed zoeken is naar een leeg tafeltje.

24veg

24 Veg
1 Dubrovskaya
www.24veg.ru

Bulka

Zelf beginnen Russen hun dag graag met een stevig ontbijt van pap, roerei en wat vlees, maar uit ontbijten bij een bakkerij wordt steeds populairder. Bij Bulka hebben ze een uitgebreide ontbijtkaart, met speciale Russische ontbijtproducten  zoals bijvoorbeeld zwart brood met een glas kefir, maar ook hippe foodiegerechtjes zoals baked yoghurt, boekweitbaguettes en havermout.

bulka1 bulka2 

Bulka bakery
diverse locaties in Moskou
www.bulkabakery.ru/en

Streetfood

Om tijd en roebels te besparen, is een straathap soms een uitkomst. In Moskou vind je veel authentieke kiosken met meest uiteenlopende producten. Lekker waren de gepofte aardappels, gevuld met onder andere bospaddenstoelen, paprika en kruidenkaas. Ook peljmeni is een aanrader. Dit is een soort hartige oliebol, gevuld met kaas. Als je geluk hebt, vind je een kiosk waar ze een glas eigengemaakte kvas erbij kunnen tappen. Kvas zou je het Russische antwoord op cola kunnen noemen. Het is een donkerbruine drank, gemaakt van zwartbrood, dat een gistingsproces doormaakt. Soms worden hier nog vruchten aan toegevoegd of wordt het verder op smaak gebracht met  munt of (het in Rusland ook veel gedronken) berkensap. Het resultaat is een licht koolzuurhoudende (en soms ook licht alcoholische) drank, waarvan de smaak zich nog het beste laat omschrijven als zuurdesemlimonade of Rivella met roggebrood. Verfrissend en rijk aan vitamine B en E.

streetfood3 streetfood4


’s Winters wordt er overigens veel schepijs gegeten op straat. Volgens Russische logica, kun je namelijk beter iets kouds eten als het buiten ook koud is. In de (warme!) zomers eet men liever stukken komkommer, die verfrissender zijn. Bijkomend voordeel is dat je ’s winters ook geen last hebt van smeltende ijsjes.

streetfood1 streetfood2


Moskou1


Meer vegetarisch op reis!

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama