Open menu

Het eerste Spaanse zinnetje dat ik ooit leerde was: No como carne ni pescado (ik eet geen vlees noch vis), dat ik elke keer verwachtingsvol uitsprak. Nu ik sinds afgelopen zomer in Barcelona woon en inmiddels een stuk beter Spaans spreek, lees ik zelf wel wat van de menukaart ik wel kan eten. Toch is het nog prettiger als je alles van het menu kunt kiezen en dat kan gelukkig in de vele vega(n) restaurants in Barcelona.

Sterker nog: er zijn hier meer vega(n) restaurants te vinden dan in mijn geboortestad Amsterdam. Onderstaande lijst is dan ook niet compleet, want ik heb nog lang niet alle restaurants uitgeprobeerd.

Oh ja, nog een zinnetje dat handig is om uit je hoofd te leren als je naar Barcelona gaat: ¿Tiene la carta en inglés? (heeft u de kaart in het Engels, uit te spreken als Tjène lakarta áninkles).

Gótico

In het stratendoolhof van de Gotische wijk (let op: het gps-signaal van je telefoon doet het hier lang niet altijd even goed), zit het fijne Rasoterra (Carrer Palau 5 - metro: Jaume I of Liceu) Niet alleen is het eten bijzonder en goed klaargemaakt, ook de wijnkaart is erg goed. In de gerechten worden vooral lokale en biologische ingrediënten gebruikt. Op maandag zijn ze gesloten, in het weekend is reserveren aan te raden.

Raval

In de wijk Raval vind je de meeste vegetarische restaurants. Weet wel dat de wijk vooral ‘s nachts niet heel veilig is, dus let op je spullen.

Om te beginnen heb je Biocenter (Pintor Fortuny 25), waar je in de directe omgeving meerdere vegetarische of vegavriendelijke restaurants vindt (loop vooral ook door de Carrer dels Àngels: het Vietnamese Bun Bo op nummer 6 heeft weliswaar weinig vegetarische gerechten op de kaart, maar ze zijn zeer de moeite waard).

Alles wat ik bij Biocenter tot nu toe heb gegeten van de kaart is smaakvol. Blind kiezen dus! Ben je met zijn tweeën, dan zijn 3 à 4 tapas genoeg. Kies vooral de pan con tomate, een prettig bijgerecht waarmee je de andere gerechten nog meer kunt waarderen. Naast de prima wijn kun je kiezen voor druivensap, maar de grootste verrassing is de zumo Biocenter: een frisse mixsap van het huis.

Romantisch, lekker én bijzonder eten kan in Flax & Kale (Carrer Tallers 74B). Het restaurant serveert ook vis, alles is biologisch. En dat proef je. Dat weten er meer, dus reserveren is nodig. Zeker als je in de zomer op het dakterras wilt zitten, kun je het beste een dag van tevoren overdag even langslopen om ervoor te zorgen dat je de volgende dag een tafel hebt.

Sesamo (Carrer Saint Antoni Abat 52) is een klein restaurantje met een geweldige sfeer. Goed om te weten als je met meer dat 2 personen hier komt: de akoestiek achterin is niet best. Het eten daarentegen maakt alles goed. Niet voor niets is dit restaurant het afgelopen jaar in de top 10 van beste vegetarische restaurants van Spanje terecht gekomen. Er staan zoveel heerlijke dingen op de kaart dat ik maar blijf terugkomen. En dat terwijl ze ook een wisselend 'proef menu' hebben. Op maandag zijn ze gesloten.

Er zijn meerdere Vegetalia-restaurants in Barcelona, maar Vegetalia Raval (Plaza Emili Vendrell 1) is mijn favoriet door het fijne terras en de rustige ligging (buiten de platgetreden toeristische routes). Van ontbijt tot diner kun je hier terecht, en alles is even lekker. Ben je na een dag rondlopen toe aan een opkikker? Bestel dan een 'monster': een mixsap vol gezondheid. Geen etenstijd maar wil je toch wat knabbelen? De grootte van de porties patatas bravas of de tortillachips zijn bepaald niet kinderachtig.

Vegatalia Raval en Flax & Kale

Borne

In Borne is het overdag al fijn dwalen door de straten (mocht je de roman Kathedraal van de zee hebben gelezen of willen lezen: hier vind je die Basílica de Santa Maria del Mar). Wil je na dat dwalen even zitten en vegetarisch eten, dan kun je terecht in Ale & Hop (Basses de Sant Pere 10b). Voorin is het een bar, met vele bieren (niet voor niets is het restaurant verkozen tot Best Restaurant For Beer in Spain), achterin bevindt zich het restaurantgedeelte. Geheel vegetarisch en zeer veganvriendelijk. Verwacht geen driegangenmenu, hier kom je voor bier en smakelijke burgers.

Sant Antoni

De beste straat in de wijk Sant Antoni om te eten is met afstand Carrer del Parlament. In de cafés en restaurants hier kun je bijna overal prima vegetarisch eten. Wil je wat minder precies de menukaart bestuderen op zoek naar vegetarische gerechten, dan kun je van ontbijt tot diner terecht in The Juice House (Carrer del Parlament 12). Let wel op: niet álles op de kaart is vegetarisch, maar wel is alles biologisch. Zelf vind ik The Juice House beter in de hartige dan in de zoete gerechten. In de zomer hebben ze aangepaste openingstijden in de avond.

The Juice House

Eixample Derecha

Vrij nieuw in Barcelona is Happy Day (Carrer Pau Claris 143), een fris aandoend etablissement iets ten noorden van de toeristische must-see Casa Batlló. Het restaurant biedt een uitgebreide kaart waarvan het moeilijk kiezen is. En dan zijn de desserts ook nog eens erg fijn, zodat dat je eigenlijk een tweede maag nodig hebt. Tip: de sappen en smoothies vormen een reden op zich om terug te keren.

Eixample Izquerda

Van de buitenkant lijkt het nieuwe restaurant Vegesana (Carrer d’Aribau 14) kleiner dan het van binnen is: na de smalle ingang kom je in een iets grotere ruimte. De Aziatische kaart hier is erg uitgebreid en het eten is niet duur. Daar staat wel tegenover dat je ook niet heel veel kunt verwachten. Het eten is smakelijk, maar vrij basic. Kies je voor het menu (nog geen €10), dan krijg je als toetje een yoghurtbakje dat zo uit de supermarkt komt. Dat is natuurlijk even wennen, maar voor die prijs mag je niet zeuren.

Gràcia

De meest uitgerekte wijk in Barcelona is Gràcia, maar eigenlijk is alleen het gedeelte onder de Travessera de Dalt interessant (met wellicht een klein uitstapje richting Park Güell). Eigenlijk vormt de wijk een dorp op zich, wat het ook tot eind 17e eeuw was voordat de wijk definitief bij Barcelona hoorde. Toch heeft Gràcia zijn eigen sfeer weten te behouden. Mocht je van plan zijn om in de zomer naar Barcelona te gaan, mis dan vooral niet het grote buurtfeest Fiesta Major de Gràcia, in de 3e week van augustus.

In Gracià is het vooral leuk om de kleine straten in de duiken om daar te verdwalen. In een van die dwaalstraten vind je Cafè Godot (Carrer Sant Domenèc 19). Deze sfeervolle bistro is niet geheel vegetarisch, maar biedt genoeg vegetarische en veganistische opties om van te smullen.

Ook Rizoma (Carrer Grassot 72) zit verborgen in een straatje, zij het minder gezellig. Het restaurant heeft een goede vegan keuken en kan prima overweg met producten van De Vegetarische Slager. Voor een romantisch etentje is het hier minder geschikt, al maakt het eten wél alles goed. De sushi is bijvoorbeeld geweldig. Verwacht geen grote porties; je hebt alle gangen nodig, maar met zoveel heerlijke gerechten op de kaart is dat totaal geen straf.

Rizoma en Bar Celoneta

Poble Sec

Een verborgen pareltje in de wijk Poble Sec, nabij de Montjuïc, is Café Mandacaru (Carrer de Magalhães 35). Een goede en creatieve kok zorgt ervoor dat alles wat je bestelt serieus lekker is. Gelukkig biedt het restaurant een 'tasting menu', want de kaart maakt het moeilijk kiezen tussen alles wat je laat watertanden. Een uitgebreide wijn- en cocktailkaart maakt dat je hier kunt genieten met een hoofdletter G. Regelmatig zijn er ‘s avonds kleine jazzconcerten in het café. Check de website voor de agenda.

Barceloneta

Het eerste vegetarische restaurant in de wijk bij het strand, Barceloneta, heet Bar Celoneta (Carrer de Sevilla 70). Als er één reden is om hier te komen, dan is het wel de uitgebreide en verrassende sangriakaart. En bij drinken hoor je - volgens Spaans gebruik - te eten, en dat kan hier prima. Je vindt hier voornamelijk veganistische gerechten, maar ook raw food. 'Gewone' kaas krijg je hier niet, wel vegan kaas. En dat is prima!

Regelmatig heeft het restaurant acties, zoals een gratis sangria als je op Instagram een foto van het eten of het restaurant plaatst met de hashtag #bar_celoneta. De vriendelijke Engelssprekende eigenaar kan je daar meer over vertellen.

Sitges

Even buiten Barcelona, in het strandstadje Sitges, vind je het alleraardigste Lady Green (Carrer San Pau 11). Fijne wijn, lieve bediening en dan ook nog eens goed eten. Geen wonder dat ik hier altijd kom als ik in Sitges ben.

Tip:

Als je Barcelona bezoekt, download dan vooral de Happy Cow app; de meeste vega(n)vriendelijke restaurants staan hierin.

Goed om te weten

In Spanje eten ze op andere tijdstippen dan in Nederland. Lunch is ongeveer vanaf 2 uur in de middag tot 4 uur. Diner is vanaf 9 uur, veel Spanjaarden eten zelfs pas om 10 uur. Het is heel gewoon om in de middag heel uitgebreid en zwaarder te eten. In de avond worden eerder lichtere gerechten (zoals tapas en salade) gegeten.

Annoesjka Brohm is een schrijver/fotograaf die sinds juli in Barcelona woont. Ga je binnenkort naar Barcelona en hoef je niet zo nodig de typische toeristische plekken af te lopen? Neem dan een kijkje op (het Engelstalige) www.annoesjka.co.uk, want daar geeft Annoesjka regelmatig tips.


Meer vegetarisch eten in Europese steden!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama