Open menu

Lekker wandelen, fietsen, watersporten of skiën en aan het eind van de dag aanschuiven voor een geweldig vegetarisch driegangen-diner. Voor wie dit als muziek in de oren klinkt, moet eens overwegen af te reizen naar La Hardalle, in de Vogezen.

Op ongeveer 550 kilometer afstand vanaf Utrecht, arriveren we na een hobbelige laatste paar kilometer (op zo'n weg waar je bij voorkeur geen tegenliggers treft) bij Ingrid en Baukje, die samen vegetarische chambre/table d'hôtes La Hardalle hebben opgebouwd en runnen.
Bij binnenkomst vallen de kratten Bionade op: goed nieuws! Op de tafel in de eetkamer staat ook nog (biologische) huiswijn en in de koelkast bier en sap.

Er zijn kamers te huur van verschillende grootte. Voor wie liever in een tent slaapt, zijn er twee safaritenten te huur en campingplekken voor een eigen tent. Je kunt bij een kamer ook ontbijt en/of diner afnemen, wij vinden voor een schappelijke prijs. Een los diner kost €19,50 en dat is meer dan de moeite waard, want hemel, wat is eten in La Hardalle een feest en daar kwamen we voornamelijk voor: een vakantie zonder zelf te hoeven koken. Dat kan uitstekend bij Ingrid, die zich wel raad weet in de keuken. Voor ze met Baukje naar Frankrijk vertrok, runde ze namelijk vega eetcafe Enig Alternatief in Arnhem.

Wij hebben de hele week lekker afwisselend gegeten. Als voorafje hadden we onder andere polenta met paddenstoelen, wortel-spinazieflan, en Franse uiensoep. Als hoofdgerecht aten we een bloemkoolpasteitje, een parmezaanbakje met groenten en gevulde aardappel. De desserts waren ook allemaal watertandend lekker. We aten een citroenijstaartje, een meringuedessert met rood fruit en gegrild fruit met mascarpone. Alles was perfect op smaak en wordt fraai gepresenteerd. Bij het hoofdgerecht worden ook altijd twee bijgerechten geserveerd, zoals salade, geroosterde groenten, of kruidige couscous. Er is echt genoeg eten, ook voor grote eters.
De gerechten zijn zeer groenterijk, maar leunen ook zwaar op zuivel, met name kaas. Wie vegan eet, doet er verstandig aan dit bij het boeken aan te geven.
Je kunt bijna de hele week ook lunch en een borrelhapje bestellen. Drank, onder andere koffie, bionade, sap en wijn kun je zelf inschenken.

Naar de Vogezen ga je vooral als je van wandelen, fietsen of skiën in een mooie omgeving houdt. Maar ook met (kleine) kinderen kun je er goed terecht. Er zijn onder andere vele klimparken, een ecoparkje met klimactiviteiten voor kinderen vanaf twee jaar, een vlindertuin, een Munster-museum, tandenloze meneertjes langs de weg die bosbessentaart verkopen, meren om met een bootje op te varen en een blotevoetenpad. De wat grotere steden vind je vanaf een kilometer of veertig vanaf La Hardalle. In Saint Die zitten de megasupermarkt E.Leclerc en een biowinkel.

Nog wat praktische zaken over La Hardalle:

  • De plafonds in de kamers en alle deurposten zijn laag. Wie groter is dan 1m60 moet bij de deuren bukken. Wie groter is dan 1m80 moet ook in de kamers op de eerste verdieping bukken. Voor een paar dagen niet erg, maar als je van plan bent hier een paar weken te verblijven, kan dat gaan irriteren. Vraag dan om een kamer op de tweede etage of overweeg de safaritent.
  • De kamer zijn vrij gehorig. Lichte slapers kunnen beter een kamer op de tweede etage boeken, waar je in elk geval niet wakker kan worden door mensen die vroeg opstaan in de kamer boven je.
  • De bedden zijn heel fijn!
  • Huisdieren zijn in overleg toegestaan. Dat kan handig zijn als je zelf een hond hebt, maar minder fijn als je niet zo van huisdieren houdt. Honden moeten op het terrein wel aangelijnd worden. Overigens lopen er ook een huiskat en een aanloopkat rond.
  • Over dieren gesproken: in de algemene ruimtes zijn aardig wat dierenvellen aanwezig. Wij zaten daar niet mee, maar wie dit onprettig vindt, kan wellicht beter elders vertoeven.
  • La Hardalle is helemaal opgebouwd door Ingrid en Baukje. De kamers hebben geen luxe uitstraling, maar zijn wel netjes, praktisch en schoon.
  • Wie met kleine kinderen de familiekamer wil boeken, moet er rekening mee houden dat het raam in de kinderkamer laag bij de grond en bereikbaar is voor kleintjes.
  • De kamers en het terrein zijn niet rolstoelvriendelijk.
  • Wie eens flink zin heeft zijn Frans te oefenen, moet er niet op rekenen dit tijdens het diner te doen. De gasten zijn overwegend Nederlands en Belgisch.
Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama