Open menu

Wie naar Rome gaat, stort zich in een levendige, indrukwekkende mix van oudheid, opdringerige straatverkopers en levensgenietende Romeinen die zich ophouden in leuke restaurantjes en barretjes. Een lijstje met dé tips voor veggies én een rustige slaapplek op een strategisch punt om even bij te komen, zijn dan wel zo prettig.

Wij brachten, na ons recente bezoek aan de Sabijnse heuvels, anderhalve dag in Rome door. Annemieke was er een half jaar geleden ook en we hebben een hoop nieuwe tips voor jullie. Wil je ook onze eerdere tips zien, klik dan op de links onderaan dit artikel.

Op slechts een paar minuten lopen van het hoofdtreinstation van Rome, Termini, zit budget en 'ecofriendly' ho(s)tel The Beehive. Aan de oostkant van het station zit het hoofdgebouw met keuze uit kamers met eigen badkamer, kamers met gedeelde badkamer en een bed in een slaapzaaltje. Daarnaast is er een knusse tuin waar je rustig kunt zitten. De stilte is opvallend zo midden in de drukte van Rome.

receptie the beehive



Aan de andere kant van het station zitten nog twee appartementen met kamers met gedeelde badkamer.
Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat alle locaties rustig, mooi en schoon (echt heel schoon) zijn. Ze hanteren terecht de term 'budget', want je betaalt niet overdreven veel voor een kamer op zo'n handige plek in de stad, en ze trekken dan ook wel backpackerpubliek, maar van het vriendelijke soort. Het gevoel van de superschone en nette kamers en luxueuze tuin is in elk geval zeker niet budget.

Je kunt er dagelijks ontbijten en op enkele avonden per week is er ook diner. Het eten is vegetarisch en veganistisch en niet per se Italiaans (regelmatig raw en veel Aziatisch). Het cafeetje zelf is in de 'kelder' en klein. Verwacht hier geen bruisend gebeuren, maar ga hier eten als je zin hebt in iets lekker vegetarisch en rustig wilt zitten en niet te ver wilt reizen.

Ga je liever de stad in? Dan zit je binnen vijf tot tien minuten al bij een van de twee metrolijnen.

Ontbijt bij Panella

Panella is een klein ontbijthemeltje, hoewel je hier ook later op de dag terecht kunt. Ga hier vooral heen als je van zoetigheid houdt, je zult moeite hebben met kiezen uit de vitrine met allerlei zoete broodjes. Later op de dag zijn er ook meer hartige hapjes zoals plaatpizza's, supplì (gefrituurde rijstballen, let op dat je er eentje met vegavulling neemt) en andere hartige broodjes met kaas of gegrilde groenten. De kleine harde broodjes zijn hier erg goed, op verzoek beleggen ze die met kaas, oregano en tomaat. Er is ook versgeperst sap, lekkere koffie en achterin de winkel verkopen ze prachtige delicatessen. Goedkoop is het allemaal niet, maar je zit wel tussen de Romeinen, op een mooi terras (je kunt kiezen voor self-service, haal binnen je eten en drinken, je rekent eerst af en krijgt dan je eten).

Markten en culiwinkels

In Rome zijn verschillende boerenmarkten; wij gingen naar die bij Circo Massimo en aten er verse burrata, een schapen-truffelkaasje, kersen en een stukje frittata met courgettebloemen. Buiten zijn banken waaraan je je net gekochte eten kunt opeten, erg gezellig. Je kunt op deze markt ook goed terecht voor bijzondere jams en honing, en fijne en bijzondere smeersels voor op bijvoorbeeld je bruschetta. Leuke souvenirs voor thuis. Naast de boerenmarkten, zijn er ook op meerdere plekken andere overdekte markten met bijvoorbeeld veel specerijen en gekke groenten. De Nuovo Mercato Esquilino is er zo één.

mercato campagna amica bij circo massimo

(foto's van de buitenkant en binnenkant markt: Fondazione Campagna Amica)

mercato campagna amica, circo massimo

Aan de rand van het pleintje met de schattige schildpadjesfontein, Piazza Mattei, is een klein winkeltje, Peperita, te vinden met allerlei lekkers gemaakt van vijftien soorten biologische pepers die in Toscane worden gekweekt. Van jams tot sambal en poeder. De dame in de winkel kan er in uitstekend Engels veel over vertellen. De peperproducten zijn ook online te bestellen.

Bij Eataly kun je terecht voor vier verdiepingen vol culigenot. Van restaurants tot tafelgerei en van groenten tot kazen. De ‘restaurants’ zijn geen aparte ruimtes en daarom niet per se gezellig, maar je kunt er wel lekker eten. Alleen de dagverse mozzarella is al de moeite van een bezoekje waard. Al kun je die ook op een van de boerenmarkten scoren.

Gusto is een imperium van drie restaurants met ook een kookwinkel erbij. In dit kleine winkeltje vind je grappige en handige kookitems.

In de fijne wijk Trastevere zit een oude koekjeswinkel, Valzani, met onder andere Romeinse koekjes en chocolade.

Aperitivo

apertitivo rome

Rond zes/zeven uur drink je in Rome een aperitivo. Vaak krijg je er dan gratis ook een bordje lekkers bij. Wij dronken bij Mimi e Coco Wine bar, om de hoek bij Piazza Navona, een Aperol Spritz en biologische witte wijn, waar we zoutjes, olijven en tomatenbruschetta bij kregen. Jammer dat de bruschetta wat hard was, maar de aardige ober was zo leuk om ons van nog een bord vol tomaatjes en olijven te voorzien. Hij dacht waarschijnlijk dat wij bang waren voor de koolhydraten.

Uit eten

In ons vorige artikel over Rome gaven we al enkele dinertips en we hebben er een paar bij voor jullie.

Gusto, Rome
Het Gusto-imperium was sinds ons vorige bezoek aan Rome uitgebreid. Het bestaat nu uit een pizzeria, osteria/formaggeria, een wine bar en een café. Ter plekke is het niet helemaal duidelijk wat nu waar zit (alles zit in twee straten naast elkaar) en loopt een en ander ook in elkaar over. Maar bij de pizzeria zit je als vegetariër in elk geval goed. Ze hebben er naast opties op de kaart tijdens de lunch in elk geval ook nog een erg mooi en goedgeprijsd buffet, waar je zelf kunt kiezen uit veel groentegerechten en ook wat kazen, we betaalden 10 euro voor een groot bord inclusief drankje tijdens de lunch. De pizza´s kunnen ze ook aanpassen naar wens, de bediening lijkt wat stug, en er zitten nogal wat toeristen in de zaak, maar er zijn ook Romeinen en de bediening is wel efficient en dus bereid om gerechten te laten aanpassen.

arancia blu, rome

Het diner aten wij bij vegetarisch restaurant Arancia Blu. Op de foto's hierboven zie je een aantal van de gerechten die we deelden. Onder andere een heerlijke caponata en ravioli met erg bijzondere gefermenteerde kaas. Hou je net als Miranda niet zo van blauwe kaas, dan vind je deze kaas vermoedelijk wat te sterk. De gevulde courgettebloemen waren lekker, maar erg machtig. We hebben heerlijk gegeten, maar waren meer onder de indruk van de primi (voorgerecht, meestal een pastagerecht, kan ook als hoofdgerecht worden genomen) dan van de secondi (hoofdgerechten), en de hoeveelheden waren fors, als we nog een keer zouden gaan zouden we een antipasto en een primo nemen, en geen secondo.


Meer Rome!

the Kitchenary

horecarama