Diwali is het jaarlijke lichtjesfeest dat afkomstig is uit de Indiase mythologie. Diwali wordt gevierd door Hindu’s, Boeddhisten, Sikhs en Jain. Met de viering wordt de overwinning van goed (het licht) over kwaad (het donker) gevierd. En de feestvierders zijn niet gek: Diwali gaat gepaard met een hoop lekker (vegetarisch!) eten.
Wat is Diwali?
Diwali vindt elk jaar plaats op een andere datum. Er wordt gerekend met de Hindu kalender, wat er op neer komt dat Diwali meestal in oktober of november plaatsvindt. Het feest duurt vier dagen, de laatste dag is het hoogtepunt: dit jaar is dat op zaterdag 21 oktober. Families komen bij elkaar, geven elkaar cadeautjes en eten lekker eten. Oorsponkelijk wordt tijdens Diwali de succevolle oogst gevierd (de producten van het land), de meeste mensen eten tijdens Diwali dan ook vegetarisch!
Wat eet je met Diwali?
Veel mensen beginnen dagen van te voren met het koken van uitbundige maaltijden. Er worden vooral ook veel snacks tijdens Diwali gegeten zoals poories (een soort gefrituurde gevulde broodjes) en pakora's (zie het recept hier onder). Ook eet men veel zoete gerechten, de zogenaamde Mithai: flapjes met vers geraspte kokosnoot of zoete pompoen, gekruid met kardemon en nootmuskaat en bestrooid met rozijnen of nootjes. Ook is het traditie om tijdens het hoofdgerecht zoete rijst te eten, die is gekookt in kokosmelk.
Waar komt het vandaan?
Eigenlijk is men er niet over uit waar Diwali vandaan komt, er zijn verschillende mythes en sagen aan Diwali verbonden en in iedere streek wordt een andere oorsprong aan Diwali toegekend. Hindu's eren tijdens Diwali de godin Lakshmi, die staat voor welvaart en rijkdom. Mensen maken met Diwali daarom hun huis extra goed schoon en hangen overal lampjes op, zodat de godin makkelijk hun huis kan 'betreden' en voor voorspoed kan zorgen.
Indiase recepten
Wij trokken wat Indiase recepten uit de kast om alvast in de sfeer te komen, de recepten zijn voor vier personen.
Pakora’s
voor het beslag
125 gram besan (kikkererwtenmeel, te koop in Midden-Oosterse toko's)
1 el citroensap
snufje cayennepeper
snufje kurkuma (gemalen geelwortel, koenjit)
1 tl garam masala poeder
2 tl ketoembar (gemalen korianderzaadjes)
1 tl zout
125 ml koud water
½ tl bakpoeder aardappelschijfjes, bloemkoolroosjes, spinaziebladeren, uienringen
olie om in te bakken
Meng alle ingrediënten voor het beslag , behalve het water en het bakpoeder goed door elkaar. Voeg vijf eetlepels water toe en klop er een beslag zonder klontjes van. Voeg dan langzaam meer water toe totdat er een dik beslag is ontstaan dat een lepel glad bedekt zonder er af te lopen. Roer het beslag nog een paar minuten en voeg dan het bakpoeder toe. Verhit ondertussen olie in een wok of zware pan. Haal de groenten door het beslag en laat ze één voor één in de olie glijden, en bak ze tot ze goudbruin zijn. Op het laatst kunnen uienringen door het beslag gemengd worden en dan met een lepel in de olie gelegd worden. De spinazieblaadjes worden heel mooi in het beslagje.
Gobi
1 ui
3 teentjes knoflook, uitgeperst
4 cm gember, geraspt
3 tomaten
1 bloemkool in roosjes
1 tl kurkuma
½ tl chilipoeder
1 tl kaneel
½ tl kruidnagel
1 tl gemalen kardemom
4 laurierbladeren
suiker en zout naar smaak
Garnering: geroosterde cashewnoten en rozijntjes
Pureer de ui, knoflook, gember, tomaat, kurkuma en chilipoeder. Bak de bloemkoolroosjes in hete olie tot ze bruin en zacht worden. Haal ze uit de pan en bak de tomatenpuree een paar minuten. Voeg dan de specerijen, bloemkool en zout en suiker toe. Warm alles goed door. Serveer gegarneerd met cashewnoten en rozijntjes.
Aloo Saag
500 gram spinazie, gewassen en gehakt
4 aardappels, geschild, in blokjes en geblancheerd
2 cm gemberwortel, geraspt
5 uitgeperste teentjes knoflook
1 gedroogde rode peper
1 groene peper, fijngehakt
2 tl zwart mosterdzaad
Verhit olie in een pan, doe er de rode peper en het mosterdzaad in en roer totdat het mosterdzaad begint te poffen. Voeg dan geleidelijk aan de aardappelblokjes toe en roerbak totdat ze bijna gaar zijn. Voeg dan de gember, knoflook en groene peper toe, en bak tot dat de aardappelen gaar zijn. Voeg dan de spinazie toe en laat het in een paar minuten slinken alvorens te serveren.
Aubergine met yoghurtsaus
2 kleine aubergines in schijfjes van 1 cm
kurkuma
zout
olie om te bakken
2 tenen uitgeperste teen knoflook
1 cm gember, geraspt
1 fijngehakt groen pepertje
250 ml yoghurt of sojayoghurt
Garnering: koriander
Smeer de aubergineschijven in met kurkuma en zout en bak ze met een paar tegelijk in olie op hoog vuur tot ze bruin worden. Meng de knoflook, gember, het pepertje en de yoghurt. Serveer de aubergineschijven met de saus en korianderblad als garnering.
Het menu serveren met rijst gegaard in kokosmelk, voeg tijdens het koken een kaneelstokje toe.
recepten: Christiaan
Meer informatie over Diwali Diwali celebrations.net |