Open menu

aubergine stoofschotel kleinAubergine is een echte zomergroente die veel gegeten wordt in mediterrane landen, denk maar aan ratatouille, melanzane alla Parmigiana, briam of imam bayildi. Deze groente wordt niet door iedereen gewaardeerd: sommigen gruwen ervan als hij helemaal zacht en gaar gekookt is terwijl aubergine die niet helemaal gaar is nogal eens vergeleken wordt met een schoenzool. Ik houd er juist van en naast de klassiekers heb ik ook een klein assortiment eigen recepten. Onderstaand recept is er zo één, geboren uit zin in een zomerse stoofschotel en gebaseerd op wat er nog in huis aanwezig was. De bonen zorgen voor vulling, zodat rijst, pasta of aardappels niet nodig zijn, ik combineer het met ijsbergsla voor een beetje crunch.

Voor 2 personen

1 grote ui
1 grote rode puntpaprika
1 el olijfolie
1 blik gepelde tomaten (400 g)
2 middelgrote aubergines
een blik (310 gram) cannellinibonen, enigszins uitgelekt
2 grote tenen knoflook
2 el gedroogde tijm of de blaadjes van 4 takjes
5 sprieten bieslook
4 salieblaadjes
1 tl gerookt paprikapoeder
pul biber naar smaak
100 g ijsbergsla

  • Pel de ui en snipper grof, maak de paprika schoon en snijd in reepjes van zo'n 1x3 cm, verhit de olie en bak hierin de ui en de paprika even aan. Knijp hierboven de knoflooktenen met een knoflookpers uit en roer alles goed door elkaar. Doe het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op laag vuur pruttelen.
  • Maak ondertussen de aubergine schoon en snij over de lengte in vieren en snij daarvan vervolgens plakjes van met een dikte van ongeveer 1 cm, voeg dit samen met het blik gepelde tomaten toe aan het ui/paprikamengsel. Prak de tomaten in de pan, zodat ze in uit elkaar vallen. Doe het deksel op de pan en laat alles weer verder pruttelen
  • Snij de salieblaadjes in kleine reepjes, hak de biesloook fijn en voeg tijm, biesloook, salie en paprikapoeder aan het mengsel toe. Doe het deksel weer op de pan en laat alles verder pruttelen tot de aubergine bijna zo gaar is als je 'm zelf het liefste eet.
  • Voeg de bonen toe, breng het geheel op smaak met pul biber en laat met de deksel op de pan verder pruttelen tot de aubergine perfect gegaard is.
  • Snij ondertussen de ijsbergsla in reepjes en verdeel het over de borden. Schep de stoofschotel over de sla.

aubergine stoofschotel groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama