Open menu

linzensoep thbVandaag geven we een recept voor een linzensoep met veel wintergroenten, in Franse stijl. Deze soep is lekker verwarmend na een winterwandeling en handig om de restjes groenten uit de koelkast op te maken of als je niet meer zoveel in huis hebt. Ik geef hieronder een suggestie en variatie voor de groenten, maar varieer zelf gerust op basis wat er in de koelkast ligt. Serveer de soep met lekker (rogge)brood, boter en kaas voor een complete maaltijd. Wat geraspte kaas of een dot crème fraîche erop doen het ook goed.

Voor vier personen

1 grote ui
½ knolselderij, 4 stengels bleekselderij of 2 pastinaken
1 grote winterwortel
2 gedroogde laurierblaadjes
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
¼ bloemkool of broccoli, of ca. 150 g spinazie
2 blikken tomaat
150 g gedroogde rode of bruine linzen
1 blokje groentebouillon
250 ml water
mespuntje kaneel
zwarte peper naar smaak
optioneel: een scheutje rode wijn (50 ml), als je nog een restje had staan
optioneel: crème fraîche of geraspte kaas naar keuze

  • Pel en snij de ui in grove stukken. Schil de wortelgroenten en snijd ze in blokjes van ongeveer 2x2 cm. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden Celsius.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan met deksel, voeg de groenten en gedroogde kruiden toe. Bak 10-15 minuten op een laag vuur, totdat de groenten halfgaar zijn.
  • Snijd ondertussen de bloemkool of broccoli in roosjes. Hussel om met een scheutje olijfolie. Bak op een bakplaat in de oven op 200 graden in 15-20 minuten tot gaar. Keer de groente halverwege de baktijd om. Zet weg. Als je geen bloemkool of broccoli gebruikt, sla dan deze stap over.
  • Terug naar de pan. Voeg de tomaat, linzen, bouillon, water, kaneel, peper en eventueel wijn toe. Kook ongeveer 15-20 minuten, tot de linzen en groenten gaar zijn. Voeg indien nodig extra water toe. Proef of de soep nog wat zout of peper behoeft.
  • Roer op het laatst de geroosterde bloemkool of broccoli erdoor, of de spinazie.

Serveer de soep samen met knapperig brood of roggebrood, boter en harde kaas naar keuze en desgewenst met een dot crème fraîche’

linzensoep

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama