Ooit at ik op Mallorca op een zonovergoten plein geweldige gazpacho. Sindsdien behoort deze koude tomatensoep tot mijn standaard zomereten-repertoire. Heerlijk fris op hete dagen. En leuk om mee te experimenteren. Want koude soep is echt niet alleen aan de tomaat voorbehouden.
Volgens Wikipedia is de naam gazpacho afkomstig van het Latijnse woord caspa, wat zo iets als restant of kleinigheid betekent. Soep is het ideale gerecht om van gehalveerde groenten en oud brood af te raken. Of het nu koud of warm is. Deze variant op gazpacho is dan ook ontstaan uit restanten groenten uit mijn voorraad.
Je kunt zelf kiezen of je brood aan de soep toevoegt. Het brood zorgt voor binding, waardoor het wat steviger wordt. Zonder brood kan ook. De smaak is dan frisser. Wel zullen de groenten en het vocht sneller van elkaar scheiden. Roer, om dat te verhelpen, voor het serveren de soep goed door.
Voor 2 personen
3 dikke stengels bleekselderij
halve komkommer
1 groene paprika
half teentje knoflook
1 witte boterham (optioneel)
4 soeplepels groente- of kruidenbouillon
sap van een halve citroen
1 tl gehakte dille
scheut olijfolie
peper en zout
- Schil met een dunschiller de bolle kant van de selderijstengels om alle draden te verwijderen. Hak ze in grove stukken.
- Verwijder de zaden en zaadlijsten uit de paprika. Hak de paprika en de komkommer ook in grove stukken. Doe alle groenten met de knoflook in de kom van een keukenmachine of blender en laat draaien tot een min of meer gladde soep.
- Snij de korsten van de boterham en laat het zachte, witte gedeelte weken in wat koud water. Knijp het water uit het brood en voeg het brood toe aan de soep in de keukenmachine.
- Voeg vervolgens de bouillon, citroensap, dille en olie toe en breng op smaak met peper en zout. Zet de keukenmachine of blender weer aan en laat alles meedraaien tot een zo glad mogelijke soep.
- Proef of de soep goed op smaak is. Omdat de soep straks ijskoud gegeten wordt, en je door de kou wat minder goed proeft, mag deze op kamertemperatuur behoorlijk hoog op smaak zijn. Laat de soep minimaal twee uur koelen in de koelkast en serveer in kommen of glazen.
Meer koude soep!
- Gazpacho
- Koude komkommersoep (scroll naar onder)
- Koude hartige bramensoep (scroll naar onder)
- Litouwse bietensoep met dille
- Koude aspergesoep met dragon en lavas