Open menu

ajvar thbHet ideale hapje tijdens de finale Kroatië - Frankrijk is natuurlijk ajvar! Ajvar is een gerecht uit de Balkan dat mij meteen terugbrengt naar de prachtige Adriatische kust van Kroatië, waar ik enkele weken geleden nog vertoefde. In ajvar proef je de zon en het is ook nog eens supergezond. Het wordt gemaakt van geroosterde aubergine en paprika en is daardoor rijk aan vitamine C en kalium.

Ajvar kun je op ieder moment van de dag en bij de meest uiteenlopende gerechten eten. Smeer een laag op je brood als beleg (ook lekker in combinatie met een plak Hollandse kaas of zuivelspread) of schep een flinke lepel als saus bij geroosterde groenten, geroosterde aardappeltjes, een rijstgerecht of  burek sa sirom. Of eet het als  'mezze' en dip er bijvoorbeeld brood, schijfjes komkommer of stukjes kaas in.

In Nederland kun je ajvar in een potje kopen bij Turkse winkels en inmiddels zelfs ook bij Albert Heijn. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om het zelf te maken. De meeste recepten voor ajvar gaan in grote hoeveelheden. Van oorsprong was ajvar namelijk een manier om de hele winter lang groenten te kunnen eten. Ik geef je hier het recept voor een Hollandse gezinsportie. Zorg er voor dat je een steriele pot met deksel gebruikt (simpelweg even 10 minuten uitkoken in een pan met water en daarna aan de lucht laten drogen). Een dichte pot ajvar kun je gerust een aantal maanden op een koele, donkere plek bewaren. Zodra de pot eenmaal open is, kun je hem nog enkele dagen in de koelkast bewaren.

voor één grote pot ajvar:

2 aubergines
4 rode paprika’s
2 tenen knoflook
een flinke scheut olijfolie
1 el azijn of citroensap
snufje zout en zwarte peper naar smaak

extra benodigdheden:

een gesteriliseerde, afsluitbare pot van ongeveer 1 liter
staafmixer of keukenmachine

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de paprika’s en aubergines. Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergines, omdat ze anders in de oven kunnen ontploffen.
  • Leg de paprika's en aubergines in de oven tot de schillen na ongeveer een half uur beginnen te blakeren.
  • Het vel van de aubergine kun je er nu zo afhalen. Voor de paprika’s gebruik je de volgende truc: stop de geroosterde paprika’s in een plastic zak, knoop deze dicht en laat 10 minuten uitstomen. Hierna kun je de zaadlijsten en schil gemakkelijk verwijderen.
  • Hak de groenten in grove stukken en pureer het geheel met een staafmixer of keukenmachine tot het samen een ​​enigszins stevige massa vormt. Pureer het niet te fijn: het is lekker als er wat grove stukken in zitten.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit zachtjes de knoflook.
  • Voeg het paprika-auberginemengsel toe, verwarm tot het begint te borrelen en laat het daarna op een laag pitje gedurende 1 uur stoven. Roer geregeld.
  • Voeg naar smaak wat citroensap of azijn en zout en peper toe. Ajvar wordt koud gegeten, dus hou er rekening mee dat de smaak koud minder uitgesproken is (met andere woorden: er mag best wat peper in!).
  • Giet het hete mengsel in een schone, gesteriliseerde pot en giet er een laagje olijfolie op. Draai het deksel meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm.

Tip: voeg voor wat extra pit een Spaans pepertje toe. Dan heet het officieel ajvar ljuti.

Prijatno! Eet smakelijk!

ajvar brood ajvar pot

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama