Open menu

insalata pantesca kleinDeze insalata pantesca is een traditionele salade van het eiland Pantelleria, een van de meest zuidelijke eilanden in de Straat van Sicilië dat eigenlijk al voor de kust van Tunesië ligt. Dit zonovergoten eiland staat vooral bekend om de uitstekende kappertjes die er gekweekt worden en er ook in het wild voorkomen. Deze gebruiken we dan ook voor deze salade. Het recept is zo eenvoudig dat er eigenlijk geen varianten van bestaan, wel zijn de verhoudingen tussen de ingrediënten variabel. Gebruik net daarom ingrediënten van goede kwaliteit. Dan komen de verschillende smaken het best tot uiting. Traditioneel is deze salade een bijgerecht, maar kan ook perfect als hoofdgerecht of als voorgerecht. 

Voor 2 personen

500 g aardappels
1 rode ui
1,5 dl rodewijnazijn
300 g niet al te grote trostomaten
20 ontpitte zwarte olijven
1 el kappertjes
enkel blaadjes basilicum
goed olijfolie
(grof) zout

  • Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  • Intussen maak je de ui schoon en snij je ze in ringen. Doe in een kommetje en giet er rodewijnazijn over totdat de ui net bedekt is. Laat een half uur marineren en giet af.
  • Snij de tomaten in partjes en desnoods nog eens doormidden.
  • Nu stellen we de salade samen. Leg de aardappels in een schaal. Leg hierop de tomaten en daarna de zwarte olijven, de kappertjes en ringen ui. Kruid af met wat goede olijfolie en (grof) zout.Tot slot voegen we de blaadjes basilicum toe.

insalata pantesca

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama