Van Lima kregen we Ricedrink Original opgestuurd: rijstmelk. Een zeer veelzijdig product dat tegenwoordig veel wordt gebruikt voor ontbijtjes zoals overnight oats en smoothies. Maar wist je dat je er ook een verrukkelijke Aziatische karamelsiroop mee kunt maken? Kelly ontwikkelde dit spannende recept met sagoparels en laat je zien hoe je het eenvoudig zelf maakt.
Sagoparels met siroop van rijstmelk, citroengras en gember
voor 1 persoon
3 el fijne sagoparels (ook wel sagomeel genoemd)
200 ml rijstmelk
1 stengel citroengras
1 plakje verse gember
1 tl (5 g) gula djawa/gula kelapa (palmsuiker), van een blok
2 tl vers limoensap
1 banaan
1 el geraspte kokos
- Breng 1 liter water aan de kook in een ruime kookpan. Voeg de sagoparels toe en roer goed om te voorkomen dat de parels aan elkaar of aan de pan vastkleven. Breng aan de kook en laat de sago 10 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Roer regelmatig.
- Draai het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat de pan circa 15 minuten staan tot de parels volledig transparant zijn. Dan zijn ze gaar.
- Doe de sagoparels in een zeef en spoel goed af met koud water, laat uitlekken.
- Kneus de stengel citroengras door hem in drieën te vouwen en doe deze samen met de gember en de rijstmelk in een steelpan. Verwarm de melk voor 15 minuten op laag vuur, zodat de smaken goed in de melk trekken en de melk niet aanbrandt.
- Haal de gember en citroengras uit de melk. Draai het vuur halfhoog en laat de melk 5 minuten zachtjes koken.
- Rasp de palmsuiker met een fijne rasp en roer goed door de melk zodat deze volledig oplost. Blijf nu constant bij de pan en laat de melk in circa 8 minuten zachtjes inkoken tot een siroop. Roer af en toe.
- Meng het limoensap door de sagoparels en roer daarna de siroop erdoor. Schep op een schaaltje.
- Snijd de banaan in plakjes en schik op de sagoparels. Bestrooi met de kokos en geniet! Een ware smaakexplosie in je mond.
Tip: Sagoparels of -pearls zijn te koop bij de toko. Je kunt deze ook vervangen door tapiocaparels. Een grotere maat sagoparels is ook mogelijk, maar deze moeten langer koken voordat ze gaar zijn.
Dit jaar schrijven wij een aantal keer een artikel in samenwerking met Lima. Lima is een leuk biologisch en vegetarisch merk dat sinds dit jaar zelfs helemaal plantaardig is. Wij krijgen een vergoeding van Lima, maar hebben de inhoud van het artikel zelf geschreven en staan ook volledig achter de inhoud.
Meer met Lima!
- Shake met Yannoh, een interessante koffievervanger
- Chips van tempeh met gomasio
- Dressing met tahin en miso