Open menu

altMijn pizzasteen en ik waren zo'n beetje getrouwd. Helaas gingen twee oranje stenen van een groter merk binnen afzienbare tijd kapot. Ik durfde geen nieuwe meer te kopen. Ach, weet je wat, dacht ik? Ik gooi gewoon mijn bakplaat op de bodem van de oven. Ik had geweldige minicalzones. En een kromgetrokken bakplaat.

 

alt

Minicalzone

voor 6 stuks

150 g bloem, plus iets meer om te bestuiven
1 afgestreken tl gist
1 afgestreken tl zout
100 ml lauw water
125 g buffelmozzarella, uitgelekt en in stukjes gesneden
75 g belegen kaas, geraspt (maar een andere kaas mag ook, blauwe kaas bijvoorbeeld)
10 groene of zwarte olijven
zwarte peper uit de molen
1 ei, losgeklopt

  • Los de gist op in het water en voeg samen met het zout bij de bloem. Kneed even door met de hand of de keukenmachine. Het deeg is nu als het goed is nog wat vochtig, maar dat is prima, want dan kan het goed rijzen.
  • Doe het deeg in een kom en dek af met een warme, vochtige theedoek. Laat een uur of twee rijzen op een warme plek: in de zon in de vensterbank of in een oven die even kort aan is geweest op de laagste stand.
  • Haal het deeg van de warme plek en verwarm de oven voor op de heetste stand en schuif de bakplaat zo laag mogelijk in de oven (maar dus niet op de bodem).
  • Rasp de harde kaas, snij de mozzarella in stukjes en de olijven in ringetjes.
  • Meng de mozzarella met de belegen kaas, de olijven en wat zwarte peper.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed nog even door en voeg eventueel nog bloem toe tegen het plakken. Verdeel het deeg in zes bolletjes en rol elk bolletje uit tot een cirkel met ongeveer een diameter van 15 centimeter.
  • Besmeer de rondjes met ei. Leg in het midden van elk rondje een lepel vulling. Vouw de calzone goed dicht.
  • Haal de hete bakplaat uit de oven en leg er meteen de minicalzones op. Schuif terug de oven in op weer de laagste stand en bak ze in ongeveer tien minuten mooi bruin.

Je kunt de minicalzone als hapje serveren op een feestje. Je zou ze dan nog kleiner kunnen maken. Verdeel het deeg dan in acht bolletjes. Als hoofdmaaltijd zijn ze ook prima met een lekkere salade of gegrilde groenten ernaast. Reken voor kleine eters op twee stuks en grote eters lusten er wel drie.

 


altMeer!

 

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

the Kitchenary

horecarama