Open menu

gigantes plaki kleinGigantes plaki, Griekse reuzenbonen in tomatensaus, is een traditioneel Grieks gerecht dat geserveerd wordt als hoofdgerecht of als mezze. Kenmerkend zijn de grote witte bonen, gigantes of reuzenbonen genaamd. Gebruik het best gedroogde bonen als basis, het smaakverschil is toch beduidend. Maar mocht je deze niet kunnen vinden, gebruik dan reuzenbonen uit blik. Deze zijn helaas wel vaak een kleinere variëteit. Gigantes plaki is een oud streekgerecht met veel verschillende versies, wij maken er eentje met iets meer groente.

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht

250 g gedroogde Griekse reuzenbonen (gigantes)*
1 ui
1 wortel van ongeveer 120 g
2 stengels groene selder
2 tenen knoflook
1 laurierblad
1 flinke tl tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
1 tl tijm
1 tl oregano
1/2 tl kaneel
 snuf zout
peper
100 g feta (optioneel)
1 el fijngehakte peterselie
olijfolie

* ongeveer 560 g gekookte bonen

  • Laat de bonen 12-24 uur weken in ongeveer 3 delen koud water.
  • Kook de bonen in ongeveer een uur gaar. Ze moeten gaar zijn maar niet per se boterzacht, omdat ze toch nog in de oven gaan. Giet af en zet opzij.
  • Wanneer de bonen koken, maken we de saus. Hak de ui fijn en bak ze glazig in wat olijfolie. Wees niet te zuinig, want de olie geeft ook smaak.
  • Maak de wortel schoon en snij ze in kleine blokjes, maak de selderstengels schoon en snij ze ook fijn, hak de knoflooktenen fijn. Voeg toe samen met het laurierblad en laat een paar minuten meebakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe, roerbak even mee en voeg dan de tomatenblokjes, de tijm, de oregano, de kaneel en een snuf zout toe. Spoel het blik uit met wat water en voeg toe.
  • Laat zo'n 15-20 minuten zachtjes sudderen. Voeg nog wat water toe indien de saus te dik is. Verwijder het laurierblad.
  • Kruid af met peper en eventueel nog wat zout.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Meng de saus onder de bonen en doe ze in de ovenschaal. Dek deze af met het deksel ofwel met aluminiumfolie.
  • Bak 45 minuten in een oven op 180 graden. Voorverwarmen hoeft niet voor een ovenschotel. 
  • Werk af met peterselie en eventueel wat verkruimelde of in blokjes gesneden feta.

Smakelijk! Kalí órexi!

gigantes plaki droge bonen

gigantes plaki

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama