Open menu

semmelknoedel kleinOveral vind je recepten met oudbakken brood. In vroeger tijden vond men het veel belangrijker dan nu om geen eten verloren te laten gaan en uit deze noodzaak zijn heel goede bereidingen ontstaan. De meest bekende bij ons zijn broodpudding en wentelteefjes - ook wel bekend als verloren brood. In Oostenrijk en de omliggende regio's maken ze van oudbakken kaiserbroodjes hartige knödels die ze eten als hoofdgerecht. In plaats van kaiserbroodjes kan je in feite elk soort witbrood gebruiken, ik gebruikte een stokbrood. Voor de hoeveelheid laat je één deel brood weken in één deel melk. De hoeveelheid eieren pas je ongeveer aan. Als variatie op de klassieke semmelknödel met peterselie maken we vandaag knödels met spinazie en tomaten-roomsaus, een Italiaanse touch dus.

Voor 12 semmelknödels, ca. 4 per persoon

Voor de semmelknödels

350 g oudbakken witte broodjes of stokbrood
3,5 dl melk
2 (kleine) eieren
1 ui
250 g grofgehakte diepvriesspinazie
peper en zout
versgeraspte nootmuskaat (optioneel)
olie om te bakken

Verder nodig: kom met water om je handen te wassen

Voor de tomaten-roomsaus

1 ui
2 tenen knoflook
500 g tomatenpassata
1 tl balsamico (optioneel)
1 dl (kook)room
1 tl Italiaanse kruiden
snuf zout
snuf suiker (optioneel)
peper
(olijf)olie om te bakken

  • Snij en of scheur de broodjes of het stokbrood in stukken van ongeveer een vierkante centrimeter; het hoeft niet heel precies te zijn. Doe ze in een kom en overgiet ze met melk. Meng goed en laat minstens 15-20 minuten staan. 
  • Snij de ui fijn en bak ze glazig in wat olie. Snij de ui voor de saus ook alvast fijn.
  • Ontdooi de diepvriesspinazie in de magnetron (of haal de spinazie al een paar uur eerder uit de diepvries) en knijp al het vocht eruit. Laat afkoelen.
  • Zet een pot met ruim (gezouten) water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook een kom water klaar om je handen te wassen tijdens de bereiding van de knödels.
  • Klop de eieren met een vork of een garde en giet ze bij het brood. Voeg het zout, de peper en de nootmuskaat toe en meng. Roer er vervolgens ook de ui en de spinazie door.
  • Kneed de massa nu met je handen tot een homogeen deeg zonder dat je alles tot moes knijpt.
  • Vorm vervolgens met je handen ronde ballen ter grootte van een flinke golfbal. Ik had in totaal 12 stuks. Was na elke bal of elke 2 ballen je handen, zodat er geen deeg aan je handen kleeft en je mooie gladden knödel krijgt.
  • Zet het fornuis op de laagste stand, zodat het water nog net kookt, schep de knödels voorzichtig in het water en kook ze in 20 minuten gaar. Een schuimspaan is handig om ze in de pot te doen en eruit te halen.
  • Maak intussen de saus. Bak de fijngehakte ui glazig in wat olie. Hak de knoflook fijn en voeg deze ook toe. 
  • Giet de passata erbij, samen met het zout, de Italiaanse kruiden, de balsamico en de room. Breng alles aan de kook onder regelmatig roeren en laat een paar minuten doorkoken.
  • Kruid saus af met peper, een snuf suiker (indien nodig) en eventueel nog wat zout.

Serveer de saus met de semmelknödels. Eventuele overgebleven knödels kan je 's anderendaags opbakken in de koekenpan, net zoals een gebakken aardappel.

semmelknoedel

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama