Open menu

Parelcouscous risotto kleinParelcouscous ken ik natuurlijk al vrij lang, maar toch ben ik er pas recent mee gaan koken - vooral omdat ik er niet eerder aan gedacht had. In de lokale verpakkingsvrije winkel verkopen ze hem in bulk en zo kon ik ook een kleine portie kopen om eens uit te proberen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden lijkt het niet echt op de klassieke couscous: het heeft veeleer de eigenschappen van orzo. Het is tenslotte een pastasoort. Net zoals orzo leent parelcouscous zich voor salades en bijgerechten, maar ook voor risotto. Dit keer heb ik het erg klassiek gehouden. Ik maakte een risotto van parelcouscous met kastanjechampignons en spinazie. Dit is het ideale comforteten voor na een lange werkdag.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

1 ui
2 tenen knoflook
250 g kastanjechampignons
200 g parelcouscous
1 dl witte wijn
6 dl kokend water
1 paddenstoelenbouillonblokje (voor 5 dl vocht)
200 g fijngehakte diepvriesspinazie (zonder room)
50 g gemalen harde Italiaanse kaas
peper
olijfolie om te bakken
klontje roomboter (optioneel)

  • Hak de ui fijn. Hak de knoflook fijn. Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze in fijne blokjes.
  • Bak de ui glazig in een ruim kookpot met olijfolie (wees niet te zuinig) en eventueel een klontje boter. Voeg de kastanjechampignons en de knoflook toe en bak het geheel totdat de champignons bijna gaar zijn. 
  • Voeg parelcouscous toe en roerbak heel even mee en giet dan de witte wijn erbij. Wanneer de wijn opgenomen is, voeg je het kokend water en het paddenstoelenbouillonblokje toe.
  • Laat op middelhoog vuur zo'n 20 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren, zonder deksel.
  • Intussen ontdooi je de diepvriesspinazie in de magnetron (of in een pannetje). Wanneer het vocht voor een groot gedeelte opgenomen is, roer je deze door de risotto.
  • Wanneer er bijna geen vocht meer is, voeg je de gemalen harde Italiaanse kaas toe. Roer nu wel vaker om aanbranden te voorkomen.
  • Het is moeilijk om het vocht volledig te laten opnemen. Haal daarom op het einde de risotto van het fornuis en laat hem nog 10 minuten rusten met het deksel op de kookpot. Dan is het vocht geabsorbeerd en is de risotto genoeg afgekoeld om te eten. Uiteindelijk kan een klein beetje vocht ook geen kwaad.
  • Werk af met zwarte peper, liefst uit de molen, en eventueel nog een klontje boter.

Smakelijk!

Parelcouscous risotto


Meer parelcouscous!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama