Open menu

altWie aan Kreta denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie aan Chersonissos, frikadellen en lallende jongeren. Maar op Kreta vind je gelukkig ook genoeg rustige baaien, slaperige dorpjes en verrassend veel vegetarisch eten.

De keuken van Kreta is in grote mate gelijk aan de eenvoudige Griekse keuken. Veel feta, olijven, tomaten en tzatziki. Maar omdat Kreta in het verleden nogal eens overheerst werd door andere beschavingen zoals de Venetianen en de Turken, vind je daar invloeden van terug. Zo brachten de Turken sesamzaad mee en zorgden ze voor de typische Griekse koffie waarin je de koffiedrab moet laten bezinken (wij kennen dit beter als Turkse koffie). Echte Kretenzer specialiteiten zijn hun olijfolie, er wordt wel beweerd dat dit de gezondste olijfolie ter wereld is, de sterke drank Raki, de harswijn retsina, verschillende soorten kaas en Kretenzer donkere volkorenbroodjes belegd met tomaten, feta en oregano.

altAfgelopen zomer bezocht ik een van de kleinste dorpjes van Kreta. Er waren twee tavernas, een beachbar en een mini-market die nooit open was. Even vreesde ik bij deze twee restaurants veroordeeld te zijn tot grote vleesschotels, maar dat was onterecht. Hoe groot was mijn blijdschap toen in beide tavernas van de vijftien tot twintig soorten mezze (hapjes, voorgerechten), er slechts twee of drie met vlees waren.

Wat restte was een heerlijke vakantie, waarbij ik bruinverbrand de ene avond aan het strand at, en de andere avond in een moestuin omringd door bananenbomen en cactusvijgen. Vaste prik was de tzatziki, want toegegeven: alles smaakt nog beter met tzatziki, maar ik at er ook gevulde courgettebloemen, pompoenkroketjes, auberginepuree, fava (puree van gele spliterwten) en heerlijke groenteschotels met reuzensperziebonen en verse artisjokken. En onderstaande fetadip en courgettefritters met munt.

Fetadip

Voor dit recept gebruikte ik schapenfeta. Deze is sterker van smaak dan feta van koemelk en kan daarmee de scherpheid van de peper goed aan.
Let wel op: de ene groene peper is de andere niet. De scherpheid kan per peper nogal verschillen.

200 g (schapen)feta
1 grote groene Turkse peper
scheutje olijfolie

  • Was de peper en snij in grove stukken. Doe de peper samen met de verbrokkelde feta in de kom van de keukenmachine. Laat draaien.
  • Voeg tijdens het draaien olijfolie in een dun straaltje toe, tot de dip de gewenste smeuïgheid heeft.
  • Serveer met stevig brood.

Courgettefritters met munt
Voor 16 stuks

1 courgette
1 ui
1 teen knoflook
klein handje muntblaadjes
1 ei
30 g bloem
(olijf)olie
peper en zout

  • Rasp de courgette. Dat kan in de keukenmachine of met de hand. Doe de geraspte courgette in een zeef, bestrooi met wat zout en laat een kwartiertje staan. Druk er dan zoveel mogelijk vocht uit.
  • Snipper de ui fijn, snij de knoflook in kleine stukjes en hak de munt. Meng dit allemaal met de courgetterasp.
  • Voeg het ei en de bloem toe aan het courgettemengsel en roer alles goed door elkaar. Breng flink op smaak met peper en zout.
  • Giet een laagje olie in een koekenpan en laat dit goed heet worden. Schep dan met twee lepels steeds een klein beetje van het courgettemengsel in de pan en druk het een beetje plat tot een koekje.
  • Bak de fritters tot beide kanten goudbruin zijn. Serveer met tzatziki of Griekse yoghurt waar je wat dille doorheen roert.

altMeer Griekse gerechten

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

the Kitchenary

horecarama